fredag 31 juli 2009

Ur led är tiden

Ur led är tiden. Hur kan det komma sig att så många inte gillar gult i sin trädgård? Nog är det lite synd att begränsa sig. Så därför vill jag slå ett slag för, enligt min mening, en mycket vacker guling.

Detalja av klockstapeln vid Hargs bruk.

Rudbeckian 'chim chiminee’ på väg att slå ut. Både tuff och vacker! Ingen mesig viol precis! Hoppsan nu höll jag själv att falla i uteslutningsträsket. Bäst att tillägga, jag har ingenting emot violer.

Somrigt och läckert, om jag får säga det själv! Rudbeckia, Zinnia och Orlaya.


Carol: If you read this. It wouldn´t surprise me if Google translator får bita i det sura äpplet!, as we say in Sweden, in order to translate "ur led är tiden". It means "times are going astray". And why not add, "bita i det sura äpplet" means " bite the acid apple". Cristal clear, is it not?

16 kommentarer:

 1. Mmmm, den var jättefin! Jag har inget emot gult, men det ska vara på rätt plats. Just nu har jag gul rudbeckia tillsammans med mörkröd stockros - läckert!
  Google translation kan ge väldigt intressanta resultat ibland. Särskilt ordspråk och talesätt kan bli hur konstigt som helst. Inte ens med väldigt vidlyftig fantasi kan man räkna ut vad som menas ibland. =)

  SvaraRadera
 2. Här har du en som har jättesvårt, inte för alla gula, men de skrika illgula. De slår ihjäl mildare toner och havererar mången finstämd färgkomposition, tycker jag. Däremot kan jag samtidigt tycka att en sval, säg vit-blå/lila förgskala kan behöva några väl valda, milda gula för att inte bli för kall. Begränsar jag mig? Nja, tycker nog inte det. Däremot har jag som jag tidigare sagt bestämt mig för att slopa alla plantor som blir snigelmat. Där kan jag definitivt känna att jag begränsar mig ;-), och ändå, det är så tråkigt när allt blir uppätet. Båda är val man gör helt enkelt.

  ps. gula blommor blir ofta smarriga på bild, ska erkännas! Och passar ofta väldigt bra på varmare breddgrader, då kan jag verkligen gilla kraftigt djupgult också långt upp på väggarna....marockanskt färgsprakeri, yumyum. Man är väl inte klok, som T Danielsson sa...

  SvaraRadera
 3. Det är bra, fortsätt kampen för gula blommor!! Jag kan gladeligen berätta att i norska trädgårdsföringens sista utgivelse av " Norsk Hagetidend" så står det att läsa ; "- gult er kult- gule blomster er på vei inn igjen, til glede for mange, til ergelse for de som mener att gullgule blomster er heller vulgert." Tydligen så hjälper alla våra uttalelser och försvarstal till denna härliga färgs ära!! och du visar ju verkligen fram solsidan :)

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Jag ser nu varför jag blande ihop Rudbeckian och Telekian. När Telekian börjar blomma är den helt gul men nu efter ett tag är mitten brun som på rudbeckian..
  Man lär sig en del på bloggarna.
  Här är det höstväder redan
  Eivor

  SvaraRadera
 5. Alla färger är välkomna på mitt berg,
  vi mobbar inte ens bergenia eller tagetes.

  SvaraRadera
 6. From the point is the time... gone astray ... love it! Translation by google leaves much to be desired and I am certain you all do not speak the way it comes off... Clarity is not found there... but I can follow and as Helen says ... a bit of imagination does help. Pretty funny bite the bullet... apple acid... would not like either. I do love your yellow however!! A Great Color in the garden and for the imagination! Rudbeckia is always welcome as it marks this time of year. Is that Queen Anne's Lace beside it? Wild Carrot is another name... similar if not the same.

  SvaraRadera
 7. Lite symboliskt står den gula färgen för fara ,lite konstigt kan tyckas men det gäller nog inte blommor för det finns massor av gula blommor som är väldigt vackra.

  SvaraRadera
 8. Fördomar inom växtvärlden som allt annat. För visst är de flesta överlyckliga på våren när backen lyser gul av Tussilago eller när Påskliljorna slår ut! Jag har ganska många gula blommor i trädgården och jag uppskattar dem mycket eftersom de för mig symboliserar solen. Sen kan det ju naturligtvis bli för mycket av det goda, men det handlar ju inte bara om gult. Nej, en harmonisk blandning av färger är väl det som blir vackrast. Din kombination är vacker (även om jag inte gärna planterar rosa i min trädgård)

  SvaraRadera
 9. Trams!
  Gulsot, gula febern, gula faran...
  Gult är helt enkelt naturens sätt att säga att det är något som är tokigt, galet, trasigt, kaputt!
  ;-P

  SvaraRadera
 10. Ja. Som du vet, så propagerar jag mycket för gult!
  Din rabatt är läcker tycker även jag!
  (Jådå. Mina rabatter är väldränerade - aldrig risk för "drunkningsolyckor" för växterna,blomningarna avtar t.ex. på rosor och en del andra ljus-och solkrävande växter.)/Anja

  SvaraRadera
 11. Viktigast är att ha de färger man själv tycker om och som passar i den egna trädgårn. Och att respektera andras färgval helt och fullt.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker om gult, gärna på blommor, men som en kyckling vill jag inte klä mej! Din rabatt är väldigt vacker!

  SvaraRadera
 13. Jag har faktiskt gula blommor hos mig...... inser att jag har börjat samla på mig ett par stycke, tex gult nattljus, mörbladig Lysing med gula blommor, Ringblommor, Gul jättevädd och gula sommarrudbeckior - fast de är inte så fina som dina! För lite sol, för mycket regn....... Favoriten i den gula nyansen är den brända, gula tonen, lite höstgult :) Fast inte pratar vi om höst nu - det är ju en hel, lång sommarmånad kvar.... Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 14. Gula blommor finns även hos mig och varför (kan man undra) är det så motigt med gult? Månne det beror på
  att den gula färgen "stjäl" mycket av uppmärksamheten och är väldigt i ögonfallande och som små uppstickare.
  Själv tyckte jag så om min Gullnattljus och funderade lite på hur man kan trolla bort den känslan lite grann. Jag snodde ihop ett klot av rostig taggtråd och lade det intill och det fungerade på mitt sätt att se det!
  Jag har även en variant av Rudbeckian som liknar mycket den du har på din otroligt vackra bild. Verklig sommarprakt i den undre bilden!!
  Trevligt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 15. Gult är fult, säger ju barnen i Sverige, men jag instämmer inte: tänk bara på gula citroner i ett träd, så underbart vackert. Och gult i trädgården kan vara väldigt fint, det upplevde jag som bäst på trädgåden Great Dixter i England där Christopher Lloyd blandade friskt från hela paletten...

  SvaraRadera
 16. Why not? Den var vacker, men jag har ändå svårt att få in det gula, det är ju så svårt att passa ihop det med annat. I och för sig är rosen 'Superstar' inte det lättaste heller... men den passar med gult! ;)

  SvaraRadera