torsdag 20 september 2012

Djupdykning i arkiven

I förra inlägget skymtade min formklippta spirea, och jag tror, att rätt många var lite intresserad av den. I varje fall, så fick jag frågan av Anna-karin med bloggen Landet Krokus, hur gammal den är. Flera frågade också, vilken sort det var. Jag har rotat i "arkiven", och det har varit riktigt spännande!

Det tidigaste "livstecknet" är från år, håll i er nu, nittonhundrasjuttiosju (1977). Jag hade klistrat in den här etiketten i ett fotoalbum, tillsammans med några fröpåsar och en bit av en lökförpackning från ett tulpaninköp. Jag har ofta undrat över namnet på den tulpan som envist hållit sig vid liv i 35 år. Och nu hittade jag henne! 'Prinses Irene', så nu vet ni vad ni skall köpa om ni vill ha en långlivad tulpan!

Nästa uppgift är från år 1979, och här ser man spirean till höger om dahliorna, den verkar vara 40 cm hög ungefär. Den stora "busken" till vänster om dahliorna är en Robinia, den blev alldeles för ostyrig, och ju mer man försökte hålla in den, dess mera sköt den nya jättelånga grenar, så den finns inte mer.

Här är en bild från 1981. Det är min mamma som är nere på besök, hon är 70 år här och min pappa hade gått bort några år innan (1979). Ja till och med blomsterfoton kan väcka minnen!

Ja, nu är ju mysteriet redan löst, men jag kan inte låta bli att visa denna bild. Den är från 1989 och här är det hustrun och svärmor som beundrar blomningen. Vilken praktfull blomning, så ymnigt blommar den förstås inte nu, eftersom jag klipper bort en del blomanlag när jag tuktar den.

Och till slut ett foto från i våras. Det var det japanska körsbäret som var fotoobjektet, så det är där skärpan ligger. Detta är också den första digitala bilden, de andra är avfotograferade från fotoalbum.

Det blir svårare för varje år att hålla formen på spirean, eftersom den är så stor får man passa den på vintern och skaka av snön som tynger och gör att grenarna särar på sig. Jag tror också, att jag har hjälp till några gånger och bundit ihop några grenar, fast det syns ju inte.

Ja, detta om detta, tack för att du frågade Anna-Karin! Det här blev en liten nostalgitripp för mig.

14 kommentarer:

 1. Tänk så många minnen en bild kan väcka till liv.Och så bra att du har varit så smart och sparat alla inköpslappar.Ha det gott.

  SvaraRadera
 2. Foton kan man aldrig ta för mycket!

  SvaraRadera
 3. Så smart du har vært som har tatt vare på alle etiketter! Det er koselig å ta et dypdykk i arkivene innimellom. Spireaen din var flott. Grefsheim er en norsk sort hvis jeg ikke tar feil. Den kom på 70-tallet, ja. Da var det spirea og buskfuru i alle hager... ;-) Godt at utvalget i hagene har blitt litt bedre!

  SvaraRadera
 4. Fast inte hade man gissat på en spirea av bara bilden inte. Jag tycker det är svårt ibland med buskar man vill ha kvar, men som börjar bli för stora. Vi har en Norrlandsschermsin (åtminstone tror jag att det är en sådan) som börjar bli så himla stor på fel. Vi tuktar och tuktar och den växer och växer. Samtidigt vill vi inte ta bort den eftersom den doftar så gudomligt på försommaren. Bara att klippa! Vi försöker också runda till den, men så fint klot som du har vi inte lyckats få fram.

  SvaraRadera
 5. Vad kul att se gamla kort! Jag vet egentligen inte varför men jag har alltid tyckt om det. Bläddra i gamla album när man är på besök är vansinnigt kul! :) Härlig vårblomning du visade! Ha det gott! / Carolin

  SvaraRadera
 6. Roligt att titta på gamla bilder, önskar att jag hade fler. Men jag tar igen det och fotograferar mycket nu. Nästan för mycket...
  Fint klot! Klipp mer!
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Härligt att få se lite "gamla" bilder och du fick ju också glädje av att leta fram dom. Den där tulpanen var inte dålig - men finns den i handeln fortfarande?
  Själva hade vi ett gäng med Apeldoorn under ett plommonträd och dom fanns kvar när vi flyttade för 9 år sen. Planterade dom ungefär 1973-74, så dom är också väldans livskraftiga - och dom finns än att köpa!!

  SvaraRadera
 8. Jovisst finns `Prinses Irene´ fortfarande att köpa! Hittade dom i holländska Dix katalog alldeles nyss, så jag ska försöka komma ihåg att jag vill ha dom nästa gång vi i Entusiasterna beställer (alltså nästa vår)!

  SvaraRadera
 9. Interessant å få historien til spireaen. Den har jo fått en respektabel alder etterhvert. Artig med de gamle bildene som viser utviklingen, og som hos deg fremkaller mange minner.
  Busken er jo fin både med blomster og som nå formklippet.

  SvaraRadera
 10. Vad kul att ha kort att se på från tidigare år fotade ute i trädgården.
  Numera är det mindra papperskort i albumen nu är alla bilder på cd-skivor.... åtminstone är det så hos mig.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 11. Tack för den fina nostalgitrippen!
  Förresten Japanska körsbäret är underbart vackert!
  Trevlig kväll/bea

  SvaraRadera
 12. Å vilket trevligt inlägg, så kul med gamla bilder, se och jämföra vad som hänt i trädgården. Spirean är ju absolut snyggast som klot... kan tala om att mina Prinsessan Irene tulpaner försvunnit för länge sen, men fina var de en gång i tiden.
  Hejdå!

  SvaraRadera
 13. Men så himla rolig läsning! :) Och kul att se gamla bilder.
  1977. Det betyder att spirean är nästan lika gammal som jag är... ;)

  SvaraRadera
 14. fotografier är ju så underbart vad de kan förflytta tid på ett härligt sätt. Å spirean har nog aldrig varit finare än nu;) fast det tycke man nog inte då, visst är det kul.

  SvaraRadera