torsdag 29 augusti 2013

Hurry up, you lazy fools!

Blev så förtjust i en särskild blå vädd, som jag hade sett på nätet. Den heter Scabiosa 'Butterfly Blue' och vad jag förstår, är det en förädlad sort. Jag letade efter fröer, men det verkade som den bara såldes i kruka, i USA, dessutom, jag tror inte den finns att få i detta land. I filmen beskrivs den som en "blomsterfabrik" och man får det goda rådet att blanda lite kalk i jorden för bättre och långvarigare blomning.

OK, om den inte finns, då får man väl hitta något liknande! Turid, med bloggen Tua i hagen og huset, från Norge erbjöd fröer, så jag nappade på det. Jag köpte även fröer av två olika sorters vädd.

Men, skall de hinna blomma?


Mina vädd sticker upp ovanför jungfruhirsen.

Scabiosa caucasica 'Blue Perfecta', som jag fick fröer av från Turid.
Scabiosa caucasica 'Perfecta', som jag köpte fröer av efter att ha sett den i Drömträdgården.
Scabiosa caucasica 'Deep Blue', som jag köpte fröer av från USA.

Ja, längre än så här har de inte kommit! Den till vänster ligger onekligen risigt till. Den i mitten trodde jag igår skulle slå ut efter den till höger, men redan idag hade den faktiskt börat litet.

Och hur skall det gå för Passionsblomman?

 

Så här långt har en av passionsblommorna kommit. Är det någon som har, eller har haft, passionsblomma som vet hur lång tid det kan ta innan det blir en blomma? Och kommer blommorna  verkligen att se ut som blomman nedan? Det finns massor av knoppar på gång.

Passionsblomma som jag sett på Madeira. Kommer inte ihåg säkert, men jag tror att fröerna som jag satte plockades ut ur en passionsfrukt. Tror vi fick vi fröerna av guiden. Däremot vet jag säkert, att vi köpte olika passionsfrukter och plockade ur kärnorna och satte. (Vi åt förstås upp resten av passionsfrukten). Dessa har annorlunda blad och växer som sjutton, men har mig veterligen inga knoppar ännu.


17 kommentarer:

 1. Vi skulle hatt et par måneder til med sommer. Har og erfaring med at ettårige scabiosa kommer sent. Da må vi vel så tidligere da og lage vår og sommer i drivhuset fram til den virkelige sommeren kommer.
  Er det knopp er det håp om blomst!

  SvaraRadera
 2. Her er det heller ikke lenge siden kaukasusskabiosaen begynte å blomstre. Vi får håpe på en fin høst framover.
  Det blir spennende å se hvordan pasjonsblomsten din blir. Jeg har den vanlige blå, Passiflora caerulea. Den kommer med nye blomster hele tiden, men hver blomst står ikke lenge. Har ikke tenkt på hvor lang tid det tar for knoppen å utvikles, men jeg tror helt sikkert du får se blomstring i høst.

  SvaraRadera
 3. Vädden kommer säkert hinna blomma. Visst är den perenn? Ursnygg tillsammans med gräset. Är det pärlhirs? Det står på min önskelistan inför nästa år.
  Stor kram!

  SvaraRadera
 4. Jeg er blevet forelsket i Scabiosa efter at have set dine billeder.
  Hvor er de skønne og specielle.
  Venlig Hilsen
  JetteMajken

  SvaraRadera
 5. Så vacket med vädden i gräset. Nu håller jag tummarna för att de små raringarna skyndar på sig lite.

  Hahahaha, jag tycker att klotet är ursnyggt och känns helt rätt igen.

  Vackra bilder från sensommarmorgonen.

  Varma hälsningar,
  Maria

  SvaraRadera
 6. Jag fick också fröer av Turid, men misslyckades med sådden tyvärr:-(

  Scabiosa har jag fått upp ögonen för på allvar - de är helt ljuvliga. Och eftersom denna sommaren verkar som att den kommer vara för evigt hinner de säkert blomma - jag håller tummarna!

  Ha det! (som vi säger i Norge:-)

  SvaraRadera
 7. Nu hejar vi på vädden! Sommaren ska fortsätta nästa vecka så jag tror helt klart den kommer att hinna blomma! Passionsblomma har jag aldrig haft så där kan jag inget säga.

  SvaraRadera
 8. Jag har haft en passionsblomma för många år sedan och då hade jag den ute under sommaren och klippte ner och tog in till vintern. Den blommade rikligt men ganska sent och jag köpte den som stickling. Det är nog ingen garanti att din blomma ser likadan som moderplantan tyvärr, men man kan ju hoppas!

  SvaraRadera
 9. Min fina blåa Vädd gjorde ett kort besök i min trädgård, den dog första vintern.
  Men min cremevita kommer snällt varje år.
  Kul om du får Passionen att blomma.
  Ha en bra helg
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Beautiful plants, great colors, a garden is a wonderful place :) Regards

  SvaraRadera
 11. Har två passionsblommor som jag köpte plantor av på försommaren. Den ena har blommat massor, den andra har inte blommat alls! Den blommande är ljust lila och mycket vacker, men den där rosa såg riktigt läcker ut!!
  Vädd växer vilt här på Gotland, men jag har också japansk vädd som blommat nästan hela sommaren. Alltså en favoritväxt!

  SvaraRadera
 12. Spänningen är olidlig! Hoppas fortsättning följer?!
  /Katarina

  SvaraRadera
 13. Vilken fin blogg du har! 'Butterfly Blue' har vi haft i vår trädgårdshandel på sofiero i sommras så visst finns den att få tag på:)färgen är verkligen underbar. Hoppas du hittar den hos dig med!

  SvaraRadera
 14. Den där passionsblomman känner jag allt igen. Den blommade som sagt hej vilt på Madeira när vi gick på vandring. Hopps vädden hinner slå ut.
  Jag provade också olika passionsfrukter när jag var där. Mums mums var det. När var du på Madeira?
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 15. Hej Jag älskar också 'Butterfly blue'. Såg den på Zetas i sommar.
  mvh
  Maggi

  SvaraRadera
 16. Hej Jag älskar också 'Butterfly blue'. Såg den på Zetas i sommar.
  mvh
  Maggi

  SvaraRadera