onsdag 12 september 2012

Grönt stinkfly

För ungefär fem år sedan började jag lägga märke till stinkflyet och tog med mig ett exemplar i en glasburk till Bergianska trädgården. Det var någon sorts trädgårdsdag där, och det både såldes plantor och det fanns också ett antal föreningar respresenterade som kunde svara på frågor. När jag visade min lilla fånge i burken, fick jag en ilsken blick, precis som om jag hade begått ett brott. "Det här är ett stinkfly, ett nyttodjur!", sa mannen, öppnade locket och släppte ut min lilla kompis.

Nja, kompis var väl att ta i litet. Hemma i trädgården lät jag stinkflyna hållas, de var ju nyttodjur. Men år efter år blev de fler och fler, och till slut blev de alldeles för många, vill jag påstå. Så de senaste åren har jag försökt att minska beståndet litet. Men det har varit en ojämn kamp ...

Grönt stinkfly, Palomena prasina.
Ett fullvuxet exemplar på vänstra bilden. På de två högra bilderna ser man nykläckta stinkflyn på syrenen. De är endast 2 mm långa i verkligheten.

... och nu förstår jag varför! Av en händelse uppmärksammade jag, att på en av de mindre syrenerna formligen kryllade det av små stinkis-babysar. I stora kolonier förekom de vid syrenens knoppar och på bladen. Jag är säker på att det var ett tusental allt som allt.

Jag har googlat och hittat att vissa arter av stinkflyet är särskilt svåra i grönsakslanden, där de gör skada. Men även på till exempel blommor. Nu tror jag inte, att mina stinkisar gör särskilt stor skada, men de får ju för den skull inte bli hur många som helst.

För den som vill förkovra sig i ämnet finns läsning HÄR!

13 kommentarer:

 1. Stinkfly var et passende navn på de! Jeg liker de ikke, for her har det også blitt mange flere av de i de siste årene.

  SvaraRadera
 2. Så en massa såna hos en granne i helgen och visste inte vad det var för någon, men tyckte den var intressant som motiv (målar skalbaggar mm) så nu kan jag söka en bild efterso du serverade namnet.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. jag har inte koll på vilka är snälla och vilka är farliga, men snigelägg känner jag igen...

  SvaraRadera
 4. Nej, jag tänker inte förkovra mig i ämnet stinkflyn! Det räcker med att jag har sådana här också!! Usch!!!

  SvaraRadera
 5. Den tror jeg ikke jeg har sett før. I allefall kan det ikke være et insekt jeg har mange av i hagen.

  SvaraRadera
 6. Usch,det finns så mycket kryp i trädgården jag gillar absolut inte larver och puppor ser ju fraliga ut
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 7. Den är vacker både i form och färg. Det är de ofta bara man tittar nära.Har du tittat nära på björkbärfisar? De är också stinkflyn om jag minns rätt och SÅ vackra med sin rutiga kant! Men de doftar inte hyacint precis...

  SvaraRadera
 8. aha, så det så den heter, och nu vet jag var den finns till för :) men har inte sett så många av dem, och kanske tur det....

  Trevlig läsning! Ha det :)

  SvaraRadera
 9. Å nej, sånna har jag också. På vilket sätt gör de nytta, undrar jag? Jag tycker de stinker!

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte jag gillar dem förutom på bild.Ha de gott

  SvaraRadera
 11. Nja... sådana har jag nog inte sätt.. tror jag.

  Trevlig kväll!!

  SvaraRadera
 12. Vaddå nyttodjur? de gör ingen nytta i min trädgård ivarjefall !

  //V

  SvaraRadera
 13. Fine er de, jeg har aldri sett sånne før, men fine er de. Jeg tror aldri jeg vil slutte å la meg fasinere av alle de rare små dyr og insekter som finnes i hagen.
  Takk for at du deler sånn med meg :)
  Og takk for liljeinformasjonen, skal sette meg ned med ordboka for å finlese.
  Ha en finfin torsdag.

  SvaraRadera