tisdag 25 september 2012

Höstens bästa blomma

Praktvädd, Scabiosa atropurpurea, vilken otroligt tacksam blomma! Den bryr sig inte om att det är höst, utan den blommar oförtrutet i de vackraste nyanser. Tacksam att ta in och sätta i vaser. Massor av knoppar är på gång, och blir det som i fjol, att frosten inte kommer förrän i mitten av oktober, lär de väl hinna slå ut!

Praktvädd, Scabiosa atropurpurea.

Det lite negativa med Praktvädden är, att den är lite formlös i stjälkarna, de krumbuktar sig hit och dit. Det skulle ju likaväl kunna anses som charmigt, och det finns säkert sätt att få hela gruppen att stå lite mera sammanhållet, om man vill det.

På krumbuktig stjälk har denna scabiosa precis börjat slå ut.

När jag googlade på "scabiosa" hittade jag en intressant film på youTUBE. Här visar man en vädd, Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue', som står på mycket stadigare stjälkar, och faktiskt passar att odla i krukor och trädgårdsurnor. Jag blev genast intresserad och sökte på alla tänkbara fröfirmor, men hittade den ingenstans, den säljs visst bara i kruka.

Till slut hittade jag, en annan vädd som skall ha kraftiga stjälkar. Scabiosa Fama 'Deep Blue'. Och hur kraftiga de verkligen är, får jag veta nästa år, jag har nämligen beställt fröer. Och så var det ju det här med färger! Den varierar väldigt från foto till foto, (som så ofta) så jag hoppas innerligt, att de blir i samma färg som på den här bilden.


Jag har fortsatt att söka information på nätet och kommit fram till, att namngivningen oftast är lite bristfällig hos olika leverantörer. Oftast benämns den kort och gott "Scabiosa Fama".  Jag trodde "Fama" var det latinska artnamnet. Men så var det inte! Så här bör den korrekta bestämningen vara: Scabiosa caucasica 'Fama Deep Blue'.  'Fama Deep Blue' är alltså sortnamnet.

Nej, nu måste jag gå till botten med det här (för min egen skull).
Familj: Dipsacacaea
Släkte: Scabiosa
Arter: Atropurpurea (praktvädd), Caucasica (Höstvädd), Columbaria (fältvädd), samt några till.
Sortnamn: exempel 'Fama Deep Blue' (tillhörande arten columbaria), 'Isac House' (tillhörande arten caucasica).

Det är alltså egentligen Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' jag ville ha fröer av. Denna är en förädlad version av den i Skåne vildväxande fältvädden, och har mycket större blommor.


27 kommentarer:

 1. Mmm, bra att du slår ett slag för praktväddarna! Den där blåa var ju nästan himmelsblå! Blir säkert superfint! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 2. De er velgid fine! Likte spesielt godt den rosa. Hos meg blomstrer S. caucasica nå. Det er en staude som blomstrer lenge.

  SvaraRadera
 3. Vacker blå färg
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 4. Vädd är en mycket tålig och dessutom vacker blomma, själv har jag bara den lila småblommiga japanska - men den är OK den med. Det är konstigt att just blå blommor är extra knepigt med, undrar varför!?

  SvaraRadera
 5. Så nydelige de er! De skal jeg så til neste år. Jeg har fått helt dilla på disse vakre blomstene. Ha en fin kveld!

  SvaraRadera
 6. Mycket charmiga och underbara färger!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Åh, så söta! Skulle passa fint med mina höstanemnoner. Måste spana in fröerna lite mer tror jag...nu är man igång igen :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Härliga blommor.....vill ha, vill ha, vill ha:-)
  Kram Nora

  SvaraRadera
 9. Gillar också Vädd!!
  Det där med färg är lurigt, beställde två olika mörkt röda tulpaner som på nätet ser ut att passa bra ihop men när lökarna kom och man ser bilderna på påsarna så skär dom sig med varandra så det kommer bli en överaskning i vår.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Mmm himmelsblå! Hoppas fröna ger denna färg! /Maria

  SvaraRadera
 11. ej!
  Praktvädd är ett säkert "kort" för höstblomning, men tyvärr valde jag bort även dom i år, man kan ju inte ha allt :)
  Men den blåa...mmmm....!
  Må gott /bea

  SvaraRadera
 12. Vilka bilder!Sån tur att jag redan har några, annars skulle jag drabbats av stora "vill ha-sjukan" :)

  SvaraRadera
 13. Mmmm, den blå är ju verkligen riktigt häftig, Ruben!! Du får gärna berätta vart du beställde dem för de skulle verkligen passa som höstblommare i vår nya rabatt!

  Är ni hemma i helgen? Tänkte bara.....?

  //Veronica

  SvaraRadera
 14. Men vilka vackra bilder! Jag dånar. Praktvädd åker in på önskelistan direkt:)).
  Alla bilderna i mitt inlägg är från i somras, jag glömde skriva det:).
  Ha en fin onsdag.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 15. Så vackra!!! Krumbuktiga stjälkar är charmiga på vissa ställen, men ibland vill man ju ha det lite mera 'rakt' :-)) Fårgåtergivning på nätet och på förpackningar är luriga som sjutton. Det var inte många av mina nyköpta dahlior i år som blev i den färg eller nyans jag hade trott. Ja, förutom de vita då :-)) Helt fel kan det ju t o m bli. Spännande att se om din blå vädd blir så blå och fin du hoppas.

  Ha det gott!!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 16. Scabiosa caucasica har allerede blomstret lenge hos meg. Jeg har ikke notert meg akkurat når den begynner, men den fortsetter å blomstre langt inn i høsten. Den har ganske stive stilker. Det er et bilde av selve blomsten i blogginnlegget mitt fra 17. september.

  SvaraRadera
 17. Hei igjen. Valmuefrøene er klare, så om du vil ha, send meg adressa di så kommer frøene posten.
  Hilsen Tua

  SvaraRadera
 18. Det var noen "sorte" ettårige valmuer du synes var så flotte. Jeg har også frø av hvite og blanding med rød, lilla, rosa valmuer også. Bare si fra så sender jeg gjerne frø til deg :)

  SvaraRadera
 19. Jeg har høstet hvit scabiosa perfect "ett eller annet" Alba, den blå er ikke helt klar ennå, men vil du ha, sender jeg gjerne frø av den også.
  Ha en finfin kveld :)

  SvaraRadera
 20. Vilken underbar blå färg! Håller tummarna att blir precis så i verkligheten. Praktvädd har jag ingen men blev väldigt sugen efter dina fantastiska bilder. Blommor som står emot hösten är jag förtjust i. Den enda vädd jag har är en Grekisk vädd som växer i min mörkröda rabatt. Men den har slutat blomma sedan länge.

  SvaraRadera
 21. Spännande. Fin blå färg det där.
  /iet

  SvaraRadera
 22. Utrolig fin blåfarge. Håper du lykkes med såingen!

  SvaraRadera
 23. Dina blommor är fantastiska och dina bilder är också fantastiska. Älskar dessa perenner, dock är de mer ettåriga här hos mig i min lerjord. Suck och suck.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 24. Ljuvliga bilder !!
  Hade ingen aning om att Praktvädden kunde vara såå vacker !!
  Tack för tips och info !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 25. Håller med, de är helt underbara och långlivade. Har alldeles för få i år, nästa år får det bli fler.
  trevlig söndag/Sophia

  SvaraRadera