tisdag 2 mars 2010

Nu är de jordade


Idag var det dags för årets andra frösådd. Bland annat åkte några verbenafrön ner i jorden. Utbudet av fröer är väldigt begränsat i Mexico, men jag hittade iallafall denna påse, som jag slarvigt nog inte läste texten ordentligt på. Detta är inte Verbena hybrida, som jag inbillade mig efter att endast kikat på bilden. Detta är faktiskt Verbena officinalis, och den kommer nog att se ganska så beskedlig ut enligt vad jag googlat mig till. Men, Impecta säger iallfall: "Järnört. Gammal medicinalväxt med lila blommor på tunna stjälkar. Ansågs under romartiden ha en gudomlig kraft. Användes förr mot mjölkbrist hos ammande kvinnor mm. Numer en kuriositet för örtagårdar och samlare." Det låter inte så dumt, eller hur? Kan iallafall vara bra att ha till hands om det skulle bli ett barnbarn till!


Såg denna lilje- eller iris-liknande växt i Mexico och tog några fröer. Dessa har nu hamnat i jorden, men det återstår att se om det blir någon succé. Någon som vet namnet? Den fanns även med vitt i stället för det blåa i mitten.

Uppdatering: Natalja Oblonskaja säger att det är en Dietes iridioides, och banne mig tror jag inte hon har rätt!!! Tack Natalja.

I övrigt åkte några sticklingar ner i bagaget av Vinca major. Ännu har de inte fått några rötter, men det kanske kommer så småningom. Denna växt är ju på intet sätt ovanlig i Sverige, men den är kul att ha som souvenir.

16 kommentarer:

 1. Å så spännande med semseterfynd...hoppas det gror bra!
  Ha det gott!
  Ullis

  SvaraRadera
 2. Då fick du tag på jord trots allt, härligt med första sådderna (el. andra likaså) Vilken spännande, vacker lilja du visar. HOppas verklgien att de gror bra, hr däremot ingen som helst aning om vad det skulle kunna vara för en snygging. Jag har förresten petat ner fler Pestemonfrön och ställt ut sådden i växthuset. Man måste ju prova ett par gånger =) I nödfall så har jag ju en planta från mäster själv planterad i trädgårdens stolthet, den upphöjda rabatten - det du!

  SvaraRadera
 3. irisen är underbar, men jag har ingen aning om namnet. Lycka till med sådden!

  SvaraRadera
 4. Hejsan,
  jag tror att irisen skulle kunna vara en Dietes iridioides, fjärilsiris.
  Ha det bra.
  Camilla

  SvaraRadera
 5. God afton min favorit bloggare. Visst är det kul med souvenirer och det där är den bästa sorten...skapar inget damm på hyllan.

  SvaraRadera
 6. Hupp, vi kan väl inte alla vara lika produktiva som somliga - eller så har vi inte varit på lika spännande resor....

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig Iris!!!
  Och tack för tipset om att jag skulle satsa på den blå hängmattan...du har helt rätt i att det är lättare att hitta matchande bikinis till den :D

  SvaraRadera
 8. Hallå Ruben, har du hittat lite semestersouvenirer? :D

  Det här blir spännande att följa!

  Marit

  SvaraRadera
 9. Ljuvlig Iris!
  Jag är ganska nöjd idag....några jätteverbena-groddar har visat sig:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 10. Trevlig resa ni varit på - ni åker alltid till lite mer ovanliga ställen - tror jag får "placera" ut döttrarna lite här och var i världen :)

  Gillar bilden där du visar en bänk med kakelinslag, hade passat SÅ bra vid min medelhavshörna, spar bilden så jag har lite inspiration ifall att det blir ett bygge av lecablock någon gång.

  Jättesöt lite iris! En sådan där som man lätt blir kär i, hoppas att sådden tar sig.

  Ha en fortsatt bra vecka :)

  SvaraRadera
 11. Det spelar väl ingen roll om det man får med sig hem är exotiskt eller ej - det är ju just att man hämtat hem det själv från en plats förknippad med minnen som räknas.
  Den söta lilla irisliknande blomman hade jag gärna tagit hand om själv. Hoppas sådden tar sig så du kan dela med dig av plantorna sen. =)
  Ha det bra i vårsolen (eller är det bara här i Skåne den visar sig?)
  /Helen

  SvaraRadera
 12. Ja visst är det kul med semesterväxter, jag tittade till några greklandssticklingar häromdagen. Men så har jag några frön också, som jag misstänker kan bli ogräs som som kändes vackra just då. Vågar man?
  Om Vinca major-plantorna inte tar sig så hör av dig, här finns massor!
  Eva

  SvaraRadera
 13. Det där kommer säkert att gå bra under dina gröna fingrar. Det är så himla kul att ta hem gröna souvenirer. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 14. Får du plantor över, kommer jag och hämtar dem..

  SvaraRadera
 15. Yes Ruben! .....och på svenska heter denna sydafrikanska skönhet zuluiris. Mycket nöje med dina frösådder. Tänk den da'n du visar din zuluiris i blomm....då flyger jag hem till dig och tigger på mina bara knän...;))!/Anja

  SvaraRadera
 16. ja, det är verkligen roligt med växande souvenirer. MB

  SvaraRadera