fredag 17 september 2010

Murgrönsviol

Nu är det snart dags att ta in murgrönsviolen, viola hederacea, för vinterförvaring inomhus. Den tål nämligen inte frost. Det är andra året den blommar, och jag är inte så lite förvånad att jag lyckades klara den inomhus hela förra vintern. Det är ju svårt att veta hur mycket man skall vattna, och när den står i ett undanskymt fönster är det lätt att glömma bort den. Den här plantan som fick sin hemvist i en stor kruka i halvskugga har vuxit mest och de jag satte direkt i en relativt torr rabatt har inte alls gått lika bra! Den är dryga metern från topp till trall. Jag såg den första gången på utställningen VIOLA, som jag skrivit om tidigare, och jag kan garantera, att jag var inte den ende som stor där och begapade skönheten! Så vill ni se mer violer kan ni göra det HÄR!


Murgrönsviol, Viola hederacea.

25 kommentarer:

 1. En riktig goding. Tänka sig att man på murgrönsviolens sida av klotet (Australien, Tasmanien mm) varnar för de invasiva egenskaperna. Jag skulle gott kunna tänka mig en liten invasion. Den är inte helt lätt att övervintra så jag säger grattis!

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig liten växt. Jag kunde tänka mig att försöka mig på den. Tror den helt snällt kunde övervintra i vårt frostfria kök på Ängesö. (Vi kan ju inte låta vattnet inomhus frysa!) Verkligen söt. /Mimi

  SvaraRadera
 3. Vilken liten goding! Hoppas du lyckas med vinterförvaringen ytterligare en vinter ;)
  gittan

  SvaraRadera
 4. Vilken sötnos ;) henne får du inte glömma kvar ute.
  Det där med att övervintra inomhus tycker jag är svårt, men så är jag inte så bra på vanliga inneväxter heller ;)

  SvaraRadera
 5. Åh, så söt! Gratulerar till övervintringsframgången! Det är ett vanskligt vågspel, det där med den förbaskade övervintringen.

  Fler orangerier åt folket!

  Ha en härlig helg,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. De är för underbara de små violerna. Fick en planta av Carina "Under plommonträdet" i våras och satte den i den nya stenmuren. Den har växt otroligt. Har börjat att ta upp lite revor och satt i små krukor. Hoppas att ha en stor del av kanten på muren till nästa år. Men då måste de ju överleva.Apropå stavfel kan du precisera. Eller du tycker också att det liknar en rumpa? Ha en skön helg. Anita

  SvaraRadera
 7. ...att jag fick en sån här av en bloggare för några år sen (kommer tyvärr inte ihåg vem), men den har jag naturligtvis inte lyckats övervintra. Varken ute eller inne!
  Sen kan jag meddela att det är lökar på gång, vi bör nog ha dem nästa vecka. Sen ska dom sorteras och så men räkna med att du har dina anemoner inom ett par veckor. Höll på att glömma; Jag måste naturligtvis få adress - och namn! Har det väl någonstans, men med allt strul just nu så...

  SvaraRadera
 8. Åh det är ju min favorit du berättar om idag :) Vad fint det var när den stod på en pidestal, den iden sparar jag tills nästa säsong.

  Jag har delat mina och fånga som i sommar vuxit till sig ordentligt, de är lätta att dela och föröka.

  Ja, vi får hoppas vi lyckas övervintra dem i år igen.

  Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 9. Den sötnosen trivs nog bäst på ditt sätt, men jag hade ett ex i flera år utplanterad.
  När det gäller bevattning så är det väl "alltid" så att ljus + teperatur = mängd vatten.

  /Anja

  SvaraRadera
 10. Hej Ruben Men åh så vacker hon är den lila violen tycker hon drar lite åt Iris själva blomman..så spröd och fin Underbar Nu skall jag kika på fler av dina violer då. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 11. Ja, den är så söt. Fin närbild du har tagit, där kommer den verkligen till sin rätt. Bra idé att ha den lite högt så den kan växa neråt. Jag ska också försöka övervintra i år, vi får se hur det går... /Katarina

  SvaraRadera
 12. Själv får jag köpa nya varje vår då jag aldrig lyckats med övervintringen. Så blir de aldrig heller speciellt stora hos mig. Din var ju helt fantastisk!

  SvaraRadera
 13. Vilken fining hon är murgrösnviolen, förstår att du fastnade för henne, och vad duktig du är som fixar övervintring, jag håller med flera tidigare inlägg övervintring inne ÄR svårt. Inte för att jag har någon viol men en massa annat, förhoppningsvis blir vår glasgång klar och där kommer vara frostfritt.
  ha en skön helg!

  SvaraRadera
 14. Lyckades med den i några år med övervintring på fönsterbrädan, sen tog det slut och jag minns inte hur.
  Fin är den i alla fall och värd att vårda.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 15. Älskar morgrönsviol också, ändå sedan jag bodde i Melbourne och hade dem invanderandes i min trädgård. I somras köpte jag en liten korg med dem till min svärmor, som kommer från Melbourne, och till min svägerska, vilket var en succë... Han en härlig helg, Ruben!

  SvaraRadera
 16. Vilket ståtligt exemplar du har..... och vilka härliga närbilder du tagit (fint kollage!!). Brukar köpa en planta på våren och ha i köksfönstet, men i år plantrade jag ut den i en större kruka och funderar precis på hur jag ska göra för att få den att överleva vintern....

  Ha det fint i helgen!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 17. Ruben, har du garderat dig med några skott, sticklingar?

  SvaraRadera
 18. Den har jag haft flera gånger men aldrig lyckats övervintra, trots att jag haft den i uterummet där den ju borde trivas. Kanske har jag just vattnat för mycket. Grattis till att du lyckats med övervintringen. Den är ju helt bedårande vacker. Håller tummarna för att du lyckas denna vinter också.

  SvaraRadera
 19. Vilken underskön kalufs - får du klippa topparna emellanåt eller räcker den helt enkelt så där nästan ned alldeles av sig själv? Kan jag få skicka några beundrande rader om ett tidigare inlägg som jag tror jag aldrig hann med att kommentera, men som ligger så fint i inboxen att jag ser det emellanåt. Din bild på Praktvädd (bara namnet) är sånt ögongodis att den får mig att le varje gång. En nyansblandning som är pigg men samtidigt harmonisk. Underbart.

  SvaraRadera
 20. Ett bra inlägg och ack så viktigt!

  Just nu säljs dem överallt, många blir nog lite ledsna när den hastigt viker sig mot kylan. Jag håller med om att det är svårt att hålla den vid liv inomhus.

  SvaraRadera
 21. Oj, jag blir lätt påmind om min dumhet senaste höst. Hade en stor fin planta av den ljuva violen och hoppades att den ville överleva vintern i mitt växthus med uppemot -30 grader ..fniss..!
  Naturligtvis var det endast torr knastrig tuva kvar när våren kom :(
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 22. Den är underbar, men min hann inte bli så stor som din efetrsom jag glömde kvar den i ursprungskrukan ända till början på augusti... Nästa år ska jag skärpa mig och ge den massor med plats, vatten och gödning! Om den nu klarar vintern alltså.... =)
  /Helen

  SvaraRadera
 23. Hej Ruben!
  Har besökt din blogg åtskilliga gånger men nog aldrig skrivit något, vilket känns som snyltande. Speciellt, som jag uppskattar både bloggen och dina jättefina foton på växter och djur.
  Nu beundrade jag din murgrönsviol. Jag har faktiskt lyckats övervintra min men så stor och fin som din är den definitivt inte. Men den har slokat åtskilliga gånger, då jag glömt vattna den, så jag är tacksam att den alls lever. Efter att ha sett din bild, ska den få en rejäl kruka och mycket vatten nästa år. (Om jag lyckas övervintra den igen, vill säga. Jag visste inte, att den var svår men nu när jag vet konstrar jag kanske till det….)
  Eva

  SvaraRadera
 24. just denna växt fastnade jag för såååå under 1000 trädgårdar. Å ja nu är jag helsåld, galet snygg hos dig!
  En sån ska jag ha!

  SvaraRadera