fredag 30 januari 2009

Brinner för Chili

Fick för mig, att haka på årets trend. Inte för att jag är någon Trendnisse precis, men man kan ju alltid göra ett undantag! Det handlar alltså om att odla nyttigheter. När jag passerade grönsaksdisken på ICA, de med köttfärsen, ni vet, såg jag att de hade en förpackning med ett minisortiment av chili. Varför inte prova, tänkte jag, alltså att skrapa ur fröerna och peta ner dem i jorden. Det kanske går! De kanske gror, vad vet jag. Värt att pröva dock!!


Ja, så var det det där med artbestämning, eller vad det heter. En del var ganska lätta att härleda från den medföljande innehållsförteckningen med bild och - STYRKAN.Detta kom jag fram till (från vänster till höger):

Orange Habanero, den ser gul ut men den har väl inte hunnit bli orange ännu.
Green Jalapeñjo
Red Jalapeñjo
Green Pepper
Följande 2 lär bli Yellow Pepper och Orange Pepper, när de rodnat lite mer.
Red Pepper
Rep Pepper

Jag pillade ut fröna och satte dem i krukor - och nu brinner jag för chili. Inte så mycket på grund av nyhetens behag, utan på grund av att jag råkade komma åt munnen med fingrarna. För att få bort det starka, brännande slickade jag läpparna och nu bränns både mun och tunga, jäkla chili!!!

UPPDATERING: Om du skulle få lust att prova detta själv, läs kommentarerna först! De fröer man tar ur köpta frukter ger inte identisk avkomma.

16 kommentarer:

 1. Det är starkt! Akta ögonen - jag har fått pepparfröer i ögonen och trodde jag skulle bli blind!

  Men vackra är de, och goda (i lagom mängd...)
  Lycka till med sådden!
  /Helen

  SvaraRadera
 2. Absolut, jag ska akta ögonen. Tack för tipset! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Äntligen har du/ni fått det vita "fluffet" i rabatterna. Nu liknar ju din vinter, den som vi har här uppe :) Härliga snömössor på fröställningarna.
  Men du...ännu en varning med chilin: Nudda inte ens munnen i misstag, med chili på händerna!! En erfarenhet rikare blev jag i alla fall och trodde att jag drabbats av en rejäl brännskada!!
  Chilin är dock både vacker och god i måttliga mängder.

  PS Tack för fröna, de kom idag! Kul då postgången fungerar :)
  Trevligt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 4. Bea: Jag ska lyda ditt råd angående chilin!
  Ja, det var snabbt, både svenska och finska postverken ska ha högsta betyg!! Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 5. Föröåt men jag kunde inte låta bli att skratta =D Samtidigt blev jag påmind om fröpåsen som följde med en tidning jag köpt i veckan - chilifrön var det bestämt. Nu kommer jag garanterat se tall att varesig komma åt mun eller ögon när jag sår / gittan

  SvaraRadera
 6. Hej, Ruben!

  Vad kul med fler chilepepparfantaster! :) Om de sorter du har räknat upp är vad du har att välja mellan så tror jag som du med, även om den orangea habaneron inte är så toppig som den borde och den röda jalapeñon mer än lovligt toppig (den borde se ut som den gröna i formen, om du förstår vad jag menar, men det finns å andra sidan många sorters jalapeño med - det är också bara en fråga om mognadsgrad med färgen)! :)

  Det är jättesvårt att avgöra sorter bara på bild, men det stämmer säkert någorlunda, speciellt om du smakat på dem.

  Lita nu bara inte på att du ska få samma sort när du sår frön från dem. De flesta sorter korsar sig rätt så friskt (man måste isolera dem och/eller handpollinera dem för att garantera sortäkthet och det görs sällan i kommersiell odling för fruktframställning. Kanske kan du i vart fall få fram en ren orange habanero (den tillhör ju Capsicum chinense, till skillnad från de andra = C. annuum) eller någon av de andra med, man vet aldrig! Och det är ju också roligt!

  Vad gäller chilepepparbrännan, så tycker jag att om det inte redan gått över - drick alkohol (det löser hettan i chilepepparn), mjölk, öl, eller ät en massa glass, lite bröd alternativt drick och smörj in dej med olja (om 'olyckan varit framme')! :)
  Lycka till!/Mia

  SvaraRadera
 7. Jisses, är det årets trend?
  Då har man helt plötsligt blivit trendig då....
  Jag få nog också snart införskaffa köpechili, har inte många egenodlade kvar nu.
  Trevlig helg önskar jag dig!

  SvaraRadera
 8. Mia: Tack för att du kommenterade mina sådder. Borde jag ha begripit, att det inte blir samma avkomma i regel. Men jag vet inte vilken som är godast om jag skulle köpa frön, så jag provar med detta i år iallafall.
  /Ruben

  SvaraRadera
 9. Billan: Jag läste att odling av nyttoväxter är på stark frammarsch! /Ruben

  SvaraRadera
 10. Hej Ruben!
  Chili det är starkta grejor det. Är så himla lätt att killa sig i ögat eller nåt.....jag vet!
  Fick från av texaskrage på TB. Sådde för någon vecka sedan. Inte en aning om vad det var för sort och det verkar ju som om det inte blir samma som "moderplantan", men det är ju kul att testa nåt annat.
  Har också sått någon slag paprika som heter Chokladpeppar. Den ska bli brun och smaka sött. Så nyss att några frö börjat gro. Kul.
  Trevlig helg! /Anette

  SvaraRadera
 11. Jag tycker också att det är kul att prova lite nytt ibland. Vad än som kommer blir det säkert gott om man tar lagom mycket. Det är ju det som är det svåraste många gånger!!;-) Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 12. Vi gör av med stora mängder chili (starka sorter), så jag brukar förse oss med en del av behovet. I år blir det dock inga... Tips: när du har handskats med heta fröer, tvätta händerna extremt noga innan du går på toaletten... (Det är min egna brännande erfarenhet som talar.)

  SvaraRadera
 13. André: Tycker jag har tvättat och tvättat ... men det sitter kvar i flera dagar iallafall. Men nästa gång tror jag, att jag använder pincett när jag plockar fröer. Det gick bra denna gång, och jag klarade ögonen som tur var. /Ruben

  SvaraRadera
 14. Ett annat jättebra tips för hantering av frön och när man hanterar starka frukter är att köpa vanliga latex- eller vinylhandskar på apoteket - gör händerna garanterat bränn-fria! :) Jag skulle själv bli togig, tror jag, om jag skulle sitta och pilla frön med pincett när jag rensar 2-3 kilo åt gången! ;) Men har man bara en frukt eller så, så är det ju naturligtvis klart att det går med!

  SvaraRadera
 15. Äh - tokig skulle det naturligtvis vara i förra inlägget - sorry!

  SvaraRadera
 16. Mia: 2 till 3 kilo, det måste ju bli fröer till en hel chiliåker. Då förstår jag, att det inte går att småfibbla med fröerna!! /Ruben

  SvaraRadera