onsdag 5 september 2012

Lite thé på fjärde våningen?

Nu är blomkorgarna på temyntan, Monarda lambada,  uppe i fyra våningar, och det dröjer nog inte länge förrän den femte är nådd! När jag tittar på fröpåsen, ser jag, att den är perenn. Det borde jag väl ha noterat tidigare, och gett den en annan placering. Jag tänkte inte heller, att den skulle bli så här hög, tre fot står det på fröpåsen, (det blir väl en meter ungefär), med detta har passerats. Med råge, kan jag tillägga! Men, jag tycker mycket har blivit högre än normalt i år. Kompisen till vänster till exempel, Färgväxlartobaken, brukar inte bli så här hög i vanliga fall.

Här finns ett tidigare inlägg i ämnet.

Monarda lambada, en oväntad höjdare!

25 kommentarer:

 1. Det har du faktisk ret i, tror jeg. Jeg gik også rundt og syntes, at mange af planterne er længere i år; men jeg tænkte, at jeg nok havde givet dem for megen gødning, for det skal der til. For bare 500 år siden var der nemlig hav (Kattegat) her, hvor jeg bor, så 'jorden' er mestendels sand.
  Ha' en herlig sensommerdag
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvaraRadera
 2. Växterna har betet sig annorlunda denna sommar! vissa som du skriver har dragit iväg på höjden andra har börjat blomma antingen senare eller tidigare än dom brukar.
  Fin färg på Monardan!
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Wow - et fantastisk foto - sikke et farveorgie og skarphed af billedet :-)

  Kh. Marlene

  SvaraRadera
 4. Smukt billede af dine skønne blomster.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvaraRadera
 5. Temyntor är fina, jag köpte två som skrek på mig på fastlandet.
  Du eller din fru behöver inte oroa sig över snarkningar, vi är vana...och så är det två dörrar mellan oss och gästrummet. Fast vi har en väninna som snarkar så jäkligt att hennes resesällskap hit föredrar att flytta ut sängen till kontoret. Annars måste hon gå och lägga sig först och ha öronproppar för att kunna sova! Hon hörs faktiskt in till oss också, men vi bryr oss inte!!

  SvaraRadera
 6. Fint foto! Klart att du behöver en ny svamp då;) En lott till dig:)


  Kram Susanne

  SvaraRadera
 7. Temyntor är helt underbara tycker jag. Dessutom är de fina på vintern när de har vissnat.
  Jag har aldrig haft perenna Temyntor, men jag noterar mig namnet på dessa för det kan helt klart bli till att jag skaffar sådana:-)

  SvaraRadera
 8. Fin höjdare du har
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 9. Räkna kanske inte med att den blir lika hög nästa säsong. Om den inte blir lika blöt förstås.Men tjusig är den oavsett höjd. Den mörkare nejlikan i tidigare inlägg fick näsan att sniffa :)

  SvaraRadera
 10. Det känns som allt har fått fnatt och växer över alla bräddar. Måste vara allt regn som har kommit i sommar :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 11. Så snygg den är din höjdare/Ulrika

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte vad jag har för sort av themynta men den blommar varje år i typ 2 veckor. Sen tappar den blombladen och ser jättetråkigt ut!? Hursomhelst så är det nog så att regnet har gjort att allt blir superstort :) bevis nog för att förstå hur vikigt det är med vatten även i perenna rabatter!! Det är klart att jag åker till Botan om jag inte hittar på annat! Kanske jag och Nina åker för hon är oxå i götet då!

  SvaraRadera
 13. Spennende med så høye planter! At de lager etasje på etasje gjør jo at de ligner på en skyskraper :-)
  Jeg har ikke sett den der før, men har bestilt frø av Monarda didyma som skal såes til neste vår. Jeg gleder meg allerede til neste sesong! :-)

  SvaraRadera
 14. Jösses vilken växtkraft, Ruben! Har du gjort thé på sådan mynta någon gång? Ser ut som en härlig kombination! Färgväxlartobak, är det samma som klocktobak, tro? De har säkert bytt namn, jag tycker det är svårt att hänga med när inte SKUD finns på nätet längre, även om jag har boken... Snyggt med Cosmos i bakgrunden med! Har planterat din nejlika i bästa söderrabatten och hoppas på övervintringstur! Ska nog ta lite fröer för säkerhets skull ändå, om jag får några! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 15. Riktig vakker Hestemynte! Skyskraper var en treffende beskrivelse.

  SvaraRadera
 16. Beautiful flowers, beautiful colours, such views please me. I am greeting

  SvaraRadera
 17. Morsom og veldig flott plante. Liker planta for det velduftende bladverket.
  Ha en finfin kveld.

  SvaraRadera
 18. Här är mycket som växer minst sagt underligt, en del jättelikt annat smått och spinkigt. Monarda lambada ser ut att var en snygg typ! Allt gott/Sophia

  SvaraRadera
 19. Hej, hittade hit!
  Så många vackra blommor och fotografier du har i din blogg!

  Trevlig helg, Marie

  SvaraRadera
 20. Så tjusig den är. Gillar verkligen färgen. Jag har också en monarda som kommer fint år efter år men min är knallrosa. Fint det också. :)
  Det mesta verkar ta en annan höjd i år. Det är väl det engelska trädgårdsvädret (=regn) som gör det tänker jag... :)
  Ha en finfin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 21. Wow! Hvilken vekstkraft! Men om dere har hatt like mye regn som oss i sommer, og du har vært flink å gjødsle, så kan den nok bli enorm :)
  Ønsker deg en fin helg!

  SvaraRadera
 22. Grattis till alla våningarna på
  lambada :)
  Är det n perenn!? Isåfall skövlade jag bort mina i fjol!
  Vackert och somrigt i bild!
  Ha en fin dag / Bea

  SvaraRadera
 23. Den är riktigt snygg din temynta ! Kul att se om den övervintrar. Har du provat att göra the på den? Den vanliga themyntan luktar ju gott av Bergamott, hur är det med den här ?
  Nejlikorna i förra inlägget var ljuuuvliga, särskilt den mörkt rosa. Måste leta frön till såna. Ha en fin vecka ! Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 24. En är en snygg höjdare du har i Temyntan.
  Tycker allt är sååå mycket större i år, det måste vara det eviga regnandet.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera