fredag 27 juli 2012

Pelargoner och annat vid Kina Slott

Alla som älskar pelargoner av olika slag och även de som gillar fuchsior bör omedelbart bege sig till Drottningholm och besöka trädgårdsutställningen Sommarprakt i parken vid Kina Slott. Men det finns förstås även annan blomsterfägring att vila ögonen på. Utställningen gav en historisk tillbakablick på trädgårdarna vid Drottningholm och trädgårdsmästerierna ute på Lovön och öarna i närheten. Dessa trädgårdsmästerier  är förstås nu för tiden inte så många som på den tiden det begav sig, men det finns faktiskt ett flertal kvar (tror jag) men de flesta kanske är nyetablerade. Och inte nog med detta, vid Kina Slotts trappor fanns massor av pelargoner och fuchsior att njuta av.


Det var ett hårt arbete, framför allt odlingarna i kallbänkar, som skulle skötas. Tänk bara alla glasrutor som skulle lättas på när solen gassade och alla mattor som skulle läggas på för att skydda mot nattkylan.


Sedan gällde det att avyttra sina grönsaker, blommor med mera. Långt tillbaka rodde man faktiskt in till Stockholm, men sedan kom tack och lov reguljära ångbåtsförbindelser. Man undrar hur man klarade blomstren från att brytas vid den långa färden.

(Bild från en av informationstavlorna).

Det var mycket att läsa på alla informationstavlor, vilket inte tillhör min favoritsysselsättning precis, men så i det sista stora "trädgårdsrummet" hände det plötsligt något. Vilken syn! Vilken fest!! Ja, det är Gunnar Kaj som varit framme förstås! Bilderna får tala för sig själva.
Till och med trädgårdsmästaren fick vara med på ett hörn, om än i denna form. Väldigt läcker rabatt med mest begonior och låga dahlior i olika färger. De rosa lejongapen sticker upp som utropstecken (trodde på håll att det var paradisblomster). Notera "spaden".

Så över till pelargonior och fuchsior vid Kina Slotts trappor.


Som ni ser, finns det en hel pelargoner del att beundra. Här vid den vänstra flygeln.

'Don Chiverton' närmast. Vackert bladverk!

'Vancouver Centennial Salmon' Favorit hos min fru, mest för bladens skull, tror jag.

'Frank Headley' en klar favorit hos mig!

Denna spräckliga hett något som började på 'Happy'. Vad de bakre heter vet jag ej.

'Edwards Embers', denna gillade jag skarpt.

'Ardwick Cinnamon' Den här pelargonen luktade kanel.

Vid den högra flygeln fick förhoppningsvis alla som gillar fuchsior sitt lystmäte stillat. Vad sägs om denna fuchsiaparad?Den här har jag glömt namnet på.
Fuchsiorna var ordnade efter färger, här har vi nått den ljusa sidan.

Jag är lite svag för de här lite spinkigare sorterna. Den vita närmast kaameran till höger heter 'Annabel' och namnet på den vita bakom var okänt enligt skylten.

Vid den högra trappan fanns många vackra vildpelargoner samlade.

'Charmay Adonis' längst fram och bakom 'Australian Mystery'.

8 kommentarer:

 1. Ruben, tack! Underbara bilder från Drottningholm, jag åker nog inte till huvudstaden denna sommar...

  SvaraRadera
 2. P.S.
  i morgon ska jag berätta varifrån jag fått mina gener ;)

  SvaraRadera
 3. Det var en väldigt fin utställning i parken med silhuetterna.
  Där kunde Konstfack gå en kurs i att göra installationer :)
  Trevlig Helg - Eivor

  SvaraRadera
 4. Så flott det var der! Artig med det bildet fra "gamle" dager. Tenk hvordan de måtte slite med å få blomstene frem da. Takk for titten!

  SvaraRadera
 5. Så masse flotte bilder fra deg i dag. Det er rart å tenke på hvordan ting gikk for seg før i tiden. Det var større forskjell på folk i den tiden, og man måtte holde seg til sin stand.
  Fantastisk masse nydelige bilder av pelargonier og fuksia.
  De to i forrige innlegg var riktig søte!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Du verden for en flott blomsterprakt! Artig ide med silhuetter.

  SvaraRadera
 7. Åhh, Ruben vad du har Övertygat mig nu att ta en tripp till Drottningholm snarast :)

  Kram

  Veronica

  SvaraRadera
 8. Vilken tur att jag tittade in till dig och att ditt blogguppehåll är över. Vi letade efter något att hitta på idag och nu har vi bestämt oss för att åka till Drottningholm och Kina slott. Underbara bilder bjuder du på. Vi såg förra årets pelargonutställning, dom är makalösa. Kan förresten meddela att Vancouver Centennial också är en av mina favoriter.

  Nu ska jag titta vidare på dina andra inlägg. Ha en skön helg!

  /Anita

  SvaraRadera