tisdag 8 september 2009

I senaste laget

Nog har det varit en konstig trädgårdssommar, men kanske framför allt en konstig trädgårdsvår. Det verkar som en del växter har problem med almanackan. Det tog väldigt lång tid för vissa blommor att komma igång. Men, om vi nu får en skapligt solig september ska det väl ordna sig!

Den här röda salvian skötte sig som den skulle, och har blommat ganska så länge, man kan väl nästan säga, att den nu är inne på sitt andra flor. Mycket tjusigare än det första faktiskt! Men framför sig har den en kompis som verkligen har tagit tid på sig. Det är en sorts daggsalvia av den större varianten. (Tur att fröna är norpade, så det iallafall blir lite valuta för "pengarna").

Men, här har vi Månvinda, Ipomoea alba som faktiskt verkar kunna presentera några blommor i år. Har provat med den flera år tidigare, men den har aldrig hunnit gå i blom. Nu fick den sin sista chans, vilket den verkar medveten om. Bredvid har vi årets försökskanin, Lavendelknapp, Centratherum punctatum - vi får hoppas att den visar vad den går för, annars skickar jag den till Norduppland!! Men, om sanningen ska fram, så har den faktiskt blivit nästan överfallen av ett gäng Cosmeor, så det kanske har stoppat upp den litet.

De frösådda dahliorna börjar så smått att springa ut, och det var ju verkligen på tiden. De har en solig plats, så de kan inte skylla sin senfärdighet på sin placering. För övrigt är det ganska kul att fröså dahlior, man vet aldrig vad man får. Normalt brukar ju inte det vara så särskilt upphetsande, men när det gäller dahlior är det OK!

14 kommentarer:

 1. Ja, inte blir det alltid som man tänkte sig med blomstren! När vårsolen värmer och ivern ligger på högvarv och det sliter och river i "sånerven", då är det gott att ha många sköna föresatser, så är det väl så för de flesta. Av sommarens erfarenhet får några sorter komma och gå, ända upp till Norduppland, var det sen ligger ;)och dessutom undrar jag ibland om man skall slänga in handduken efter sommarens dåliga start och "uschliga" väder!!
  Dina Dhalior hinner säkert med några blommor, men visst är det sent. mina som ja sådde i senaste sommar, överlevde varje knöl vintern och de kom däremot fort igång och blommar överdådigt, men tyvärr i en salig färgkompott :(
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. "annars skickar jag den till Norduppland". MÄH! Du tycker inte att vi har nog elände???

  SvaraRadera
 3. Min blommning verkar ha regnat bort o allt som älskar sol är ett minne blott, så jag tröstar mig med dina bilder:) Har just vinterlagrat vattenslangarna i garaget. De behövs liksom inte! Yo

  SvaraRadera
 4. Stunning photos! I think I love the dahlia more as a bud from your images! Your sage is brilliant and my hummingbirds would love it!

  SvaraRadera
 5. Hej hej Ruben,
  tack för dina 5-stjärniga poäng, jag uppskattar det, verkligen....
  Ha det bäst!!! Och jag håller tummarna för dina Dahlior, mina blommar sååå ljuvligt!

  SvaraRadera
 6. Jo då! Jag har visst superbt minne. Grävde upp ett gäng Tremastare i eftermiddags =) Det trodde du väl inte? Men vet du om att de sprider sig flitigt både med frön och med små utlöpare? Än kan du ångra dig, är du fortfarande är intresserad så skickar jag dem till dig! ;P gittan

  SvaraRadera
 7. Ja du Ruben denna trädgårdssäsong har inte varit sig lik någon annan tycker jag. Först var allt för tidigt sedan blev det lite sent och sedan blev det för tidigt igen liksom.Vissa höstblommor är redan över här.
  Hatten var nödvändig för att skydda mina susiga öron men skorna är fixade och det blev ett par röda igen.

  SvaraRadera
 8. Hallå Ruben, vilken fantastisk lavendelknapp!

  Märker att det är fler än jag som hotar med norduppland, men för vår del handlar det nog mer de tillfällen då vi informerar våra telningar om livet och använder det karga och tuffa klimatet i Arboarkticums trakter som exempel...

  Mycket sedelärande helt enkelt...

  /Marit

  SvaraRadera
 9. Hej Ruben!
  Vilken eldig salvia! Dina frösådda Dahlior ser också lovande ut. Beträffande klockorna, så vet jag inte säkert om de brukar blomma första året...Men den som väntar på nåt gott...!

  SvaraRadera
 10. Sommaren har varit omväxlande, blöt och varm. Min forsythia kom med några blommor i augusti.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker de där dahliorna ser helt fantastiska ut...och vilkenfärgpå den röda salvian...helläcker.

  SvaraRadera
 12. Själv har jag en rhododendron som står i knopp och inte alls fattat att det var vår för typ 5 månader sedan.

  SvaraRadera
 13. Den salvian var ju otrolig! Dina frösådda dahlior ser ut att bli riktigt spännande! Penstemonerna i förra inlägget var ju suveränt vackra!
  Jag håller tummarna för att min lejongapsranka skall hinna blomma, men tror du sen att man kan övervintra den svalt och ljust?

  SvaraRadera