fredag 1 oktober 2010

Höstplantering

För några dagar sedan kom min höstliga lökbeställning från Jennys Frön & Sånt. Alla lökarna såg jättefina ut, och speciellt alliumlökarna var ordentligt stora, ja faktiskt dubbelt så stora som de jag såg i butiken i centrum idag! Men de var betydligt billigare så klart!


Allium 'Mount Everest' och litet annat smått och gott!

Jag planterar alltid en stor kruka med tulpaner på hösten. Sedan placerar jag den mörkt i kallgaraget och till våren är det bara att ta fram den, placera den bredvid solstolen. Då har tulpanerna i regel redan kommit upp några centimeter. Bladen ser rödbruna ut, men redan efter ett par dagar i solen har de antagit sin riktiga gröna färg. Jag planterar dem i krukan på samma sätt som om de varit planterade i naturen, dvs tre gånger lökens storlek djupt. Så här såg det ut i våras när jag tog fram krukorna (länk HÄR!).

Nu fick jag tre lökar över så jag tog fram Sven Gréens bok om Vårblommande lök- och knölväxter, och där hittat jag information om hur man driver fram tulpaner redan till jul. Nu var jag lite sent ute, upptäckte jag. Redan omkring den femtonde september borde jag ha satt dessa lökar, men det kan ju också vara lite kul med tulpaner till nyår! Dessa lökar ska planteras enligt bilden nedan, dvs endast en tredjedel av löken skall under jord. Jorden skall tryckas till ordentligt så att lökarna får god kontakt med jorden och sedan vattnas. Lite sand på ytan är bra. därefter placerar man krukan i en plastpåse och ställer krukan mörkt och svalt. Man behöver inte vattna ytterligare under perioden. Efter tio veckor tar man fram krukan i ljuset och sedan får man vänta tre veckor på blomning!


Plantering av nyårstulpaner enligt konstens alla regler.

Såg att Katarina, på bloggen Roses and Stuff, startar upp BLOOMING FRIDAY idag. Temat är HÖST, och då kan väl detta inlägg passa! Länk HÄR!

27 kommentarer:

 1. Trevligt med lök i krukor...skulle vara fint att ha på altanen. Får nog ut och handla lite lök idag....för jag är ju så klart sent på det, det är lite typiskt mig, och det gör ju också att jag får hålla mig till utbudet i äffärerna ;(

  SvaraRadera
 2. Duktigt av dig! Det måste jag också göra, driva tulipaner till min födelsedag - typ;))!
  Boken du pratar om har jag dock inte, men jag får lita till mina egna erfarenheter...eller också får jag skaffa boken!/Anja

  SvaraRadera
 3. Jag hade också funderingar på att sätta mina ovanliga - och väldigt dyra - snödroppar Galanthus `Dionysus´ i kruka, men istället grävde jag ner dom på två olika ställen (för säkerhets skull). Men igår när gänget hämtade alla sina lökar, så "råkade" jag köpa på mig 10 st Dichelostemma ida-maia. Man kanske skulle försöka slå ner dom i en kruka. Dom är ju väldigt udda, så det kunde ju vara kul att ha dom vid ingången t.ex. så man såg dom ordentligt. Tack för idén!

  SvaraRadera
 4. Det låter ju riktigt kul, det där med att ha tulpaner i kruka.... Tror jag har provat det en gång, och det lyckades inte, men jag hade säkert krukan på fel ställe. Har inget kallgarage, men kanske lekstugan duger ;-) Det måste jag prova..... absolut...... Å tulpaner till jul, eller nyår då.... blir jag ju rasande sugen på också..... tror jag provar det med... ;-) Tack snälla du för tipset och undervisningen!!! Den där boken ska jag genast kolla upp....

  Du berättar väl sen vilka sorter du sätter... försöker läsa på påsarna, men ser inte riktigt....

  Ha en fin helg!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Gud, har inte ens haft tanken på att man kan driva egna lökar till jul. Låter himla lyxigt faktiskt.
  Ha en skön helg!
  Camilla

  SvaraRadera
 6. Hej Ruben. Ja det är lökdags verkligen Jag brukar köpa hem ett gäng olika från Lilla Fiskargatans du vet. Alliumen älskar jag de är ju bra för den håller sorken ifrån sig, Har haft dem planterade lite här och där för den sakens skull! De är så ståtliga där de står så rakryggade och kikar över de andra mindre blommorna är roliga att ha ett tag inne torkade med. Lycka till med di lökodlingar till julnyår, Kollade ditt äldre inlägg om det och de såg så fina ut.Trevlig helg på dig.

  SvaraRadera
 7. Åh, jag har också sparat lite lökar. Bra! Nu vet jag ju hur jag ska göra med dem:) Tack, Ruben!

  SvaraRadera
 8. What a lovely and practical way to celebrate autumn while anticipating winter bloom. Thanks for the inspiration Ruben! Kram Carol

  SvaraRadera
 9. Å jultulpaner vill jag ju också ha, jag som struntat i att sätta Rådjursgodis den här hösten:-) Får skynda i väg och köpa ett gäng, nu!

  SvaraRadera
 10. Vilken härlig blomsterprakt du kommer att få i vår! Jag har hittills lyckats hålla mig ifrån blomsterlökarna i affären (vet inte hur?) för det blev ju flera hundra satta ifjor och det känns som om jag får ge mig till tåls och se om det finns rum för några fler först =) Det är inte alltid det fungerar att tänka "fins det hjärterum så finns det stjärterum" för är det knökfullt med lökar i alla planeringar så är det! Hoppas ni får en fin helg / gittan

  SvaraRadera
 11. Det är just där skon klämmer, jag är också annonsblind!Men jag är väl medveten om att jag måste få ut att butiken finns på något sätt, frågan är hur/vad ser folk? Erbjudanden komme rjag att ha, har redan ett flertal öppnignserbjudanden. Om du titta in lovar jag att du ska få rabatt på hela köpet! /låter det lockande "blink")

  SvaraRadera
 12. Vad intressant det där om tulpaner till jul, det måste jag testa. Är det lite sent att sätta dem nu får de väl komma till nyår istället, helt OK. Tack för tipset! /Katarina

  SvaraRadera
 13. Så härligt det ser ut men alla lökförpackningar. Det är något som är skönt med hösten. Alliumen ser väldigt fin ut. I år blir det inga lökplanteringar för mig. Jag planterade så mycket förra året så jag tänker lugna mig till nästa höst, när jag ser hur många lökar av de som jag planterade förra året kommer upp i vår igen.

  SvaraRadera
 14. Ja, det var en ansenlig mängd lökar som skall planteras med förväntan på våren :)
  Tack för tipset med kall garage!
  Ifjol ställde jag min kruka i växthuset och det blev en enda katastrof av den satsningen.
  Nu gör jag om det i år och smyger in krukan i garaget trots att jag är portförbjuden med mina krukor från och med i år, av förekommen anledning ;)
  Trevligt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 15. Skulle ju inte vara så dumt med tulpaner så tidigt om möjligt i vår :) Nu har jag ju lovat mig själv att inte köpa fler lökar ...men, men hur ska man kunna låta bli ;)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 16. Nu ska det bli roligt att gå ut och plantera vårlökar! Gör det i min trädgård i SMåland.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 17. Lycka till med lökplanteringen :) Jag gjorde som du i våras och kunde njuta av tulpaner tidigt på balkongen, allt för att inte mata rådjuren med dem.

  Mitt lökpaket kom i går och det blir till att gräva här med i helgen :)

  Ha en skön helg ♥

  SvaraRadera
 18. Mycket fint att plantera, hoppas du lyckas med dina nyårstulpaner, tulpaner är alltid rätt:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 19. Så mycket stiligt.Mount Everest hade jag iår, blomman svävade långt över alla andra så man förstår ju namnet. I kruka har jag inte försökt ännu, kanske borde jag satsa på det till våren, då slipper man lite av problemet med att komuflera bladen också, kanske..

  SvaraRadera
 20. Hej Ruben! Vad roligt att du hänger med på Blommig fredag! Ett mycket passande och inspirerande inlägg dessutom. Jag har aldrig drivit upp tulpaner i kruka, men nu kliar det i fingrarna att pröva din modell. Har ju faktiskt ett par tomma krukor som bara står och väntar...
  Njut av helgen!
  Katarina

  SvaraRadera
 21. Ruben....egne tulipaner til jul/nytår....det bliver fantastisk.

  Vibeæg til påske har jeg sat i krukkke....men ikke tulipaner, så nu vil jeg gøre dig kunsten efter så jeg også kan have tulipaner i starten af det nye år :0)

  Hav en rigtig god week-end

  Dorthe

  SvaraRadera
 22. Hej Ruben!
  Härligt med lökskörd i brevlådan!
  Och man skulle kanske planera/plantera en tulpankruka till våren...
  Ha det!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 23. Det du, garanterar Er en trevlig blommande vår.
  Roligt jobb är det tillika.

  SvaraRadera
 24. jag får försöka mig på detta med lök i krukor. Om inte annat för att ha i gården. ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 25. Kul ide att driva fram tulpaner till jul. Äver här har det planterats en massa vår lökar.
  Ha en fin vecka, Petra B.

  SvaraRadera
 26. Men du Ruben vad du har hittat för en massa gott ;) Det kommer att bli tjusigt ivår. Spännande att se om det blir lite fina nyårstulpaner också... 10 veckor. Är det någon sort som lämpar sig extra bra för drivning?

  Ha det gott min favoritbloggare./Tyra

  ps. Här får du en cyberkanelbulle!

  SvaraRadera