
Linfälten vid Rosendals Trädgård. Bilden är klickbar.
I bakgrunden ses en annan av idéträdgårdarna. Den hette NÄRMANDE - en labyrint av sälg. Här var det meningen att man skulle få samma känsla som när man var barn, man skulle känna sig liten i förhållande till växterna. Men även om, eller SÄRSKILT om man var barn, var denna labyrint väldigt populär! Tyvärr har jag ingen annan bild av den idéträdgården.
Rostigt konstverk som gjorde sig väldigt bra i linfältet.
Vet ej vilken konstnär som gjort den.
I kanten av linfältet, där skogen tar vid, hittar vi Julie Tolls idéträdgård PLATSENS ANDE. Julie Toll kommer från England och har kammat hem ett otal priser, bland annat vid Chelsea Flower Show.
"Besökarnas ansikten var en
syn för gudar".
"I den mörka lägre dammen låg vad som såg ut att vara enkla, mossbelupna stenar i vattnet. Så fick de plötsligt liv och blåste tyst ut vit ånga i den stilla luften. Thomas och Annikas omsorgsfullt utformade bollar av hönsnät med kompost och mossa vilade på underlag i vattnet och var kopplade med rör till en tidsinställd rökmaskin i närheten, Besökarnas ansikten var en syn för gudar". (Julie Toll ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).
Mosskuddar av Thomas Nordström och Annika Oskarsson. Bilden är klickbar.
Rökmaskiner var något helt nytt vid den här tiden.
Som ni märker, använder jag understundom citat från boken Trädgårdsmöten på Rosendal. Den boken kan inte längre köpas i bokhandeln, så jag hoppas att det är okay med citaten. Ni som ännu inte har läst boken rekommenderar jag att söka den på Biblioteket. Om inte annat, så för Sven-Ingvar Anderssons kapitel, som är otroligt humoristiskt och trevligt skrivet.
Han berättar bland annat om sin tveksamhet att åta sig ett projekt av det här slaget. Som erfaren i gebitet visste han, att det var mycket som kunde gå fel. Trädgården fick namnet SKIMMER. Men .... nu dags för nästa citat.'
När pricken får bestämma!
"Då bestämde sig pricken bakom örat för att det skulle bli en cirkel av unga silverpilar inskriven i 10-meterskvadraten - en utsökt genomskinlig teckning av Botticelli med Dantes älskade Beatrice på väg upp i sjunde himlen genom en cirkulär äng hade snuddat min tillvaro. Härigenom skulle en evig sommars skimrande ljus stråla i viktlös kontrast till vedstapelns mossiga tyngd längst den ena sidan. Den motsatta sidan skulle skärmas av genom en genomlyst glasvägg som i en veranda från Strindbergs Kymmendö". (Sven-Ingvar Andersson ur boken Trädgårdsmöten på Rosendal).
Glasbägare av Gunilla Kilhlgren. Bilden är klickbar.
Alster av konstnären Gunilla Kihlgren har jag tidigare visat HÄR!