måndag 5 maj 2014

Rosensticklingar

I höstas skrev jag om mitt försök att föröka rosor genom att ta rosensticklingar, och hur enkelt det är. Det var förvisso lite väl sent på säsongen när jag tog mina sticklingar. Rosorna hade slutat att blomma, så jag visste egentligen inte vilka rosensorter jag tog sticklingarna från, men det var värt en chansning, och dessutom skulle det bli intressant att se hur jag lyckades. Jag visste inte om de skulle klara sig ute i det fria över vintern. Jag valde mellan olika alternativ: övervintra inne, ute i kruka nerbäddad i löv, eller helt enkelt bara plantera ut dem i landet. Jag valde det sistnämnda alternativet. Flera av sticklingarna har nu börjat visa livstecken. Den här taggiga kanske tyvärr är en vildros, hoppas den får åtminstone en blomma i år, så jag vet! Men de två sticklingarna som står lite framför till höger kanske är något annat?

Ja, det här blir ju mest bara svammel om man inte läst mitt första inlägg i ämnet: Om ni bara visste ...  Återkommer när/om någon blomma visar sig under sommaren.


Rosensticklingar på gång.


7 kommentarer:

 1. Du är duktig du, jag har fullt sjå att få mina inköpte växter att överleva. Just nu är jag inne och vilar mig innan jag ska ut igen och flytta men buske, en brokbladig fläder, samt gräva ner en jättestor murgröna någonstans. Var vet jag faktiskt inte! Undrar varför jag tackade ja till den!? Förmodligen för man är trädgårdstokig..... *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Spännande! Det kanske man skulle prova någon gång. Det är så bra med dina tester :-)

  SvaraRadera
 3. Grattis Ruben, du lyckades! Och du, en vildros är också en ros, kan vara hur bra som helst i rätt sammanhang.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Så roligt att de har klarat vintern! Skall bli spännande att se vad det blir för sorts blommor så småningom:-)

  SvaraRadera
 5. Kul! Jag kanske också svamlar, men de taggiga kan ju vara någon fin pimpinell? Det är de jag brukar lyckas med. Haha, det där lät som om jag har gjort massor av rossticklingar men nej, så är inte fallet. Fast några har jag fått att överleva :)

  SvaraRadera
 6. jag har fått sticklingar att överleva och blomma på vårt berg (Ruben, jag lever ett tufft liv; nu kommer barnen hålla uppsikt över mej att jag äter bra och tränar...

  SvaraRadera
 7. Godkväll Ruben!

  Det är ju bra att det fungerar... Det kommer bli spännande och se om du får en supersnabbväxande vildros eller en primadonna ;)
  Du som vet det mesta... Kan du vara snäll att tala om för mig vart värmen tagit vägen? Jag orkar inte bära alla växter in och ut varje dag!! Näe nu får det bli slut på de kalla nätterna, eller hur!
  Dina linnarior har tagit sig både de jag sådde i höstas och vintersådden våras :)

  Kram och må gott!

  SvaraRadera