onsdag 21 augusti 2013

Skandal!


Hässelby slott.

Allmänheten får tillträde till slottspark.

Ja, så löd rubriken till Mia Tottmars artikel i DN den 11 september 2009, alltså för ganska exakt fyra år sedan. Och det ansågs då som en stor händelse, efter mycket dribblande bland politikerna. Tidningen fortsätter:
"Parken, barockträdgården, terrassen och borggården runt Hässelby slott kommer att vara öppna för allmänheten, enligt företaget som nu har köpt slottet av Stockholms stad för 50 miljoner kronor."
...
"Cecilia Obermüller, som sitter i stadsbyggnadsnämnden för Miljöpartiet, är orolig för slottsparkens framtid.
– Det är samma företag som äger Ulvsunda slott. Där ska det byggas radhus och villor, trots att fullmäktige tog ett beslut för tio år sedan om att slottsparken skulle skyddas."


Jag gjorde ett besök för några dagar sedan, och och så här såg det ut i barockträdgården. Sorgligt!


Förfallet av Hässelby slotts barockträdgård har eskalerat och nu växer här mest ogräs. Invasiva växter har fått fröa av sig hej vilt. Det döda trädet står fortfarande kvar efter 4 år! Man kan knappt se, att här har varit blomsterkvarter. Tydligen fanns det i alla fall en (1) politiker som anade oråd. Hon vet tydligen hur det går till. Att allmänheten skulle ha tillträde, det var man överens om, åtminstone när man pratade med media. Men tillträde till vad? Detta gör väl ingen glad utan snarare deprimerad.

Här kommer ett utdrag ur Kulturförvaltningens planförslag: "Alla ingrepp skall föregås av trädgårdsarkeologiska undersökningar. Eventuell rekonstruktion skall bygga på fakta. Vård- och underhållsarbete skall utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar".

Läs gärna ett mera utförligt inlägg som jag gjorde för ett år sedan  här.

11 kommentarer:

 1. Huff, det var et trist syn! De burde jo stelle denne vakre parken bedre enn sånn som det ser ut nå. Det bildet du viser blir en jo bare deprimert av, ja... Naturen tar fort overhånd hvis ingen steller der.

  SvaraRadera
 2. Har aldrig besökt platsen men har läst dina inlägg om förfallet.

  Sorgligt är bara förnamnet..

  Att man inte tar ansvar för underhållet betyder bara en sak, det var aldrig meningen.

  Här uppstår med all sannolikhet något annat så småningom, något som ger mera avkastning på investeringen än en välskött park till glädje för allmänheten.

  SvaraRadera
 3. Jag minns ditt inlägg förra året och det är minst sagt sorgligt att detta får ske! Våra slott och slottsträdgårdar är en viktig del av vårt kulturarv och borde vårdas därefter!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 4. Bedrövligt. Jag minns dina tidigare inlägg och även Hasse Wester har uppmärksammat förfallet och vanvården. Hässelby slottsträdgård - en liten pärla bortom all räddning. Sorgligt.

  SvaraRadera
 5. Ruben, till mitt slott är du alltid välkommen!

  SvaraRadera
 6. Mycket illa, men trädgårdar och parker har tyvärr inget värde i allmänhetens ögon, okunskap anser jag.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig besökt Hässelby slott, trots att jag har bott i Bromma tidigare. Inte blir man sugen på att göra det heller när jag ser dina bilder.

  Jättetråkigt att man låter det förfalla på det här viset och jag håller med Gunillas kommentar; det var nog aldrig meningen.

  SvaraRadera
 8. Så tråkigt att det inte blivt någon ändring. Sist jag var där gjorde jag det här inlägget på min gamla blogg.http://gardener.blogg.se/2011/july/sommaren-ar-kort-tomas-ledin.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det inlägget skrev du 2011 ser jag. Och ingenting har hänt sedan dess ...
   /R

   Radera
  2. En trädgårdsskatt i Stockholm som bara lämnas till förfall.

   Radera
 9. Tycker du ska besöka slottet i sommar igen och se hur mycket trädgårdsmästarna kämpat med det! Annars kan du följa deras instagram konto blomsterfrojdpaslotten som jag anser är det finaste kontot / Viktoria

  SvaraRadera