tisdag 23 mars 2010

Historisk vår - del 2

Välkommen tillbaka till Blomsterfest - Historisk Vår. Denna gång ska jag försöka befinna mig lite mer i nuet...... Utställningen är verkligen en blomsterfest av stora mått. Tack vare det svala klimatet kommer den säkert att hålla sig fräsch och väldoftande under hela utställningstiden. Se bara vilket hav av blommor - är det inte fantastiskt! De kläder vi ser på en del bilder är teaterkostymer från Drottningholmteaterns olika uppsättningar.Initiativtagare och "motorer" för utställningen, med planering och projektledning, är Paulina Landin, landskapsingenjör och Katarina Nordlander, trädgårdsmästare. De är kända genom liknande fantastiska utställningar i bland annat Orangeriet, Ulriksdals Slott och i Drottningholms Slott. Är säker på att de haft några sömnlösa nätter för att få allt att klaffa.Gunnar Kaj, bland annat känd för sina blomsterdekorationer till nobelfesten, har stått för den konstnärliga ledningen. Han har verkligen inte sparat någon möda i denna skapelse. För det är verkligen en skapelse - ett konstverk av stora mått!


Massvis av olika tulpaner och hyacinter!

Det här är väl ett fantastiskt vackert konstverk! I den gyllene aftonsolen var det ibland svårt att fotografera, men i det här fallet tycker jag ljuset faktiskt tillför en extra dimension!
Iris och pärlhyacint och högra bilden historiska tulpaner.


Vackra krokusar.


Chocholate

Denna tulpan fanns i stora fång. Vacker, eller hur? Den heter Gavota.


Denna tulpan heter Duc van Tol 'Red and Yellow'. Det var ju också ett namn! Känd sedan 1595. Den var säkert en dyrgrip under tulpan-manin som 'grasserade' under 1600-talet.


De plankor som krukorna står på är återanvänt virke från lindar som fällts och ersatts av nya vid drottningholmparkens förnyelse av alléträd. Allting är väldigt genomtänkt alltså.

Bilderna här är alla från Déjunersalonen i teatern, men utställningen fortsatte även i Svanhuset och i Götiska tornet. Dessa byggnader är normalt inte öppna för allmänheten. Avslutar med en bild (tyvärr oskarp, men motivet är ju så fint....) från Götiska tornet.


Vilken trappa! Dessa vill väl ingen trädgårdsälskare beträda!


Första gången publicerad våren 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar