torsdag 17 september 2009

Mirabilis - igen!

I våras så skrev jag några inlägg om Underblomman, Mirabilis jalapa, och dess förehavanden, från frö och så vidare. Då är det väl inte mer än rätt, att jag också berättar om hur det hela artade sig. Plantorna sattes ut i våras, efter att ha blivit lurad av en riktig varm vecka, men sedan kom ju kylan tillbaka. Detta var något som mirabilisen inte gillade något vidare, jag skulle kanske ha väntat ett tag. Den såg inte rolig ut, jag var till och med riktigt orolig för dess fortbestånd ett tag.....

... men den hämtade sig så småningom och nu är den riktigt i sitt esse, cirka 50 cm hög och riktigt buskig (men så satte jag ihop 3 plantor också).

Den ena blomman är inte den andra lik och det är väl det som är det mest spännande med växten. Men den har ett friskt grönt bladverk och pryder sin plats i rabatten.

Mirabilisen ingick i Linnés så kallade blomsterur. Det innebär att man kan ställa klockan efter den (i princip). Den slår ut kl 16, ungefär, påstods det. I England kallas den faktiskt för Four o'clock plant. Senare forskning har kommit fram till att det mera beror på dagsljuset än klockan.

Men det här med tiden får man verkligen ta med en stor nypa salt, ja en hel näve, faktiskt!! Denna slår ut redan under morgontimmarna. Detta kan ju i och för sig bero på, att växten är en riktig globetrotter, fröna kommer från Argentina, och de har ju en helt annan tid där borta.

11 kommentarer:

 1. Intressant om underblomman! Kan för statistikens skull meddela att inte heller våra exemplar av denna växt kan klockan. De är utslagna mest hela tiden - kanske försöker de ta igen förlorad tid, eftersom de var så sena i blom att de missade hela sommaren. Men roligast med underblomman är nästan de stora potatisliknande knölarna, som vi vinterförvarar med dahliaknölarna. Och en eloge för uppdrivningen från frö!

  SvaraRadera
 2. Jag beundrar allt som dras upp från frö (eftersom jag aldrig lyckas med något sådant själv). Intressant kontrast mellan bladen som ser rejäla och kraftiga ut, och den veka blomman.

  SvaraRadera
 3. En söt blomma som inte kan klockan - men vad kan du begära? Det räcker väl att hon blommar ;) Stolt måste du vara som från små frön, fått denna vackra blomning! Ha en skön dag :)

  SvaraRadera
 4. Mums! Vilka härliga karameller!
  Linda

  SvaraRadera
 5. Så fantastiskt vacker den är! Vad roligt för dig att ha lyckats så bra med den!/Anja

  SvaraRadera
 6. Jag har också dragit upp min från frö. Tror inte ens jag köpte fröna utan fick dem som bonus...
  Min är inte lika frodig som din (står i NV-läge, så det är kanske därför) den kan inte klockan den heller, och dessutom blommar den bara i rosa/vitt. Men vacker är den!

  SvaraRadera
 7. Jag vet inte om det är samma Underblomma som jag hade förra året. Blommorna påminner men bladen var inte så frodiga. Var säger för den finns inte längre då den ruttnade bort i vintras trots att den fick bo i uterummet. Köpte dem som långa knölar på Lisebergs trädgårdsutstänning förra året. Tack för ljuspunkten. Anita

  SvaraRadera
 8. Vilka underbara bilder och blommor, här kan man verkligen snacka om riktiga karameller. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Ja, det blev ju verkligen en underskön underverksblomma av den! Otroligt vacker!! Och vilken färgvariation.

  SvaraRadera
 10. Vad bra att jag fick ett namn på blomman jag hittade på Skiathos. Fast busken där bestod bara av cerise och gult i olika varianter.

  SvaraRadera