tisdag 22 juni 2010

Nävafavoriter

Nävan är nog min favoritblomma. Det finns ett tiotal olika varianter i trädgården. Vilken som är vackrast beror alldeles på sammanhanget och hur den samspelar med övriga växter samt hur stor gruppen är. Men jag kan väl, utan att darra på manschetten, kora Kungsnävan, Gernaium x magnificum, till en av de allra vackraste. Nu är jag inte helt säker på namnet. Den inköptes för många, många år sedan. Men under dess synonym 'Kaukasik näva' ringer det en liten klocka.


Visst är det som ett helt universum?!

Så här ser min näva ut i "helfigur". Och, vad skall man säga om färgerna? Det blir ju inte alltid de färger på fotot, som man uppfattar med ögat, och det beror ju även på hur solen belyser växten. Ögat har ju en viss förmåga att se vad det vill se och sålla bort somligt. Men jag tycker ändå, att jag just på nedanstående foto fått fram färger som stämmer med mitt synintryck.


Blommorna längst upp till vänster är de färger jag gillar bäst. Den blir helt klart mera lila solbelyst, men även här talar fotot "sanning".


Här en annan namnlös favorit, kanske en 'Patricia', Geranium endressii x psilostemon, eller Armenisk näva, Geranium psilostemon. Den har en fantastisk förmåga att reflektera solljus, och är faktiskt ännu mer bländande i färgen i verkligheten, nästan som neon. Denna näva blir cirka 60-70 cm hög, men är expert på att ta sig upp i ljuset med stöd från andra växter. Även knopparna är väldigt vackra och påminner litet om vallmoknoppar, eftersom det man ser av blomman ser väldigt skrynkligt ut.


En nästan utslagen knopp.

19 kommentarer:

 1. Vackra BILDER....Nävor e fint :)
  Ha en bra kväll
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Tror till och med att dina nävor är finare på bild än vad jag uppfattar dem i verkligheten. Hur som helst, en mycket bra växt. Ser fram emot att du visar dina övriga sorter.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Hej Ruben!
  Jag gillar också det där sättet som vissa nävor liksom reflekterar ljuset. På landet har jag vanlig spansknäva, som är ljust rosa. Den är verkligen helt ljuvlig att studera i närbild!
  Ha det gott, H.

  SvaraRadera
 4. Håller med Ruben..de är fantastiska..har den översta nävan i tädgården.Den är helt underbar när den blommar. Hej Från Torprosen

  SvaraRadera
 5. Den översta är helt klart en favorit,men jag kallar den praktnäva...hm...svårt med namn när man inte köpt en planta med namnlapp utan de bara finns där ;) Kaukausisk näva tror jag är lite gracilare än praktnävan...men som sagt, tror, vet inte riktigt. Fina är de iallafall. Den rosa ser också jättefin ut.

  SvaraRadera
 6. Otroligt vackra! Speciellt den övre var utsökt. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 7. Hej Ruben!
  Nävorna är så vackra i dina bilder och det är många som har dem som sin favoritblomma.

  På tal om jamare - varför tror du att jag har katter om inte just därför...;)))!?/Anja

  SvaraRadera
 8. Instämmer till fullo - Nävor är vackra! och du har lyckats återge färgen väldigt bra, just blåa och röda/cerise blommor är svåra tycker jag, behövs tajming med ljuset för att få rätt färg.

  Har i kväll varit hemma hos Karin A på trädgårdsbesök (tidigare blogg "ute och inne") och tittat på massa fina nävor som blommade hos henne :)

  Mina är i startgroparna så jag får njuta av andras till mina behagar blomma :)

  Må väl, 8`)

  SvaraRadera
 9. Reflektera ljuset, ja. Har kämpat i flera dagar för att få fram det speciella hos glansnävans blommor som i vissa vinklar kan se ut som rent silver. Har inte lyckats. Men kämpar vidare.

  SvaraRadera
 10. Nävor är också en favorit här, jag har en vit, den är genomsläpplig, helt fantastisk att fota.
  Gillar bilden på den nästan, nästan utslagna nävan, så fin.
  ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 11. Tack för din lilla näva-exposé, så vackra blommor! Jag har faktiskt tidigare idag beställt sex nya nävor, tre vita och tre mörkrosa, från odla.nu. Förutom att de är vackra så är de ju hyfsat motståndskraftiga mot sniglar, så det ska nog bli en del fler nävor i mina planteringar framöver.

  Jag är i lätt snigelchock som du märker...

  SvaraRadera
 12. Håller verkligen med! Nävor är fantastiska. Har själv bara en sort, men den är speciell eftersom den fanns här när vi flyttade in.
  Ingen aning om sort, dock.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 13. Fina nävor du har... ' Ett helt universum...'........fint sagt, och ja, jag är benägen att hålla med..... När man tittar in i en blommas mitt kan man bli riktigt fascinerad...... VIsa gärna dina andra nävor också!

  Ha det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 14. Jag gillar blommorna men har inte riktigt bestämt mig hur det är med bladen... Därför står det ett par vita nävor här i krukor och väntar på om de ska få bli planterade i rabatten eller inte(vad som händer dem annars ska vi inte ens nämna) Däremot har jag en (numera två eftersom den frösått sig) Ängsnäva? Geranium pratense 'Midnight Reiter' mörkbladig med blå blommor - den gillar jag skarpt!
  Hoppas du får en fin Midsommar / gittan

  förresten, Pestemonen har knoppar =)

  SvaraRadera
 15. Förstår att vi är många som gillar nävor.
  Ha en härlig midsommar!
  Eva

  SvaraRadera
 16. Nävor är helt underbara och dina bilder gör dom verkligen rättvisa! Nävorna var bland det första jag la märke till i naturen här på Gotland. Alltså förstod jag att dom trivs väldigt bra här och började genast att använda dom som "utfyllnad" (trist ord i sammanhanget) i rabatterna. I år har jag satt 15 stycken av 5 olika sorter, så dom blir bara fler och fler. Men jag har inte den förstnämnda "kungsnävan" så den måste jag skaffa mig!

  SvaraRadera
 17. Du fotar väl digitalt du också? I sånt fall är det bara att gratulera till otroligt bra bilder på G. magnificum. Den där färgen måste vara den svåraste av alla att få till rätt på bild.

  Har sett att det inte är helt ovanligt att kungsnävan förväxlas med praktnäva. Det har förvirrat mig en del och gjort det väldigt svårt att ta reda på vad det är för planta jag själv har. Men nu tror jag att jag kan skilja dem åt. (Lurigt med växter som liknar varandra som tvillingar och dessutom har osmaken att blomma samtidigt. ;-)) (Jag är nu ganska säker på att det är "din" kungsnäva jag har. :-))

  Ja... nävor är underbara!
  /I.

  SvaraRadera
 18. Oj, oj, vad aktiv du varit medans jag varit borta (alldeles för länge). Nu har jag läst i kapp mig på både hängsyrén (vilken prakt!), och både den ena Geraniumen och den andra (somliga med påförd lus). Har själv varit runt i ett par engelska trädgårdar och försökt fånga de små fladdrande blommorna.. Stilla står de sällan! Du har lyckats alldeles förträffligt med dina porträtt.

  Allt gott!

  SvaraRadera