torsdag 20 augusti 2009

Blandad kompott

Idag blir det lite städning i fotoskafferiet. Först kommer Lysimachia Yunnanensis som är ny för mig. Den frösåddes i våras och var väldigt lätt att ha att göra med. Jag blev lite betagen av bilden i frökatalogen som såg ut ungefär som bilden nedan.

Lysimachia Yunnanensis

Är lite tveksam, ska den få vara kvar eller inte. Den är perenn, men vilken zon den klarar återstår att se. Visst är blommorna fina men de gör som t ex kungsljuset, att de slår ut nerifrån och upp samtidigt som de äldsta blommorna vissnar. Som med de flesta växter måste man lära känna dem några säsonger innan man kommer underfund med dem. Har satt denna på tre olika ställen och kommit fram till, att den ska stå ljust och man får hjälpa till med lite uppbindning för att den ska bli som vackrast. Står den för inklämd gänglar den sig och det gillas inte av mig.

Lysimachia Yunnanensis, bladverket är i en litet ljusare grön ton. Som synes är det många knoppar på gång.

Här kommer en annan nykomling, nämligen Tagetes 'Linné' som jag visat förr. Nu har den växt till sig och sprider sina stänglar vackert i rabatten. Tacksamt nu när ett och annat överblommat börjar rensas ut. Den har sin givna plats i nästa års rabatt!

Tagetes 'Linné'

Märkte inte förrän helt nyligen hur vackra blommorna är på undersidan. Hur blind får man vara?

Och så en till nykomling. Verbena hastata 'Rosea'. Den upptäckte jag för några år sedan i en blålila färg. Väldigt tacksam. Den här färgen är heller inte så tokig.

Verbena hastata 'Rosea'

Och nu följer en liten bukett av olika blomster. Varsågod, det är bara att plocka!!

Anisisop, vacker inte minst i motljus. Men, det är den växt som frösprider sig allra mest, men det är lätt att dra upp de plantor man inte vill ha kvar.

Temyntan har nu riktigt kommit 'i sving', som dansken säger. Nu har jag en rugge på 1 m i diameter. Passar bra mot Rosenflockeln.

En Zinnia som fått en lustig form. Den blommar i våningar.

Cosmea 'Seashells' har en originell form på blomman.

21 kommentarer:

 1. Tack för buketten! Tagetesen är helt betagande, och ja även bakifrån. Borde man gå och vända på alla sina blommor? Det har jag inte tänkt på. Cosmea seashells var ju verkligen rolig! Ja alla är ju fina, vad kan man annat säga!!

  SvaraRadera
 2. Vilken bukett du bjuder på! Jag antecknar Verbenan direkt och en har jag redan i rabatten ..blink blink.. och Rosenflockeln håller som bäst på att inleda blomningen.
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 3. vilken härlig blandning.. gillar flera och speciellt.. Rosenflockeln och Verbena rosea.. ursnygga.. =). Ha en bra dag.. Moa

  SvaraRadera
 4. Det var ju inte svårt att plocka en rejäl bukett där inte! Verbenan var tjusig, den måste jag komma ihåg till våren... Den där knepiga rosenskäran har jag också i år. Jag vet inte om jag ska tycka om den eller inte.

  SvaraRadera
 5. Det var allt en sensommarbukett, kunde jag behöva!

  SvaraRadera
 6. I love your Verbena and combination plantings... cosmos seashell is lovely. Great photos Ruben! Your garden looks very lush... looks like Monkshood there behind that gorgeous Verbena... and very happy.

  SvaraRadera
 7. Vilken trevlig städning. Vi plockar gärna en bukett av din temynta, för vår egen visar då inga tecken på att bli sådär tjusigt frodig.

  Vi har faktiskt också städat. Frostat av frysen närmare bestämt - och då menar vi för en gångs skull inte något bildligt angående klimatet i Arboarkticum.

  SvaraRadera
 8. Hej Ruben,

  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Vi på Mediaspjuth producerar tidningen Trädgårdslandet och är på jakt efter bra bilder på potager. Vore fint om du kunde maila mig på erik@mediaspjuth.se, så kan jag berätta mer.

  SvaraRadera
 9. Jag är faktisk lite besviken på Lysimachia Yunnanensis, trodde den skulle ha mörkare blad och mörkare blommor och den är lite hängig? Kanske den skall få ett år på sig och att den nästa år är lite stadigare i stjälken och även mörknat i färgen :)
  Och jag förstår inte varför jag inte har Rosenflockel?!! Den är ju så himla fin! Det får kanske bli ett besök i plantskolan till helgen :) Verbena gillar jag också, tycker om perenner som har spiror på sensommaren, vill gärna ha med kraftigare färg så det blir att leta fröer i vinter - har bara fått för mig att de är lite griniga att så, Verbenorna.
  Linné - ja, absolut en favorit :) Mina står i kruka men jag skall prova dem på friland nästa år. Jag har nu börjat samla frö :)
  Det var verkligen en vacker bukett du bjuder på idag :) Ha en bra dag 8`)

  SvaraRadera
 10. Härligt att du delar med dig av så mycket. Verbenan ser spännande ut...den blev jag lite sugen på att ha.

  SvaraRadera
 11. Hallå Ruben, Verbenan ser väldigt snygg ut, jag älskar spiror!

  Den hamnar på önskelistan.

  /Marit

  SvaraRadera
 12. Vacker bukett! De flesta blommar hos mig nu också, men verbenan och Lysimachian är nya för mig. Ska nog försöka få tag i dem till nästa år, för de var verkligen fina!

  SvaraRadera
 13. Ja tack, hemskt gärna, och att din Verbena blommar första året, gör den ännu mer atraktiv :) Vad är höjden ?
  Minns du den där löken vi planterade, jag fick en som blommade men du hade lite mer otur ;( den stjälken har fått stå kvar gömd i buskarna och de har härliga frökapslar - undrans om det är någon ide att så de fröna? Tar väl flera år men å andra sidan - vem har bråttom? 8`)

  SvaraRadera
 14. Vilken trevlig kompott! Allra bäst tycker jag om verbenan, fantastiskt fin.

  SvaraRadera
 15. En härlig blandning av skönheter / gittan

  SvaraRadera
 16. Vilken massa underbara blomster. Är väldigt förtjust i Lysimachia-arter, men lyckas inte alltid. Jag tror att de är rätt zonkänsliga. Blir våldsamt avundsjuk på dina Monardor, alla mina dog i vintras, har visserligen fått nya men det tar ett tag innan de växer till sig.

  SvaraRadera
 17. Linnés Tagetes känns som något jag skulle kunna tänka mig att prova nästa år.
  Den jag har i år där klarar inte riktigt stjälken att hålla den tunga blomman utan viker sig.

  Du har något att hämta hos mig också. För min del behöver du inte skicka vidare om du inte vill :-)

  SvaraRadera
 18. Härliga och vackra bilder på sensommarblomster.
  Vilken fin lysing från den kinesiska floran!/Anja

  SvaraRadera
 19. Det var en god kompott...för ögat.
  Annika

  SvaraRadera
 20. Du!!!!!!!!!!!!!!
  Nu blir du kändis, när Erik vill nå dig.
  Hans tidskrift är makalöst vacker.
  Bara proffsiga bilder.

  SvaraRadera