fredag 16 januari 2009

Pillnitz slott och park

Slottet Pillnitz utanför Dresden är ett gott exempel på 17-hundratalets svärmeri för det kinesiska. Slottet, eller slotten består egentligen av två till synes likadana byggnader på var sin sida om en imponerande parkanläggning. Det ena slottsbyggnaden kallas för Bergslottet och den andra, som ligger precis vid floden Elbe, för Vattenslottet.

Slottsbyggnaderna uppfördes 1720-1724 och arkitekt var Pöppelmann som även ritade det berömda Zwinger. Som jämförelse kan nämnas, att vårt Kina slott ute vid Drottningholm stod färdigt 1769, det ersatte då ett simplare slott som stod klart redan 1753. Det var en födelsedagsgåva till Drottning Lovisa Ulrika som för övrigt lär ha blivit helt överraskad av dess tillkomst!

Parken, som den ser ut idag, omskapades alldeles i början av 18-hundratalet i vad som beskrivs som biedermeier-stil. Riktigt vad den stilen innebär, vet jag inte riktigt, men jag gissar att det har med blomsterbroderierna att göra. Den skapades av den berömde trädgårdsarkitekten Lenné.

Här har vi en närbild på en bit av de långa rabatterna. Man ser Gaura, Chokladblomma, Palettblad, Tagetes och en och annan blå Salvia. Inte så illa för en park av detta slag. Med denna mängden av blommor, måste man förstås arbeta med lättskötta växter! Dock tycker jag att man kunde ha valt en annan Tagetessort.

Slottsparken är stor och innehåller bland annat en engelsk park. Det är i anslutning till denna man kan finna den stora Kamelian jag skrev om i förra inlägget.

11 kommentarer:

 1. Oj, så vackra bilder och vilken historia lektion - verkligen påläst!
  Rabatterna är något av en färgexplosion, i rostiga färger som gör sig bra ihop, men som du skriver, den gula Tagetes verkar lite intensiv i sammanhanget.
  I ditt förra inlägg om Kamelian: Fantastiskt hur mycket pengar och energi som läggs ner för en enda växt!! Den går verkligen inte av för hackor. Har sett några trädgårdsprogram där de visat just den Kamelians övervintring och allt vad det innebär.
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 2. Man blir riktigt rörd, när man tänker på, hur mycket som satsats på denna Kamelia. Då tänker man, att Världen inte bara är krig, finanskriser och elände - utan även mycket vackert! Ha en bra dag! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Det här är ingen kommentar på detta inlägg, men jag har en annan fråga till dig!

  Jag jobbar med Skånsk Trädgård (www.skansktradgard.se), som är en mässa som arrangeras på MalmöMässan 5-8 mars 2009.

  Vi skulle gärna vilja skicka vår pressinbjudan till dig och på så sätt även bjuda in dig till själva mässan.

  Hoppas att du tycker att det låter intressant. Maila mig i så fall din e-postadress så ser jag till att inbjudan kommer.

  Hör av dig om du har några frågor.

  Mvh
  Anna Angser, anna.angser@stofair.se
  Stockholmsässan AB, 125 80 Stockholm

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra, både byggnader och planteringar! Fast Tagetesen var ju ingen höjdare precis som du säger.
  Ingen dålig inbjudan du fick där! Ska du dit får du hojta - så kan vi ses på riktigt. För ett besök där lär jag göra även denna gången, även om vi inte tyckte att det var den bästa mässa vi varit på. Den gick av stapeln för första gången ifjor så man får ju ge den en andra chans ;-) ha en riktigt trevlig helg / gittan, nu även upplyst om slottet Pillnitz

  SvaraRadera
 5. Men hallå där! Vad gör du här?! Tror jag har missat något.... Men tur att jag hittade dig, undrade vart du tog vägen på TB`s och är glad att jag hittat dig igen så jag inte missar något av dina trädgårdsbesök. Vackert slott du berättar om - mmm gillar skarpt :)
  Läser igenom dina inlägg och fastnar för fattigmansorkiden, visst har den taggiga blad? Då tror jag min mamma alltid hade sådana - de var så fina när de blommade - lite nostalgi så här på fredagskvällen =) Ha det gott, vi bloggas =)

  SvaraRadera
 6. Anna: Tack för inbjudan! Jag mailar dig! /Ruben

  SvaraRadera
 7. Gittan: Var i Pillnitz för två år sedan, då visste jag inte så mycket om trädgårdshistoria som jag gör nu. Kommer jag till parken igen blir det med helt andra ögon. Kommer till Skåne någon gång ska jag höra av mig, det skulle vara kul att ses! /Ruben

  SvaraRadera
 8. Lotza; Kul att du tittar in! Fattigmansorkidén är lite småtaggig i bladkanterna, det stämmer! Den är vacker även när den inte blommar. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 9. Vackra byggnader och fin park! Gamla slott och herresäten var ofta tjusiga förr i tiden. Tur att de finns kvar så att vi kan få njuta av dem.
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Vad roligt du skall få gå på mässa och känner vi dig rätt så får vi ta del av den här på bloggen!

  Fört trodde jag du gjort en längre resa till andra sidan jorden med all den blomprakt som du visar NU, men du är väl lite som jag "den som spar han har"
  Tack för dit inlägg, MB

  SvaraRadera
 11. Nej, jag är minsann hemma i gamla Svedala och njuter av vårt fantastiska vinterväder! :-( /Ruben

  SvaraRadera