onsdag 21 januari 2009

Årets första groddOjj, vad har vi här? Jo, det är Cuphean som redan tittar fram. Det tog bara fyra dagar, riktigt snabbt, alltså! Nu är det viktigt med tillskottsbelysning eftersom ljuset inte är den bästa denna gråa vinter. Ska ställa den lite svalt också, så den inte ränner iväg.

Jag hade ju tänkt, att jag inte skulle börja så för tidigt i år men jag läste, att den hade lång utvecklingstid. I övrigt har jag hittills endast sått växter som behöver en köldperiod. Den stora sådden kommer i mars.


Så här ser den ut när den är i blom. Originellt utseende, det är därför jag tycker det är kul att prova den. Visst finns det väl vackrare växter, men det är alltid kul att prova något nytt! Lythraceae Cuphea lanceolata heter den på latin, Cigarrblomma på svenska, förmodligen beroende på, att i knoppstadiet ser blommorna ut som - just det, cigarrer. Den kommer från Mexico.


7 kommentarer:

 1. Hos dig först grodden hos mig på TB finns vårens första blomma - en solros eller vad det nu heter? Den droppar ju snö om den...
  Spännande att du vågar dig på nya blommor, jag håller mig till det vanliga jag har allt för stor tendens att övervattna.
  MB

  SvaraRadera
 2. Det var verkligen tidigt, jag har varit inne och tittat på din solros (snödroppe). /Ruben

  SvaraRadera
 3. Läcker blomma du har valt och groddar redan på G :)

  I år har jag valt så många utmaningar bland mina fröpåsar och nu såhär i efterhand när beställningen är gjord, är jag smått oroad för hur det kommer att gå.

  PS Med tanke på Bambun, såg jag igår sammanträffande nog, på Bygglov och där tog de upp lite om Bambun.
  Ha det! /Bea

  SvaraRadera
 4. Bea: Ska vi byta hemlisar? ;-) Om du berättar vad du köpt i fröväg, berättar jag vad jag köpt! Jag tror att jag minsann utmanar dig. I morgon ska jag presentera mina inköp. Som du förstår är jag något nyfiken, eller, rättare sagt, väldigt nyfiken. /Ruben

  SvaraRadera
 5. Åh, vilken fräck blomma! Minst sagt annorlunda. Jag tycker at tdet är kul att prova så något nytt, lite spännande. I fjor blev det Karamellijan och i år.... har jag inte köpt något spännande =O Får bestämt köpa fler frön / gittan

  SvaraRadera
 6. Hrm... såg precis något underligt. Jag har följt din blogg från start men finns inte med på din lista bland de som följer din blogg??? På min blogg står det ju att jag följer din blogg! Vafför då då..

  SvaraRadera
 7. Gittan: Ja den är kul, hoppas bara inte att stjälkarna blir torra och risiga, men iallafall värt ett prov. Fröna slang ner i min ficka helt automatiskt, så de har inte kostat mig något.


  Mysko med bloggföljarlistan, men idag försvann uppdateringen av Blogglistan (de fanns som tur var kvar som inlagda, men visades inte). Jag gick in igen och tryckte på 'uppdatera' och sedan kom det tillbaka. Något irriterad på vissa funktioner på denna bloggportal. Förhandsvisning av sina inlägg t ex följer ju varken ved eller kvist. mm mm /ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera