torsdag 8 augusti 2013

Söderfors Bruk och Trädgår´n

Förra fredagen, innan vi besökte Anna-Karins härliga trädgård, gick vi på upptäcktsfärd i Söderfors Bruk tillsammans med Veronica och Stefan (Sanda Cottage). Jag gillar bruksmiljöer, och jag tyckte nog att Söderfors var lite speciellt. Bland annat genom det, att bruksgatan inte bara gick fram till herrgården, utan också att den gatan hade en korsande gata som slutade vid kyrkan. På bruket smiddes ankare till svenska flottan en gång i tiden. Bruket anlades redan 1676 av Claes Depken, som minsann blev adlad och tog sig då det mera passande namnet Anckarström.

Bruksherrgården i gulmålad träpanel efter Carl Hårlemans ombyggnad 1749–56.
Ursprungligen är herrgården från 1700. Hotell idag.

Kyrkan uppfördes 1789–1792 efter ritningar av Erik Palmstedt.
Kyrkan bekostades helt av brukspatron Adolf Ulric Grill.

Bisättningsrummet, samtida med kyrkan.

Nej, den här härliga dagen ville vi verkligen inte tänka på döden, men lite omtanke
om vår salighet ägnade vi dock. 

Många olika Echinaceor på Trädgår´n. 

Veronica och Stefan hade missuppfattat det här med salighet. De blev helt saliga när de hittade vackra rosor på Trädgår´n strax intill, och så var det väl inte riktigt tänkt!
Jag, som har lite mer förfinad smak (!) köpte ett gräs.

Molinia careulea 'Moorhexe'.
Alltsedan vi besökte Karl Foersters trädgård i Potsdam har denna vy fastnat på näthinnan.
Så snyggt tillsammans med vasen!

Min egen lilla "häxa" i sin prydno.


9 kommentarer:

 1. Flotte bilder! Gresset var nydelig sammen med den vasen, ja!

  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Så mycket trevligt du har hittat på.....trädgårdsbesök, fotokurs i trädgård osv. Låter och ser hur trevligt ut som helst.

  Härliga bilder!

  /Maria

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder, kul med utflykter!

  Jenny

  SvaraRadera
 4. Så fint i Söderfors och Trädgår´n är ett kanonställe. Hoppas ditt gräs kommer att trivas!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. I Trädgår'n har jag aldrig varit, men hoppas det blir av någon gång! De verkar ha ett bra utbud.

  He-he, jag skrev ju att Pia på Torvan hade snygg och diskret utsmyckning i sin trädgård......så diskret så den knappt syns kan det ju verka som. Hon visar kanske inte så mycket av den i bloggen, du får åka dit vet jag:-) Kan rekommenderas!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Vilka vackra byggnader och tänkbara ord!
  Tänk, jag håller just nu på att försöka minska beståndet av gräs och bambu. Dom har tagit över halva rabatten trots matta under och nu ska jag "försöka" - för det är inte lätt - att gräva bort dom oönskade. Där ska istället fler solhattar och dagliljor ner. Ska flytta dom som jag grävde ner i "lyxrabatten" fram rosenspaljén i våras. Blev inte riktigt som jag tänkt mig nämligen.....

  SvaraRadera
 7. Jaa, man bli salig på olika sätt...

  Efter den vansinnigt dystra, texten och dödskallen så kände vi att vi ville ta in det vackra ... Finns väl inget vackrare än rosor min vän!??

  Tack för en härlig dag och vi hoppas att vi snart kan hitta på något mer tillsammans!
  Visst var ni med i S-Tuna Trädgårdsgille?

  SvaraRadera
 8. Jag har MASSOR av prydnasgräs, bl.a. en massa Mischanthus och dom är jättetrevliga. Men...sen har jag - och har haft - en hel del andra gräs som jag har upptäckt frösår sig väldeliga här. I Stockholm när jag hade dom, var dom inte alls invasiva. Har försökt att få lite pli på dom genom att rycka bort alla blomstänglar, men det har inte hjälp. Dom gräsen har jag faktiskt tagit bort och kastat tidigare. Men nu ville väninnan ha några plantor, vilket kändes riktigt bra för det är ju egentligen inte kul att slänga fina växter.....
  Dessutom så är det ju så att många av bambusorterna kan bli lite besvärliga. Jag har bl.a. en japansk låg bredbladig sort som är riktigt hemsk - men väldigt vacker. Därför tar jag bara bort rotskotten som kommer upp - överallt - t.o.m. flera meter från huvudplantan.
  Har märkt att dom låga bambusorterna är värst på att sprida sig. Skyddsmattan runt hjälper inte ett dugg, dom växer rätt igenom vilket gör det svårt att få upp dom - så nu blir det inga fler sådana. Nu blir det fler perenner där istället.....

  SvaraRadera