fredag 18 juni 2010

Hängsyren - lite fakta

Mitt förra inlägg om hängsyrenen väckte ha-begäret hos en del bloggare och jag fick några frågor som jag tänkte svara på, samt visa den från en annan vinkel. Hängsyrenen har några år på nacken, kanske tio, och den verkar nu ha uppnått sin fulla höjd, vilket är ungefär tre meter. Den är, som man kan se drygt "en våning" hög. Till skillnad från den vanliga syrenen doftar den inte. Den står i söderläge, men har aldrig lidit av någon torka. Den är härdig upp till zon 7. Vi klipper in den varje år nertill, eftersom vi behöver en "öppning" för passage. Vet inte om den skulle bilda en dylik krona annars.


Syrenen står på framsidan, vilken alltid kommer i sista hand när det gäller skötsel. Vi tillbringar väldigt lite tid på denna sida. Och jag skall fixa till rabatten!! Perspektivet är en aning hoptryckt, i "verkligheten" är det är cirka tio meter mellan den klotklippta spirean i förgrunden och syrenen.

14 kommentarer:

 1. håller med. jag vill också ha.
  men har hur mycket vita och lila vanliga syréner som helst runt trädgården. och ja, när som tappar alla sina blommor är det verkligen som att gå på snö, alternativt blåbär med mjölk-täcke. vi har en jätteal utanför i skogen som samtidigt släpper miljarders av alfrön. hela trädgården är numera brunblandad också.
  inte lika snyggt.

  SvaraRadera
 2. Zon 7.... låter ju bra. Nu när jag ser den så här på avstånd inser jag att det var en sådan vi hade när jag växte upp...... Ultrasnygg är den.... Synd att den inte doftar - men man kan kanske inte få allt...... :-)

  Klotklippt spirea....... Snyggt.... Har också det... Är där och klipper på den lite titt som tätt.....

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 3. Jättevacker Ruben.. blommorna påminner om min minisyrén jag köpte i år. BLommorna har precis den formen, undrar just om min bli lika hög? Just nu står den i alla fall i en stor kruka, får se om den ska vara kvar där eller inte, kanske bättre att finna någon plats om jag får min lika stor och vacker som din. Ha det gott.. Moa

  SvaraRadera
 4. Typiskt - nu när jag hade handlat klart för säsongen, så visar du denna underbara skönhet. Jag ÄLSKAR ju syrener, men dom trivs ju inte riktigt bra här. Alltså på min tomt. Varför vet jag inte, men det har tagit 5 år för mina två första att börja blomma. Nu satt jag ju en polkagrisrandig förra sommaren och den har blommat i år, så kanske dom har lärt sig något - för det kan väl aldrig vara jag!?

  SvaraRadera
 5. Hm, nu börjar jag titta lite närmare på två av våra syrener. Kanske är det hängsyrén? Liknar faktiskt dina en hel del, fast jag tycker inte blommorna hänger lika mycket. De har dock samma färg och doftar inte.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 6. Fin, jag har också en. Det är bra att den blommar lite senare än den vanliga.

  Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
 7. Har aldrig sätt hängsyren förut, så det var kul. Håller med Charlotte att det är synd att den inte luktar.

  Lärde mig om zucchini och hona och hanne i inlägget nedan. Hade verkligen ingen aning.
  Så, när de säljer zucchini blommor här på farmers market för att äta, är det då förmodligen hanblommorna? För om man plockar honblomman, kan det väl inte bli någon zucchini? Eller är jag ute och cyklar nu?

  Annelie

  SvaraRadera
 8. Nästan tur att den inte doftar, man skulle ju riskera att hamna i trans fullständigt om den dessutom var parfymerad. Snygg!
  Jag gillar verkligen uppklippta syrener. På café ekorren på Djurgården har de format sina gamla syrener urfint. Tycker jag.

  Kul att se den bollklippta spirean! Nu har du gett mig inspiration till att testa formklippa mina rosenspireor som jag inte kommer överens med. Tror jag ska gå ut nästan nu på en gång och titta vad jag kan göra. :-)
  Ha en finfin lördag!
  /IET

  SvaraRadera
 9. Men så lummigt och härligt. Ser nästan ut som någon annanstans på planeten. Har alltid varit sugen på en hängsyren. Det här förstärker suget. Undrar varför det inte syns på småbilderna hos dig (och förmodligen hos andra)att jag faktiskt är här igen. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 10. Tack Ruben för information, nu blir det en sån helt klart i min trädgård!

  SvaraRadera
 11. Måste fundera på att skaffa nån annan sorts syren än den vanliga vita och lila. Det där låter ganska trevligt! Hälsn mimi

  SvaraRadera
 12. En framsida som kommer i sista hand, det känner jag väl igen. Det är inte lika kul att gå omkring och trädgårdsmästra i full offentlighet.
  Tjusig hängsyren-och vad är det för fel med rabatten, undrar jag?

  SvaraRadera
 13. Så intressant! Hängsyrén har jag aldrig hört talas om. Den är ju väldigt vacker. Annars sjunger syrénerna på sista versen nu men då kommer andra dofter i form av rosor och pioner.

  Känner igen det där om att framsidan blir lite eftersatt. Det är samma hos mig men jag har nu lyckats få så tätt med växter i rabatten så att ogräset inte syns.

  En riktigt skön midsommar önskar jag dig!

  SvaraRadera