fredag 27 september 2013

September ...

Temat på Blommig fredag denna vecka är kort och gott September. September, september – vad skall man skriva om september? En liten tillbakablick över månaden kanske? Nja, det mesta är ju redan visat på bloggen. Men jag tror jag har några bilder i "arkivet".

Den första dagen i september ...

... var vi i Italien med Rosebud's tours och just den dagen besökte vi bland annat trädgården vid Villa Emo i närheten av Monselice (Padova). Det finns även en annan Villa Emo, har jag märkt när jag googlat). Det mesta av trädgården är faktiskt inte äldre än från 1966, då Grevinnan Giuseppina (Josephine) Andrea Emo Capodislista utökade trädgården (och även rustade upp de äldre delarna). Jag förmodar, att hon låtit sig inspireras av engelska trädgårdar. Trädgården är väldigt speciell för att vara i Italien. Fantastiskt mycket rosor som dock inte stod på sin höjdpunkt, det gör de på våren i Italien. Rosor går egentligen inte så bra i detta land på grund av att rosorna behöver en viloperiod, vilket de inte får på grund av klimatet. Våra vintrar är faktiskt rätt så bra för rosor, något att tänka på när våren kommer och mycket är halvdött.


Vid restaureringen av trädgården uppdagades två stora dammar, som dock var helt igenfyllda. De är nu utgrävda och kantade med kallor, liljor och iris och i vattnet näckrosor. Här finns också en lång perennrabatt. Heller inte så vanligt i Italien. Perenner går inte bra här. Men är man grevinna, och bor på ett mindre slott, fnyser man åt sådana här små hinder! Det är väl också viktigt att kunna visa besökarna något lite annorlunda. Längs med trädgården kunde man njuta av skuggan i en lång tunnel av avenbok. 

Men det var inte rosor eller perenner jag skulle skriva om, utan detta fantastiska hus.


Ingången till parken vid Villa Emo.

Huset är skapat av Vicenzo Scamozzi år 1588. Det är länge sedan det! Han var elev till den store Arkitekten Palladio, som bland annat ritade Villa la Rotonda strax utanför Vicenza. Jag tycker detta hus är otroligt vackert. Jag blir alltid lika fascinerad av det. Vet inte riktigt vad det beror på. Lutar mest åt att det beror på proportionerna, som jag tycker är perfekta. Märk även, att den översta våningen inte har några fönster åt detta håll. Jag tycker det är supersnyggt med det fönsterlösa partiet. De övriga tre sidorna har mycket små fönster, nästan som gluggar, alldeles under takskägget. Kanske ett sätt att få det svalt och skönt i sovrummen, som jag förmodar låg på andra våningen. 

I mitten av september ...

... var vi hemkomna från Italien och snart började en kortare ruskvädersperiod. Vädden, (som jag undrade om den skulle hinna slå ut innan frosten i ett tidigare inlägg) hade påpassligt nog gjort det medan jag var borta. Nu såg den rätt bedagad ut av regnet.

Vädd och regndroppssmyckad jungfruhirs Litet Kärleksgräs.

I slutet av september ...

... bara en plusgrad i natt. Men ingen frost. Det skulle ha visat sig på dahliorna, men de är helt oskadda. Vi får väl se hur det går i natt. Det är fortfarande mycket som blommar i trädgården. Tagetesarna 'Linné' och 'Jolly Jester' fortsätter att sätta blommor.

 Tagets och dahlia, samt en blå linaria.

 Linariorna är lite på dekis, men än tänker de inte ge upp! De har blommat precis hela sommaren. Visst är de fantastiska!

En rosa linaria kämpar vidare. Temynta i bakgrunden.


Fler bidrag om september hittar du hos Hélena med bloggen Bland rosor och bladlöss.

14 kommentarer:

 1. Kul och informativt inlägg. Linariorna måste jag sluta att rensa bort.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Så snyggt med linariorna och temyntorna. Undra om det är linarior jag har vid mina rosor...Får kolla och jämföra med din bild.
  Första frosten fick vi i morse, dahlior, hortensior och funkior tycker det är sådär just nu.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 3. En händelserik september månad.
  Härliga resa och ljuvlig blomster. Kan det bli bättre? nej, jag tror inte det :=)

  Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
 4. Hej Ruben
  underbart inlägg :)
  å missa nu inte..

  SATURDAY SHOW OFF

  de e kul att vara med :)
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
 5. Så flott det var der i Italia! Fint at du skriver om at det er en fordel at roser får en hvileperiode, så vinteren er jo litt nyttig likevel ;-) Jeg er ikke glad i vinteren, så jeg prøver å finne på noen gode argumenter for å tåle den!

  Ha en flott helg!

  SvaraRadera
 6. Vilken fantastisk resa.
  Härligt inspirerande bilder.
  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 7. Flotte bilder. Det er mye fint i hagen din nå i september.

  Ønsker deg en fin helg. Klem

  SvaraRadera
 8. Allt vackert och mest linarian och temyntan tillsammans!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Vilken vacker bild du fick på Villa Emo. Jag har suttit och tittat på din bild en lång stund och ... huset är verkligen vackert! Det är ännu vackrare nu än när jag såg det i verkligheten. Kanske har det sjunkit in och lagt sig tillrätta i hjärnan på något sätt. Sedan måste jag säga att bilden på din bedagade vädd tillsammans med jungfruhirsen är mycket snygg. Och jag blir mer och mer övertygad om att jag ska ha tagetes till nästa år. Det har jag nog inte haft på 15 år så det är dags. Dom är ju snygga!

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 10. Linarierna fröna jag fick ifrån dig har tagit sig och växer så fint...Jag hoppas verkligen de överlever vintern...de små liven!

  Jag ser fram emot nästa år när jag får plantera Linné fröna och att de blir lika vackra som dina är......

  Kram

  SvaraRadera
 11. Den lilla villan vore nog nåt med den tomten att ha hihihi
  visst är september härligt.
  ha en fin söndagskväll.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 12. Ohh jag vill också åka till Italien.... Jag gillar att åka med Maria som har ordning och reda på sina resenärer. Jag älskar sept och borde åkt till Grekland i okt istället men vill man åka med sin dotter så får man ta det som går.
  Allt gott så länge
  Annika

  SvaraRadera
 13. Vilken härlig resa ni varit på. Har kikat på de resorna och är lite intresserad. Verkar vara kul att resa med likasinnade. Fina foton .

  Lena/isis

  SvaraRadera