måndag 17 maj 2010

Bukettanemon - en test du inte vill missa

Visst är bukettanemonen, Anemone coronaria, en fantastisk blomma, som man skulle vilja ha mängder av. Mina erfarenheter är dock, att det är väldigt få anemonblommor som växer upp ur knölarna. På nätet kan man läsa många uppgivna odlare, en del har slutat odla anemoner eftersom utdelningen blir så dålig. Har man väl satt knölarna i jorden, har man ju dålig koll på vad som händer där nere. Man har alla möjliga teorier om skadedjur, för vått, för torrt o sv. Sedan glömmer man det hela, och ingen bryr sig väl om att klaga hos leverantörerna när man efter ett halvår står där utan blommor. Dags för en test, alltså!



Inköpte tre olika förpackningar, den med blandade färger i mitten köptes på Bauhaus och de rosa dubbla och de vita inköptes på Lillafiskaregatans trädgårdsbutik.



För att kunna kontrollera grobarheten använde jag mig av en gammal beprövad metod, som jag alltid använder för luktärterna. Metoden går ut på, att man tar en bit hushållspapper, fuktar det en aning (det ska kännas precis så fuktigt som en ordentligt urvriden vettextrasa) i sedan viker man det några gånger , placerar ärtan i mitten och viker ihop. Därefter placeras "paketet" i en liten plastpåse. Sedan är det bara att vänta några dagar och i regel efter fyra, max fem dagar har de flesta ärtorna fått groddar. De som inte har grott vid det här laget kommer aldrig att gro.
Samma princip användes vid sådden av anemonknölarna.


Redan efter några dagar hade många av de vita och rosa anemonerna fått en mögelaktig beläggning .....
.... men på den sjätte dagen, hade två av de blandade-färgerna-anemonerna groddar. Därefter grodde två till den sjunde dagen, en till den åttonde dagen och ytterligare en knöl den nionde dagen.

Av de vita anemonerna grodde en knöl på den trettonde dagen och ytterligare en på den femtonde dagen.

Av de dubbla rosa hade inte en enda grott på den femtonde dagen, utan alla hade mögelliknande beläggning.

På den femtonde dagen var det lönlöst att fortsätta testet med de knölar som inte grott. De hade alla beläggningar skulle aldrig komma att gro.

Av de 10 knölarna (de i blandade färger) grodde alltså 6 av 10.
Av de 15 knölarna (de vita) grodde 2 av 15.
Av de 10 knölarna (de dubbla, rosa) grodde 0 av 10.


Några knölar grodde iallafall och har placerats i var sin kruka.

Vad skiljer nu en god knöl från en dålig? Den enda slutsats jag kunde dra, var att de knölar som såg slätast ut grodde bäst. Jag tror, att det helt enkelt är urusel kvalitet på de knölar som säljs i Sverige. Var felet ligger, vet jag inte, kanske förvaras de fel, kanske är de smittade av något virus eller mögelspor redan vid skörden. På förpackningarna står inte ett ord om grobarhet så det är väl tänkt att alla knölarna ska gro. Så är verkligen inte fallet så man undrar ju om odlarna och handeln överhuvud bryr sig?!

33 kommentarer:

  1. Mycket intressant inlägg - och fantastiskt experiment. Du ger ett oroväckande, möjligt svar på varför undertecknad alltid tycks misslyckas med just knölar och lökar. Jag trodde att det var jag som klantade mig, men nu vet jag inte om jag ska vara glad eller bedrövad - det ser ju inte bättre ut i rabatten för att jag känner mig lite mindre misslyckad själv. Har i dagarna petat ner massor av lökar och en och annan knöl. Nu får man väl hålla tummarna...

    SvaraRadera
  2. Tack för att du testat åt oss, å höjt mitt självförtroende en smula,-) vet inte hur många gånger jag försökt å misslyckats. Så nu känns det bättre att helt enkelt sluta, för blandade färger är jag inte särskilt förtjust i.

    SvaraRadera
  3. Bra tips! men visst är det trist att det är så dåligt på blomfronten? De är inte billiga blommorna precis!
    :)

    SvaraRadera
  4. Intressant! Det receptet skall jag följa nästa gång jag köper den typen av lökar, det är ju rätt bra att se ovan jord vad som är vad, känns så hopplöst när man gräver ner något och inget kommer upp. Tack för tipset./Sophia

    SvaraRadera
  5. Mycket intressant att få ta del av. För visst är det så att man ibland undrar om det är kvaliteten eller behandlingen de fått senare som är felet när ingenting händer. Det är inte billigt med knölar precis. Men du var det inte långsökt att åka till Lund för att köpa knölar, på tal om dyrt alltså =)

    SvaraRadera
  6. Jag glömde ju, Grattis på namnsdagen =)

    SvaraRadera
  7. Va! Man blir ju förbannad! Mycket intressant och lärorikt det här - tack! Ha det gott i den kommande vårvärmen (äntligen!),
    Charlotta

    SvaraRadera
  8. Jätteintressant! Jag gillar anemoner och ranunkler men har slutat att köpa lökar..... Sista jag sådde, tror jag att jag fram två blommor.

    SvaraRadera
  9. GRATTIS - hoppas du får en fin blomma på namnsdagen!
    Kul och intressant att du gör såna här experiment, såna skulle man vilja se fler av.
    Själv köper jag inte längre knölar, rhizomer eller lökar i den vanliga handeln utan vi i Trädgårdsentusiasterna importerar från en grossist i Holland. Hitintills har det resulterat i väldigt fin kvalité och mycket bra grobarhet.
    Jag kan utan problem tänka mig att lökarna är felfria när dom lämnar grossisten, men att dom sen inte förvaras på rätt sätt hos importören här.

    SvaraRadera
  10. Mycket bra test! Det är bara att konstatera att gott rykte och högt pris kanske inte alltid borgar för bästa kvalitet. Jag köper en hel del växter både på Bauhaus och Hornbach och tänker att jaja, de är ju inte så dyra så lite risk får man ta. Men min erfarenhet är att de oftast blir bra ändå!
    Förresten har alltid mina bukettanemoner grott bra, åtminstone mer än hälften. Kanske ren tur?
    /Helen

    SvaraRadera
  11. Intressant läsning!
    Men testresultatet.....fy sjutton, verkligen surt:((((
    Må så gott och ha en fin trädgårdsvecka!

    SvaraRadera
  12. Så otroligt intressant Ruben! Jag tänkte på det här med anemoner här om dagen faktiskt, ungefär när jag insett att mitt andra fjäskande anemonförsök inte heller skulle fungera. På det viset var det lite befriande att läsa dina erfarenheter, det måste inte vara mig det är fel på, haha.
    Men hemstk trist om det är som du säger, att kvalitén är så dålig.

    Tack för intressant läsning!

    SvaraRadera
  13. Vilket omfattande och noggrant test du gjort. Jag hoppas att du redovisar resultatet till leverantören. De blå anemonerna är sagolikt vackra. Jag har aldrig provat på någon anemonodling, har nog haft på känn att det inte är helt enkelt.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  14. Det är ju svårt att klaga om knölarna ligger i jorden och ryttnar/torkar bort...fast det bör man ju göra...

    SvaraRadera
  15. Börjar med att säga grattis på namnsdagen! Min dotter har också namnsdag i dag (hon heter inte Ruben, men Rebecka....:-)). Hos oss får man frukost på sängen vid namnsdagar (eller åtminstone barnen....). Hoppas att din namnsdag varit bra, med något gott fika kanske :-)

    Nu till testet: Vilket intressant test du gjort! Tack.... Har inte så stor erfarenhet av just anemoner, men satte faktiskt en påse i år på fördrivning i växthuset. Det var en blandad påse, minns just nu inte märket. Och jag skulle tro att kanske 75 % kommit upp, ungefär som dina i höjd. Men, man blir ju förbannad på resultatet av ditt test. Usch vad tråkigt!

    Har förresten länkat till dig i dag från mitt inlägg ang. att jag fick ett namn av dig på en söt liten växt (Harsyra)...

    Ha' det bra!
    /Charlotte

    SvaraRadera
  16. Det där lät inte så positivt om anemonknölarna. Jag har precis petat ner 10 bukettanemoner av den blandade sorten.
    Men med dem verkade ju resultatet bli bäst så jag ser fram emot att de snart börjar sticka upp. Ser framemot hur det går för dina.Anita

    SvaraRadera
  17. Intressant, men trist att det blev så dålig utdelning. Nu vet jag vad jag INTE skall köpa...du gick väl tillbaka med de som inte blev något av!?

    SvaraRadera
  18. Jag har tänkt många gånger på varför jag inte har dessa..
    De är ju så vackra men jag har nog inte tillräckligt gröna fingrar för dem.
    Fast efter detta inlägget måste jag nog testa.
    Tack för inspirationen
    Annika

    SvaraRadera
  19. Jätteintressant!
    Planterade själv en hink med anemoner, dvs, jag lade dem ganska tätt på ytan i hinken, för att sedan flytta plantera om dem då jag fört ut till Ängesö. Det var nog inget problem, för ca fyra av säkert tjugo knölar var de enda som grodde. Mina var en mixpåse. Samma klena resultat ifjol med bara blåa. När jag planterar anemoner har jag alltid dilemmat åt vilket håll man skall lägga dem i jorden. De ser ju helt lika ut hur man än vänder och vrider på dem. Undrar om det kan vara orsaken?? Hälsn Mimi

    SvaraRadera
  20. Vilket grundligt experiment, tack för denna insats!
    Det besannade även mina farhågor-att knölarna har dålig kvalitet och att det inte är mitt eget fel att det blir dåligt resultat.
    Lite stärkande för självförtroendet....

    Jag har just satt ner tio knölar av mittensorten på din bild, efter att de legat i blöt något dygn först. Det brukar bli två eller tre av tio som gror. Men det var ju den sorten som fick bäst betyg i ditt test, så det kanske går bättre den här gången!

    SvaraRadera
  21. Vilken förmåga du besitter och att du orkar göra små analyser med dina växter, frön och knölar osv det gör kanske odlandets konst ännu mera attraktivt.
    Jag kör med metoden: Det får bli på vinst eller förlust!
    Ibland lyckas det ibland inte :)
    Tack för att du tipsade oss läsare!
    Ha en fin dag! /Bea

    SvaraRadera
  22. Hi Ruben! It has been a long time... I am very behind in blogging. I love Anemones, but cannot grow them ... I would suspect viruses could be part of the problem but voles too fine the tubers delicious. Wonderful photos! Informative post. ;>)

    SvaraRadera
  23. Tusen tack för tipset om tulpanen Carnaval de Nice. Gick genast in och tittade på bilder. Är ju helt underbar! Den blir först på listan inför höstens beställning:)
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  24. Hum ... känner du min sambo? *skrattar*

    SvaraRadera
  25. Spännande! Hoppas du får fin blommor! Har grävt ner knölar som sedan glömts bort...
    Karin

    SvaraRadera
  26. Intressant test!
    Jag tror inte att handeln bryr sig alls. Så länge det går att sälja så...och så tror jag att ju längre norrut desto mindre bryr de sig...

    SvaraRadera
  27. Intressant, jag har haft förut, men de är lite vinterkänsliga, blötlägger knölarna först.

    SvaraRadera
  28. Oh... så bra inlägg! Man blir ju skitirriterad över ditt usla utfall!!
    Så dyrt som det är med dessa små
    konsumentförpackningar;-/
    Fy på dom!

    SvaraRadera
  29. Intressant experiment!! Men vad göra? Köpa på lösvikt? Kräva garantier?

    SvaraRadera
  30. Hoppas du har skickat en länk till din blogg till respektive företag. Detta var ju alltid vad jag hoppats på, nej alltså, jag menar, jag har alltid trott att det misslyckade berott på mig. Nu vet jag! Tack Ruben!

    SvaraRadera
  31. Det är bra med det där testerna ibland.

    Själv har jag nu tre stora krukor, 20 liter en med "billig jor- 5 påsar för 100 kr, en med U-jord och en med kompostjord.
    Satt sommar blommor i dem och skall se vad det blir av det.

    Tur att du gör burar för tulpaner för det är verkligen underbart med just tulpaner.

    Maria Berg
    http://mariaberg-garden.blogspot.com/

    SvaraRadera
  32. Så fint att du tagit dig tid och visar bilder och berättar, jag har försökt men inte fått någon växt av mina "knölar" Känns nu lite bättre efter att ha läst om dina knölar. Kanske inte fel på mig, jorden, platsen de satts ner på. Kanske helt enkelt det var så som dina dubbla rosa där ingen av de tio blev något av.
    Tack för jättebra läsning

    SvaraRadera
  33. Tack snälla, för ditt besvär. Ska just åka iväg för att köpa anemonknölar. Trodde att jag skulle misslyckas denna gången också. Nu känns det mera hoppfullt.

    SvaraRadera