onsdag 29 augusti 2012

Jag föll till slut ...

I våras köpte jag fyra stycken rosor. Och nu känns det liksom dags för en liten utvärdering. Nota bene, jag är verkligen inte kunnig på området, så det är mina erfarenheter jag skriver om. Jag tror dock, att jag kan påstå, att de är planterade efter alla konstens regler.

Den ros som jag var, och fortfarande är lite tveksam till, är rosen nedan, 'Glamis Castle'. Den har delvis väldigt veka grenar och många av blommorna har böjt sig ner mot marken. Dessutom har den fått rosrost, knopparna har klistrats ihop av det myckna regnet och inte velat slå ut (har inte drabbat de övriga rosorna). En annan sak, som jag inte uppskattat är, att de yttre kronbladen slår ut, medans det blir liksom en topp i mitten av blomman av kronblad som slår ut senare. Hos olika försäljare av rosen kan man läsa, att den har en stark myskdoft. Jag tycker, att den har en god men diskret doft. MEN, nu har det slagit ut några riktigt praktfulla rosor på stadiga grenar - och vilken skönhet! Jag måste erkänna, att nu kan jag inte klaga längre, jag har verkligen har fallit för denna ros!

Rosa 'Glamis Castle' uppkallad efter slottet i Skottland.

Ausitnros, Rosa 'Glamis Castle'.

De inre kronbladen är ännu samlade som i en knopp. 
När jag tänker efter, är det ju faktiskt lite intressant!

Här nedan har vi 'Queen of Sweden' som har skött sig rätt bra. Upprättstående, stadiga grenar. Den ser kanske lite stel ut än så länge. Under detta första år har den remonterat, men inte blommat kontinuerligt. Nu under hösten ser den lite för orange ut i mitt tycke, men detta mattas ju i sommarens starkare solsken. Den ros med den starkaste och godaste doften. Den får godkänt!

Austinros, Rosa 'Queen of Sweden'.

'Aspirin Rose', har blommat över förväntan i sommar. Otroligt vacker i knoppstadiet (som här på bilden). Den har ett glansigt, ganska mörkt, det vill säga vackert bladverk. Eftersom den är klasblommande, eller åtminstone ger intryck av att vara det, blandas knoppar, utslagna blommor, och en del överblommat, kanske inte så vackert, men jag skall bli bättre på att ta bort överblommat nästa år! Jag lovar! Helt klart en väldigt fin ros. Doftar inte mycket. Det var Margot på Mammas Blommor som tipsade mig om denna ros, tack Margot!

'Aspirin Rose', förädlad av Tantau, börjar slå ut runt midsommar.

Och här nedan har vi kronan på verket, 'Munstead Wood'. Väldigt rikblommande med ett fylligt växtsätt (man kan säga att den växer på bredden). Blommar kontinuerligt med stora, fyllda blommor och har en färg som är helt fantastisk! Doftar härligt.

Austinros, Rosa 'Munstead Wood'.

22 kommentarer:

 1. Vakre roser du har kjøpt i år. Jeg har bare den Queen of Sweden av de du viser, men jeg er som deg veldig fornøyd med den. Min er nå også mere orangefarget nå enn den var tidligere i sommer, men den er vakker likevel. 'Aspirin Rose' var virkelig flott :-)

  SvaraRadera
 2. Tur du inte föll på nosen, då hade kanske inte dofterna nått fram? Den här sommaren tycker jag man får vara glad att de orkade blomma alls.Den undre har fantastisk färg! Är den så blå eller luras kameran?

  SvaraRadera
 3. Underbara rosor!!Den sista rosens Rosa 'Munstead Wood'.färg var gudomlig!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. 'Munstead Wood', ännu en måste ha ros! :D Ha det fint! / Carolin

  SvaraRadera
 5. Nydelige roser! Munstead Wood har en helt utrolig flott farge. Har du erfaring med hvordan den tåler regn?

  SvaraRadera
 6. Helt underbar färg på Munstead Wood !!! får habegär när man ser en sån vacker ros...
  Quen of Sweden har jag med och den har varit fin hela sommaren.
  Mariana

  SvaraRadera
 7. Ja! Man kan nog bli helt såld på rosorna! Jag har kämpat emot länge men den har börjat hos mig med....rosfrossan !!

  Har köpt en ny . Fantastisk. Väntar på knoppar som ska slå ut och sen presentera henne:)

  Ritningsförslag skulle ju ni andra bidra med ;)

  SvaraRadera
 8. Vilka fantastiska rosor - jag gillar speciellt Glamis och Munstead. Det kanske tar några år för rosor att utveckla sig till all härlighet, precis som med pioner? Jag har bestämt att det blir bara stora buskrosor framför huset i Saltis när vi kommer hem. En sån sak. Sedan vet jag inte när det blir, men i alla fall vet jag jag vill. Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Beautiful flowers, miraculous delicate colours, fantastic ornament of the garden. I am greeting

  SvaraRadera
 10. Härligt att du är nöjd med dina nya rosor! Den mörka, Munstead Wood, ser fantastiskt vacker ut, den väcker habegär!
  Ha det gott!
  Margot

  SvaraRadera
 11. Fina rosor! Mina har inte alls trivts i år, satte ner några nya i höstas också men de har inte växt så mycket. Flera har fått ohyra, bla Mme Boll som jag tycker så mycket om så hon har inte varit vacker i år. Dvs blommorna var få men vackra, men bladen och grenarna blev en sorglig syn.

  /Jenny

  SvaraRadera
 12. Jag är ingen 'rosmänniska' men tycker ändå att rosor är väldigt vackra :=)
  Dina bilder är ju sååå förföriska och man kan lätt falla för dom alla. Men..... tror nog att 'Aspirin Rose' och 'Munstead Wood' vann den kanmpen.

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 13. Munstead är min favorit bland mina inköpta rosor. Trots att den är liten, första sommaren, blommar den hela, hela tiden. Underbar!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 14. Alla rosorna är vackra, men ett viktigt kriterium är att dom doftar! Och det gör nästan alla Austin-rosor, därför är dom mina favoriter!!

  SvaraRadera
 15. vad roligt att läsa om utvärderingar och när det gäller rosor, föll jag pladask för Rosa 'Munstead Wood', den hamnar på min önskelista.
  När det gäller luktärtorna så var det också intressant läsning, det är lättare att hantera sådder som sker i april, man får ju som du skriver, ut dem snabbare.
  Tack för trevlig läsning :)

  SvaraRadera
 16. Så vackra rosor! Vilken bra utvärdering du gjort, uppskattas:)). Munstead Wood är jag sugen på, men har lovat mig själv att ligga lågt på rosfronten.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 17. Heja Ruben, mera rosor!
  Du lyckas ju riktigt bra med dem.

  SvaraRadera
 18. Din Munstead Wood var en riktig läckerbit! En sån där vill-ha-ros, mot bättre vetande.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 19. Suck och stön ! Munstead Wood måste man ju bara ha ! Jag som inte ens är särskilt förtjust i rosor...men färgen var heeelt underbar. Apropå Rudbeckiorna så har jag också råkat ut för det där, att de torkar in som det verkar helt utan anledning. Vet inte vad det kan bero på, får kolla nätet, hör av mig om jag hittar något. Ha det fint !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 20. åååh......... först det ljuvliga och jag föll nästan av stolen för Munstead Wood!

  SvaraRadera
 21. 'Glamis Castle' er også min hvide favorit af de engelske roser. Kan godt lide den lidt løse vækst.

  Kh. Marlene

  SvaraRadera
 22. Roligt med rosreportage. 'Munstead Wood' var en makalöst vacker ros. Började genast fundera var en sådan skulle passa i min trädgård. En annnan jag blev förtjust i är 'Aspirin Rose'. Jag letar vita rosor till mitt Månskensland (som jag har planer på att utöka till nästa år) och den här är absolut en kandidat.

  SvaraRadera