fredag 18 september 2009

Pillnitz

Alldeles vid floden Elbe, någon mil utanför Dresden, ligger Pillnitz slott och slottspark. Den kinainspirerade slottsbyggnaden från 1723 som syns på bilden ritades ursprungligen av Pöppelmann. Densamme som ritade ännu ett världsarvsobjekt, nämligen Zwinger som ligger inne i själva Dresden. Slottskomplexet är betydligt större än vad som syns på bilden och bildar ett stort H med en formell trädgård i mitten.

Huset används nu som museum, men man kan samtidigt beundra de vackra salarna. Speciellt kanske då vestibulen som inte är av denna världen. Nyrestaurerad och glansfull!

Trädgården har naturligtvis genomgått olika faser under årens lopp men den version vi ser här stammar från 1865/67. Peter Joseph Lenné, Tysklands ledande trädgårdsarkitekt vid den här tiden, ritade.

Här ser vi tidstypiska band av blomster. I år utgörs de gula och vita stråken av eterneller.

Tittar vi litet närmare på de litet bredare blomsterpartierna, ser vi eterneller i olika färger (denna bild är fotad på morgonkvisten så de är ännu slutna). Vidare ser vi Zinnia, Gaura, Chokladblomma och en lite lägre sort av Paradisblomster, och en del annat. Årets planteringar skiljer sig en aning från fjolårets, vilket jag tycker är trevligt. Tror inte blommorna är tidsenliga, det var säkert mycket bjärtare färger på 1800-talet.

Neues Palais, nya slottet är av ett senare datum, faktiskt från 1819/26 och ersätter ett äldre nerbrunnen byggnad. Man har förståndigt nog lånad en del byggnadselement från de äldre, flankerande byggnaderna, vilket ger en harmoninsk inramning till trädgården.


Parken består av flera delar; den formella trädgården, som jag berättat om, men det finns även delar som behållit sin ursprungliga karaktär från början av 1700-talet. Här finns även en engelsk park, något som benämns den kinesiska trädgården som inte längre har så mycket med kina att göra mer än att där finns en kinesisk paviljong. Vidare finns här ett arboretum för barrträd. En holländsk trädgård, som en gång innehöll flera växthus och dyrbara samlarplantor. Nu är den en tämligen stillsam del av parken. Vad finns mer? Jo, den världsberömda, mer än 200 år gamla Kamelian, ett orangeri och ett palmhus.

Trappan upp till orangeriet kantas av Agapanthus.

Här ser vi ett riktigt gammalt citronträd, Citrus aurantium. Bitterorange pomeranze kallas den på tyska. Det lär vara över 300 år gammalt och kom hit från Zwinger på 1880-talet. Karet är målat på samma maner som var vanligt vid Zwinger på 1700-talet.

Citronträd i långa rader. Imponerande, här finns det resurser!


Och vandrar vi vidare kommer vi till Palmhuset, som nyligen öppnats efter en omfattande renovering. Det uppfördes 1857 och var då det det största i Tyskland. Att använda gjutjärn som byggnadsmaterial var ganska nytt vid denna tid. Om jag inte minns fel, var Crystal Palace i London (Hyde Park) från 1851, det första bygget med denna teknik.


Lite originellt med banden av murgrönan längs gångarna. Formen på denna del av trädgården går naturligtvis tillbaka på gamla ritningar.

Schönmalve på tyska, Klockmalva på svenska. Abutilon megapotanicum på latin får komma ut i parker över sommaren.

Inne i Palmhuset fanns inga direkta överraskningar, utan där så ut som det brukar i dylika miljöer. Däremot fanns det en intressant fotoutställning i de inre rummen. Bilderna visade Palmhuset "i ruin" och fram till dagens skinande vita hus. Och som alla förstår, så var fotona på det delvis raserade Palmhuset där förvidad natur gjort sitt intrång också väldigt stämningsfulla och vackra.

Här kan vi titta ut och samtidigt beundra de öppningsbara fönstren. Vi kanske alltid tänker på hus av detta slag som vita, och ganske glömmer, att utan denna färg skulle husen ge ett helt annat intryck.

Den kinesiska paviljongen anses vara Europas förnämsta avbildning av ett ostasiatiskt byggnadsverk - trots lanterninen. Spooky!

Kamelian, tacka "Linnelärjungen" Thunberg för den, med det mobila växthuset som körs fram på räls och innesluter kamelian under vinterhalvåret.

Tidigare kunglig mönstervingård, numera drivs det hela av en förening med ett sextiotal odlare som har varsin lott. De har gjort ett enormt arbete med att röja och bygga vägar mm för att få den i detta skick.

28 kommentarer:

 1. Tack för den fantastiska trädgårdsspaningen med dina fina bilder. Vilken oerhört blomrik trädgård!

  SvaraRadera
 2. 300 år gamla citrusträd? Barrträdsarboretum?? Vingårdar???

  Flås. Vi är nog redan på väg dit...

  SvaraRadera
 3. Det var en riktig rundvandring det! Tack! Härligt att få följa med så här och se och uppleva. Citronträd på rad och antalet afrikanska liljor är det som fastande på näthinnan. Resten hamnade väl i hjärnan då. Eller? Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Åh, vilket ställe...är helt säker på att du har gett en rättvis beskrivning av det med dina fantastiskt fina bilder.

  SvaraRadera
 5. Magnifikt och underbart vackert!!
  Där fick vi en bild på det berömda mobila Kameliahuset. Tänk att det satsas så enormt med pengar på det!!
  Jag smålog när jag tittade på Agaphantus i långa rader och här gläds jag över en två (2) stänglar som blommat i sommar..fniss

  Din undran om den flikiga ljusgula...det är en `Vanilla Ice` men ser lite annorlunda ut, trots att fröna kommer ur samma påse.
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 6. Du, det var ett maffigt ställe, så mycket arkitektonisk kristyr på en enda plats! Jag gissar att engelsmännen var först – att bända gjutjärn blev en populär hobby på 1800-talet.Man kan nästan inte ta ett steg i det här landet utan att springa på ett utmärkt exemplar av dylik frenesi.

  SvaraRadera
 7. Vilken fantastisk trädgård och vilka vackra bilder. Tack så mycket för den trädgårdsvandringen, den var verkligen njutbar.

  SvaraRadera
 8. Praktfull anläggning, välskött och påkostad. Plus dina fina bilder.
  Återkommer till dig om rosbeskärning.

  SvaraRadera
 9. Mobilt kameliahus, vilken grej! Ibland tror jag att min magnolia skulle behöva ett sånt på vintern när den västliga stormen ryker in från havet, men resurserna räcker nog tyvärr inte till....
  Tjusigt ställe, fantastisk blomsterprakt och riktigt riktigt vackert fotat!

  SvaraRadera
 10. Vilket fantastiskt vackert ställe.. satt länge o tittade på slottet , vilket vackert hus.. =). Och trappen med afrikas blå lilja var magnifik.. ha en skön helg.. Monica

  SvaraRadera
 11. Jag kan inte annat att tacka för den fina visningen från denna underbara trädgård.
  Det är 11 år sedan vi var i Dresden.
  Då var de inte färdiga med återuppbyggnaden.Ha en bra helg. Anita

  SvaraRadera
 12. Ruben så underbart du visar!
  Jag gillar den sista bilden bäst, vilket jobb de måste ha lagt ner!
  Vilken fantastiskt resa du har haft och du verkar ha hunnit med hur mycket som helst.
  Tack för att du visar
  Annika

  SvaraRadera
 13. Tack! Otroligt fina bilder ifrån en verkligen praktfull trädgård. Vilken cykaspalm där framför palmhuset, och visst gör ju sej agapanthusen bäst i rader med blommande krukor!!! Så borde man ju förstås ha det.

  SvaraRadera
 14. Va' mycket vackert! Jag vill åka med en gång!
  Karin

  SvaraRadera
 15. Hm, mitt enkla liv och boning bleknade en stund.... Fint jobbat.

  SvaraRadera
 16. I love the photos with the agapanthus Ruben... wonderful simplicity with the colors and form next to the building. The lemon trees and winery are lovely too! Great holiday you are having... Enjoy. Carol

  SvaraRadera
 17. Tack Ruben för fantastisk resesällskap!
  De fina bilderna bjuder på en underbar resa - det är bara dofterna som saknas (det är väl bara en tids fråga när man kan även förmedla dem;))!)/Anja

  SvaraRadera
 18. Piuh...! Suck...! Ja, vad mer ska man säga? Otroligt fint, och vilka bilder. :-) Den där kamelian vill jag minnas från något TV-program.

  SvaraRadera
 19. Jisses - vilket ställe! Det blev så många intryck så jag fick läsa inlägget tre gånger :) Vilket slott, blommande parker, rader av Afrikas blå lilja (tänker på mina tre små som trängs i liten kruka), och citronträdet/träden! Läckert! Mobilt växthus?! Kära nån, allt för att ta hand om Kamelian :) Tack för trevlig läsning och fina bilder, passar mig utmärkt då jag är hemma idag för jag har tappat bort min röst...... förstår inte varför familjen är så nöjd?! Trist att inte kunna prata.... ;) Ha en bra dag =)

  SvaraRadera
 20. Klart en annan nivå av trädgård än den jag omges av, jag får lite gåshud av dina fina bilder.

  Ingela

  SvaraRadera
 21. Wow! Jösses vilka fina bilder! Som sagt, jag som inte trodde det fanns något speciellt i Tyskland ... Tack för titten! /Jenny

  SvaraRadera
 22. Vilka vyer, vilka bilder, jag gillar formella trädgårdar.

  SvaraRadera
 23. Hej Ruben! Jag har också en storvuxen 'Céleste' och det är inte helt enkelt att beskära rosor som är till åren komna. Låter som om din ros behöver en föryngringsbeskärning. Gamla grenar tar jag bort så nära marken som möjligt, om man tar någon gren per år blir ju rosen kontinuerligt föryngrad. Plus övrig beskärning till snyggt formad buske. En kraftig gren orkar ju inte bryta nya skott. En mer radikal metod som jag inte provat är att beskära hela busken till 20-40 cm höjd eller att ett år klippa hälften av grenarna vid 20-40 cm och nästa år andra hälften. Lycka till!

  SvaraRadera
 24. Hej igen!
  Hoppas att du har ´mera intressanta resebilder att visa snart.
  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 25. Jag kände igen Pillnitz trädgårdar o Palmhus från Trädgårdgårdsföreningen i Gbg pietsfulla renovering förra året! Men det är inte konstigt, de hade ju tyska trädgårdsmästare där i mitten av 1800-talet:) Yo

  SvaraRadera
 26. Åhh så vackert! Så skulle jag vilja bo!!! Tänk att kanske rida fram på en häst på de grusgångarna så att gruset sprätter lite så där lagom...eller flanera fram långsamt och bara njuta av allt det vackra. Fundera på vad man skulle välja för färgtema på rabbaterna nästa gång tex.

  SvaraRadera
 27. Åh, så vackert det är där! Tänk att få bo sådär... Visa mer =P

  SvaraRadera
 28. Underbara resor du gör och härligt att du vill dela med dig till oss andra.
  Thunbergia är det mer än en blomma han har fått gen namn till?

  Häftigt med växthus på räls.

  Tack för historien du berättar bakom. Var där inte många turister ? Du har lyckats bra med foto utan massa männiksor.

  Tänker var gång jag går förbi Vitmåran på dig och det där med spriten, får mig att le.
  MB

  SvaraRadera