fredag 6 juli 2012

Rapport nr 4 - sådd av luktärtor

I natt hände det som inte fick hända! Rådjursbesök! De har lyckats kapa alla toppar, runt om, frånsett några som växte inne i ställningen och som de inte kom åt. Som alla förstår, är ju detta en ren katastrof för min lilla hemsnickrade, helt ovetenskapliga test!!! (Självironi, är väl bäst att tillägga). Nu gör jag som tidigare år, jag sveper in luktärtsställningen med fiberduk, åtminstone nattetid. Det som retar mig mest är, att inget annat i trädgården har de rört, de kommer in i trädgården, letar upp luktärtorna, och äter av rubbet!! De verkar ha ett sjätte sinne för var de kan göra mest skada. Sabotage!

Rådjur har nästan gjort "rent hus".

25 kommentarer:

 1. Det var ju trist men du - då har det ju tillkommit ytterligare en parameter i luktärtstestet att utvärdera. Kanske de bambibeskurna ärtorna blir senare i blomning men får ett överdåd??? Detta blir ju spännande att få höra om.

  SvaraRadera
 2. Så synd påså rara ärtor ;). Skämt åsido, inte kul alls... man har ju längtat så efter den ljuvliga doften, och så bara fräckt uppmumsat över en natt. Tur jag har de flesta av mina i växthuset! Ha en fin helg! //Marie

  SvaraRadera
 3. Riktigt tråkigt :(
  Här slåss vi mot sniglar...

  SvaraRadera
 4. P.S
  En liten liten tröst: nu förgrenar sig luktärterna och kommer att ge ännu rikligare blomning, fast senare...

  SvaraRadera
 5. Hej Ruben!
  Jeg var lige på nippet til at ønske dig ti llykke med, at rådyrene KUN har spist dine lathyrus! Men det ville jo være at føje spot til skade, og det ønsker jeg bestemt ikke, for naturligvis føler jeg med dig. De er nogle søde bæster altså. Hos mig æder de snart alting - dog ikke valmuer, så det er jeg taknemmelig for. Roserne er til gengæld kræs, så jeg er ude om aftenen inden rådyrspisetid at dække til med flece og ude igen om morgenen at tage det af i min wild(life) garden.

  Og mange tak for din blog. Jeg har igennem lang tid læst den med stor fornøjelse. Den er virkelig god.

  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvaraRadera
 6. Grrrr. Hoppas luktärterna "hämnas" med att se dubbelt så goda ut, och blomma mångfalt, nu när de vet att de har nattligt beskydd. :-)

  SvaraRadera
 7. Huff da! Synd for prosjektet, men sikkert bra for blomstringen. Ha en god dag tross alt!

  SvaraRadera
 8. Oh, nej, Ruben! Vad trist!!! Men jag tror som många andra att de visserligen kommer att blomma senare, men så otroligt mycket mer! Lycka till! Ser fram emot bilder! :) Mia

  SvaraRadera
 9. Rådjur...
  Usch vad tråkiga de är när de förstör. Man blir så ledsen & sur. Men det är bara att hoppas - som några tiditare kommentatörer skrev - att de nu förgrenar sig och blommar ännu mer.
  En tuss fårull på ställningen kan ev hjälpa, även om det inte är så snyggt. Grannen har klätt in sina rosor med fårull och dem har rådjuren ännu inte rört.
  //Ulrika

  SvaraRadera
 10. Trist at rådyrene har spist dine erteblomster. Men sommeren er enda lang og de rekker nok å blomstre vakkert og lenge.
  Ønsker deg en fin helg!

  SvaraRadera
 11. Det var det fräckaste! Kanske är "dina" rådjur riktiga finsmakare och nöjer sig bara med det allra finaste och spädaste?! Vad händer om du sätter lite luktärter i tomtgränsen? Stannar de där då, tro?

  SvaraRadera
 12. Dessa rackarns rådjur. De har säkert läst på bloggen och gjort en kupp :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 13. Jag lider med dig. Hoppas att det endast var blommorna de tog för då finns det ju en chans till.Ha de gott i helgen iaf.

  SvaraRadera
 14. Nääää!! De otäckingarna! :(

  //Boije

  SvaraRadera
 15. Visst kan man bli helt galen! Och jag har inte vågat plantera ut mina luktärter än, för jag är säker på att sniglarna kommer att kasta sig över dem så snart de kommer ner på deras nivå.
  Men om man sätter dem i höga krukor, så kanske kanske??? Fast det hjälper ju inte mot rådjur.

  SvaraRadera
 16. ej altså hvor ærgeligt at de er så grådige. Troede ikke de spiste lathyrus da de jo er giftige.......men de må have nogle veludviklede maver der kan tåle lidt af hvert. ØV

  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 17. Det är inte alltid kul att få djurbesök - snarare tvärt om för det mesta! Är det inte rådjur så är det mördarsniglar, eller bladlöss, eller liljebaggar eller.....

  SvaraRadera
 18. Typiskt, jobbigt att skydda växterna men vad gör man...
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 19. Nej, vad tråkigt! Att de var ute efter luktärterna precis, vilka finsmakare då ;) Du får låta det ingå i testet på något vis ...

  Ha en bra helg,
  Jenny

  SvaraRadera
 20. Sådan nogle bisser at de spiser dine duftærter, det kan de altså ikke være bekendt... De skulle nøjes med at spise græs... ;)

  SvaraRadera
 21. Nåmen, det där var väl inte snällt av dem. Men allt fortfarande så är de nog väldigt söta :) /Mimi

  SvaraRadera
 22. Ja hva skal man si til slikt?! Grrrrr...

  SvaraRadera
 23. Nej men fy sådana marodörer. Trist att man ska behöva svepa in växterna med fiberduk bara för att få ha dom ifred. Hoppas i varje fall att toppningen gör att dom grenar sig och att du så småningom får en överdådig skörd av luktärtor.

  SvaraRadera
 24. Vilka jämrans sabotörer de är ! Och just ditt experiment också, måste vara några riktiga gourmeter som letar upp det bästa. Har läst ikapp lite hos dig. Å Claus vallmo är så fantastisk, vilken otrolig färg den har. Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera