fredag 5 mars 2010

Kahlo och lime

Besöket i Frida Kahlos och Diego Riveras hus var en liten besvikelse. Inga av deras mer intressanta verk visades, utan det var mera av en fotoutställning. (Fridas far var faktiskt fotograf). Visserligen fick man se en del rum, med bland annat "himmelssängen" med spegel i taket, i vilken Frida låg och målade under sin svåra sjukdom. Men, i övrigt kände man inte alls Fridas "närvaro".
Trädgården var i och för sig ganska personlig med stenkantade oregelbundna rabatter och små vindlande gångar. Väldigt lite blommade, men jag noterade en stor rabatt med massor av dagliljor (dock ej blommande). Diego, som var en stor samlare av riktigt gamla aztekiska föremål, hade låtit göra en sorts pyramid där några av föremålen tronade (usch och fy). Men, det var iallafall väldigt trevligt att ta en fika i parken, och husets, från gatan, blåa färg var riktigt häftig.


Vid ingången till en fotoutställning.


Några limefrukter i trädgården


Hur många har sett lime-blommor?


Världens bästa (och enklaste) lime-press inköptes (men inte på museet). Den kan verkligen rekommenderas. Vet inte om den finns i Sverige, annars borde någon börja importera den. I kväll blir den definitivt en Margarita. Ha det gott!

23 kommentarer:

 1. Återigen så underbara bilder att man blir nästan gråtfärdig av längtan till andra breddgrader än de jag befinner mig i just nu!
  Citrusblommorna ser rätt snarlika ut, men jag kan inte minnas att jag sett lime.
  Din limepress är även riktigt snygg!/Anja

  SvaraRadera
 2. Härligt att få se dina fina bilder av lime med blommor.Limepress. Det hade varit något då det är svårt att få ut dropparna. Det hade kanske varit något att importera. En Margarita var länge sen. Det är väl den med salt på kanten. Ha de gott med den och trevlig helg. Anita

  SvaraRadera
 3. Även om utställning inte var något överväldigande, så måste det ha varit spännande att bara komma in i detta hem. Hon älskade ju att lägga ut dimridåer för oss andra. Jag skulle så gärna vilja titta in i hennes trädgård...
  Önskar dig en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 4. Visst kan man bli besviken när man ser att färgstarka personligheter inte lämnat de avtryck efter sig som man förväntat.... Men Diego överlevde ju henne i några år... kanske hann huset ändras en del efter hon dött?
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Fantastisk press det verkar vara. Älskar verkligen limens gröna färg (och smak...).

  /Charlotte

  SvaraRadera
 6. Lite tråkigt att inte utställningen svarade mot förväntningarna. Men du verkar ändå ganska nöjd eller hur???
  Stor limekonsument är jag, men limeblommor det har jag aldrig sett.....
  Oj oj vad du frestar mig, margarita är en favorit i synnerhet på sommaren. Om jag blundar känner jag smaken av saltkanten:) Jag vet att det finns tequila i skåpet, hoppas det finns cointreau också....fredagsdrinken är räddad:)))
  Må så gott!

  SvaraRadera
 7. Tack för de limeblommorna, nej, sådana hade jag inte sett förut. Synd om Kahlos hus, fast jag kan tycka det var urläckert med deras porträtt upptryckta på tunna tyger, blir som deras andar fortfarande svävar över egendomen, trots allt.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar Frida Kahlos målningar...och jag har sett en film om henne...målningarna ger starka intryck så jag kan tänka mig att det är svårt att få en känsla som man kanske förväntat sig när man är i hennes hus...
  limeblommor har jag aldrig sett..bara limegröna. ...

  SvaraRadera
 9. Tråkigt att du inte fick se några av tavlorna live, det är ju kanske det man förväntar sig på ett museum.
  Limepressen ser verkligen enkel och bra ut, sån skulle jag också vilja ha. Du får berätta om du ser någon någonstans i Stockholm.
  Är ju normalt endast vindrickare, men en Margeurita skulle sitta bra på altanen en varm sommarkväll. Mmm...
  Har faktiskt besökt Mexico och intagit ett antal sådana. Det var det enda som gick att dricka (för mig som inte dricker öl) i den hemska gränsstaden Tijuana. Inte något kul ställe precis, men det blir ju lätt så när ett fattigt land gränsar mot ett rikt!

  SvaraRadera
 10. Tack för att jag fick följa med! Har alltid velat se hennes hem. Synd bara att det inte motsvarade förväntningarna. Men ändå..fascinerande!
  Och pressen! Skulle verkligen vilja ha en sån. Ska kolla runt om de finns i landet. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 11. Hej Ruben! Vilken fin blogg du har, fint skriven och härlga bilder sådant gillar jag, lite kultur skadar inte heller! (ler)
  Sitter och bloggar runt så här på förmiddagen, idag har jag mest besökt trädgårdsbloggare, verkar vara ett fint gäng människor, därfr har jag alltid lite dåligt samvete, för en del får kanske en chock när de tittar in hos mig, det är inga ogentligheter där inte, men en "driven" humor kan ställa till problem för många!
  Gjorde igår ett inlägg om Rosa Elefanter, vips så hade jag ett litet klagåmål på min mail! (ler)
  Förra året på trädgårdmässan hörde jag rungande skratt ifrån en man och hans följe de berättade lite olika anekdoter ifrån trädgårdlivet, han hade lyckats med att få med en gul rossort i sin röda rosrabatt! Alla skrattade så de höll på att kikna! (ler)
  Är det det roligaste som hänt i ens liv då ska man verkligen inte titta in hos mig!
  Men och det är ett stort men i blogg världen så måste man verkligen visa respekt för alla och envar och det tycker jag verkligen "klorofyll Folket" gör, idag vill jag bara umgås med fina människor!
  Som sagt livsbejakande och fin blogg du har!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram ifrån Oumberlge Peter!

  SvaraRadera
 12. Hallå där!
  Du delar med dig av sådanna fantastiska bilder!
  Därför får du en award av mig....se mer på min blogg!
  Ullis

  SvaraRadera
 13. Vilken intressant resa du gör. Frida Kahlo är en så underbar, berörande konstnär. Och lime och citronblommor får mig alltid att längta till Australien, där citron och kumquat grönskade och gav frukt i vår trädgård. Lime hade jag inte, men skulle nog planterat om vi hade stannat kvar. Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 14. Trist att inte utställningen svarade på förväntningarna och kan förstå att det blir en viss besvikelse.

  Lime-blomman var ju däremot riktigt fräsch och saftpressen hade jag gärna sett att den fanns i mitt kök.
  Trevlig kväll1 /Bea

  SvaraRadera
 15. Intressant!
  Lime är alltid gott och fräscht.

  SvaraRadera
 16. Trevlig läsning här hos dig och nu har jag fyllt på kulturkunskapen ordentligt och blir ju genast nyfiken att se filmen som det talas/skrivs om.

  Gillar dina bilder på speglingar - läckert :)

  Ha en fortsatt skön helg:)

  SvaraRadera
 17. Hoppas du var och såg Frida Kahlo utställningen på Millesgården för några år sedan.
  Den var ju sagolik!

  SvaraRadera
 18. Så intressant att följa din resa.

  SvaraRadera
 19. Jag är limeälskare och den limepressen verkar ju suverän. Synd att inte utställningen levde upp till förväntningarna men ... du bjuder som vanligt på en kavalkad av härliga bilder.

  SvaraRadera
 20. Hi my favourite blogger!

  Så synd då att man inte fick se lite alster, men huset var väl rätt häftigt? Har du sett filmen? Jag gillade den jättemycket och en sak jag kommer ihåg var just deras fantastiska hus.

  Lime....Mmm.. Jag kan äta lime var dag, det är så gott, nyttigt och doftar så underbart.En sådan där press köpte jag i Indien, toppenbra ellerhur?

  SvaraRadera
 21. Känner ju lite samhörighet med Frida, ja inte konstnärsmässigt då utan när det gäller ansiktsbehåring!!
  Och den där limepressen såg superb ut, de är ju ganska hårda att handpressa.
  Hoppas det Margaritan smakade bra;)
  Camilla

  SvaraRadera
 22. Vilka härliga färger det är i limebilderna. Jag längtar efter sommar när jag ser den pressade limen. Tänker på min favoritdrink; pressad lime, fläderblomssaft och gin. Ska serveras i ett glas med krossat is, och allra bäst smakar den om man tagit sig tid att frosta glaskanten med florsocker innan.
  /IET

  SvaraRadera
 23. Åh, Margaritas? Mina tankar for till Mojitos när jag såg limen. Inget säger sommar som en god margarita när man sitter på 'porch:en'. Inte så långt kvar nu.
  Mysig blogg.

  SvaraRadera