tisdag 3 juli 2012

Rapport nr 3 - sådd av luktärtor

Här kommer rapport nr 3 av min luktärts-test.  Jag ville ta reda på hur mycket man vinner på, att så luktärtor tidigt, kanske redan i mars, mot att vänta litet (och slippa långa taniga rankor, som man inte vet riktigt hur man skall få att inte snärja in sig i varandra). Denna test gäller mina förhållanden, dvs sådd inomhus i köksfönstret. Har man tillgång till växthus är det förstås helt andra förutsättningar.

De tidigare sådda luktärtorna har nu kommit med sin första blomma, och är i genomsnitt 10 cm högre än  de senare sådda som dock har knoppar.

Mitt första inlägg i testet, från 10 maj hittar du HÄR och mitt andra inlägg från 24 maj hittar du HÄR.

Årets första blomma!

Till vänster, sådda i slutet av april,  har knopp, 
och till höger, de sådda i mitten ar mars, visar sin  första blomma.

13 kommentarer:

 1. Dine erteblomster er virkelig kraftige og fine! Mine første er også kommet i blomst nå. Takk for alle dine gode tips om martagonliljer!

  SvaraRadera
 2. Lycka med första blomman:). Så ljuvlig. Roligt att ta del av dina tester. Jag har lite svårt att lyckas med luktärtor.
  Ha en fin dag.
  Maria

  SvaraRadera
 3. Söt blomma men den ser ut som den vill fly ut från sitt fängelse :)

  Eivor

  SvaraRadera
 4. Jag väntar också på att det ska blomma. Kul med tester! :-) Ha det gott! /Leila

  SvaraRadera
 5. Gillar tester - och att folk delar med sig! Ingen summering ännu från dig men eftersom det är merjobb och platskrävande med inomhussådd så kan man nästan låta bli det momentet? De andra är ju fina och blommar snart...

  SvaraRadera
 6. Det ser i princip oavgjort ut? Än så länge åtminstone?

  SvaraRadera
 7. Just nu vräker solen ner och jag tar paus inomhus och läser ikapp diverse bloggare. Våra luktärtor räknas nog till de sensådda, har precis börjat ta fart men någon knopp syns inte än. Dina Clausvallmo är underbara!Jag sår våra på hösten så grisarna bökade nog ner fröet för djupt, inte många har grott.Rosen du undrade över...tja, det var flera buskar som hade sådan platt öppen knopp.Jag tror de vecklar ut sig och blir något tätt och bulligt när det är blomdags.Men de ser onekligen underliga ut i detta stadie.

  SvaraRadera
 8. Vilken vetenskap. Nobelpriset nästa. De ser ju lika fina ut på stjälkarna. Jag plockade in min första bukett luktärtor i dag. Men de hade jag köpt i kruka och satt ut. De sådda ser inte mycket ut för världen.Ha de gott.

  SvaraRadera
 9. Mina växer som attan men har inte några knoppar, tror jag. Måste nog ut och kolla...
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Hoppsan... jag förlorar rejält :)
  Inte ens i närheten av en blomsterknopp här, trots rätt tidig förkultivering :(
  Trevlig test!
  Må gott /bea

  SvaraRadera
 11. Flot - den ser ultrablå ud - ikke lilla. Er den så blå i virkeligheden?

  Kh. Marlene

  SvaraRadera