tisdag 4 september 2012

Extrapoäng!!

Jag tyckte jag tog till, när jag sådde dessa nejlikor, för jag ville ha en större grupp än vad jag hade haft året innan. Men, jag tänkte nog inte tillräckligt stort, det här ser ju inte mycket ut för världen! Jag har väntat och väntat på att de perfekta färgkombinationerna skulle visa sig i all sin prakt samtidigt, för att få ett riktigt fint foto, men nu har jag nog väntat lite för länge, och av den rosa har jag ingen bild alls. Som man kan se, går trädgården mot höst och rudbeckiorna ser mer och mer luggslitna ut. Men nejlikorna ser faktiskt ut att kunna hålla på ett tag till!

Ett virrvarr, men de står förvånandsvärt raka.

Jag köpte en påse blandade färger i Argentina, för några år sedan och det är alltså vad man kallar Trädgårdsnejlika, Dianthus caryophyllus som jag sådde i våras det hela handlar om. Blommorna är riktigt stora, helt i klass med dem man köper i blomsterhandel och gör buketter av.

Den här färgen är väl fantastisk, och nejlikedoften är mycket trevlig!

Nejlikan är en riktigt gammal blomma, som har odlats i flera tusen år. Från 1300-talet odlades den i både Frankrike och England. Redan de gamla romarna använde nejlikan som vinkrydda och även i England kryddade man vinet med den. Blommorna fick då flyta omkring i vinkannorna, och det måste ju ha varit riktigt dekorativt på samma gång som det gjorde det sura vinet lite aptitligare, antar jag . Under Elisabet I av Englands kröning användes nejikor i stora mängder i dekorationerna och nejlikan betraktades till och med som kunglig. Så då kan man väl säga, att även jag har en kunglig trädgård, om än bara i en liten tuva!

Den vita nejlikan, är väl den jag blir mest glad över, och förstås
för att det inte blir så många utav den färgen.

I England skiljer man på 'pinks' och 'carnations', men jag har aldrig blivit riktigt klok på vilka som tillhör vilken grupp. Men en sak har jag lärt mig, 'pinks' har inte fått namnet efter färgen 'pink', utan färgen har fått sitt namn efter nejlikan. Nejlikan kom alltså först, för att uttrycka det enkelt. Onödig kunskap, det medges, men jag visste inte vad jag skulle skriva annars! ;-)

Och gult är som vanligt en fantastisk färg, särskilt när den är så här krämig.

Jo, visst ja, jag glömde nästan bort, att förklara rubriken. Frugan tycker de lyser upp väldigt fint i rabatten - därav extrapoängen.

18 kommentarer:

 1. Det blir sällan som man tänkt sig, blommorna vill liksom inte blomma samtidigt men det blir snyggt ändå !!!!

  SvaraRadera
 2. Den vinröda var helt underbar, Ruben! Gillar de andra med, men den färgen skulle jag vilja ha! Har faktiskt aldrig odlat trädgårdsnejlika, har bara borstnejlikor lite vilt spridda i rabatterna! Nejlikor är ju annars toppen som snittblommor, håller nästan i evighet i vas, ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 3. Flotte farger på nellikene dine, og en ekstra bonus at de dufter også!

  SvaraRadera
 4. Nejlikor är fantastiska blommor - om än aningens styvmoderligt behandlade under senare år. Kul med färgmixen - jag tyckte om alla! Extra roligt att få reda på det där med pinks och pink.

  SvaraRadera
 5. Dom har oförtjänt dåligt ryckte! mycket vacker och användbar blomma.
  Cremevit snyggast!
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Du är helt otrolig, Ruben! Tack, snälla, rara du för nejlikan! Hade inte en aning om att vi bodde så nära varandra! För er andra som läser: Kommer hem från ett mindre grävjobb hos en granne och ser en fantastisk nejlika i påse på ytterdörren! Den kändes kändes märkligt välbekant, då jag bara ett par timmar tidigare kommenterat ett inlägg med en mycket lik nejlika hos Ruben... Kände att nu antingen spökar det eller så har någon i området läst att jag tyckte den var fin och hade en liknande! Går in och kollar mailen - och då har Ruben varit här med den själv! TACK! :) Nu har du mitt nummer och ringer nästa gång är du snäll? Nu fick du se hur mycket ogräs det fanns hemma hos trädgårdsmästarn med och krukor med överblivna växter överallt, vojne... Hade inte en aning om att vi bodde så nära varandra! Nu får vi allt ta och ses framöver! Ha det gott! Kram Mia

  SvaraRadera
 7. Kungligt vackra är de verkligen, så synd att de fått så dåligt rykte som billig bordsdekoration på restaurang. Å onödigt vetande finns väl inte;)

  SvaraRadera
 8. Va fina de är när man ser de på så här nära håll. Jag gillar nog den mörkt röda bäst - vilken underbar färg!

  SvaraRadera
 9. Flotte nelliker, den kremgule er helt nydelig. Det må nok flere nelliker inn i hagen her også. Har sådd studenternellik mørkvinrød, gleder meg til den kommer neste år. Må nok ha kremgul også skjønner jeg nå.
  Ha en flott tirsdag.

  SvaraRadera
 10. Nejlikor är fina jag sådde några i våras men de grodde nog inte för har inte sett en enda liten planta
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 11. Mycket jag inte visste om nejlikor.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Är den höga gula också en rudbeckia? Har den sådär sträv stjälk och blad?
  Jag fick en planta ev en granne och vet inte riktigt vad det var jag fick :-) Liknar den höga på din bild. Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 13. Så flotte nelliker du har! Jeg liker så godt den krydderaktige duften på de. Den gule/kremfargede var virkelig flott :-)

  SvaraRadera
 14. Och jag ger nog den vita och den ljusgula var sin extra poäng- Så fint nu på sensommaren med blommor som lyser i skymningen. Jag tror förresten att "pinks" är de lite vildare sorterna av nejlika, och "carnations" de som du visar upp, med lite större blommor.
  Och när vi nu är inne på det engelska; Röda nejlikan, den där engelske hjälten som räddade franska adelmän från att hängas under franska revolutionen- han heter The Scarlet Pimpernel på engelska. Och det är ju en HELT annan blomma! Tänk så det kan bli.

  SvaraRadera
 15. Ja tänk vad dåligt rykte de ändå har när de är så vackra :-)
  Nu vet jag ju inte hur du ser ut men frisyren kan jag ju tänka mig...men har du grönt hår som min tofslilja ja då bör ni kolla brunnsvattnet ;-))
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 16. Nejlikor är så vackra och jag köper dom ofta för att ha inne på bordet. Kanske är det dags att testa att så egna. Tack för tipset!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 17. Underbart vackra nejlikor och så är det pluspoäng för doften! Måste nog skaffa mig några nästa år. Säger jag som inte ska mer blommor. *fniss*
  Du och frugan behöver absolut inte kampera i ruinen - MEN skumpa är det enda gästerna MÅSTE ha med själva!!!

  SvaraRadera