tisdag 29 juni 2010

Skugga

Skugga - en välsignelse en sådan här varm dag!!! Tjugoåtta grader!!! Det är i mesta laget för mig. Troligen är jag nog ensam om att tycka så. Men, nu kom jag ifrån det jag egentligen hade tänkt skriva om, nämligen pioner och skugga. I planteringsanvisningar brukar det ofta stå, att pionen ska planteras soligt. Näe, säger jag. Pioner gör sig allra bäst i skugga. Dessutom håller blommorna längre, och färgerna kommer fram allra vackrast då. Denna pion får inte många solstrålar per dag, men trivs ändå. Den står visserligen ljust och har härlig lerjord runt fötterna.
Tyvärr vet jag inte namnet, kan möjligen vara 'Monsieur Jules Elie' eller snarare 'Edulis Superba'.

17 kommentarer:

 1. Nej, Ruben, du är inte ensam om att tycka 28 grader börjar brännas! Det blir ju faktiskt 35-40 i solen (ifall nu någon tänker vara där;))!)

  Dessutom har du fullständigt rätt ang pionerna. Tyvärr planterade jag mina långt innan jag hade egna erfarenheter....

  Otroligt vackra pioner du visar även om jag i ärlighetens namn har för egen del alldeles tröttnat på de rosa...Det i sin tur beror på att jag börjar handlöst falla för "heta" färger vilket är så "lagom" snyggt till rosa....?!
  Vi får försöka stå ut med hettan(det blir mycket värre till helgen om prognoserna stämmer)och tänka på att det är inte så värst länge sedan vi tyckte inte om kylan heller;))! Hur ska vi stackarna ha det? Jo. Jag vet. 23 i skuggan - ska' det vara så svårt att fixa det?
  Men kvällarna Ruben! Visst blir de underbar?!/Anja

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med dig om att pionerna blir finare och håller sig längre i skuggan. Har några på olika ställen för att vara på den säkra sidan, ifall sommaren blir kall och regnig behövs den lite soligare placeringen.
  Har mååånga rosa och vita men kan inte namnet på en enda, pioner är visst en svart fläck på min kunskapskarta. (Och det finns fler, jag lovar:))
  Ha det toppen!!
  Camilla

  SvaraRadera
 3. Precis som ovanstående "talare" har jag planterat på flera olika ställen för att få maximal blomningstid.
  I min dumhet för länge sen, lade jag mina första pioner i solgasset, men de verkar gilla läget ändå :)
  Otroligt vacker pion med det rufsiga inuti.
  Trevlig kväll! /Bea

  SvaraRadera
 4. Härlig din pion! Nu kom jag åt att jämföra min och din väldigt ordentligt. Blommorna är exakt samma färg och ser nog precis likadana ut, men bladena stämmer inte. Mina är väldigt smalbladiga. Mysteriet må förbliva olöst.Vacker i vilket fall som helst. Jag har pioner både i sol och skugga. Båda går lika fint, men naturligtvis håller de sig längre i skuggan. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 5. Jo visst kan det bli i mesta laget med värmen. Men jag måste säga att den här fuktiga värmen som är i Jämtland idag är himmelsk!! Älskar den!

  Jag har en lavendel vid bäcken som står med fötterna, en del av rötterna menar jag, nere i vattnet...den har överlevt två vintrar och är kraftig och grann! i zon 6-7. Och så ska lavendel trivas med att ha det torrt och lite magert. kanske är den förtrollad? hihi :)

  ha det fint!

  SvaraRadera
 6. Det måste va den riktigt gamla sorten doftpion. Planterade den för många många år sedan. Först i skugga ,sen i full sol och därefter i halvskugga. Där den blommar bäst just nu är i halvskugga.Har bild i fototrissen denna vecka. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 7. Att förlänga blomningen är ju inte fel ;)

  SvaraRadera
 8. Här är en till som inte gillar när det är för varmt. Huvuet är liksom inte med när det är varmt.
  Vilka fina pioner och vilka fina bilder du har tagit.
  Undrar om Anja har rätt ännu varmare... puh vi får väl se.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Dina pioner står kanske i halvskugga?
  Mina står i helskugga (under höga rosor) och blommar allt sämre för varje år. Ev flytta dem, men vart?

  SvaraRadera
 10. Hi, hi, välkommen i klubben Vi-som-inte-vet-namnet-på-våra-pioner/barn då:)
  Vackra som attan i alla fall, både ungarna och blommorna!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 11. Sol är nog bra - men i måttliga mängder och absolut inte när det är över 25 grader!
  Fast det är klart att om man ligger i havet med bara huvudet ovanför vattnet (det 25-gradiga) då är det OK! Fast det lär väl dröja innan en annan vågar sig ut i den kalla böljan blå i år!!

  SvaraRadera
 12. det spelar ingen roll att du inte kan namnet. den är lika vacker ändå!

  SvaraRadera
 13. Ja, i dag har det varit varmt. Man är liksom helt oförberedd..... :-) Vacker pion! Har också hört att pioner inte bör planteras i soligt läge. Har tyvärr inga pioner (jo en lite rackare...). Eller ännu i alla fall..... :-)

  Solhatt och solkräm bara, så ska det nog gå att uthärda hettan......å kanske något svalkande att dricka på en bänk i skuggan emellanåt....

  Ha det gott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 14. Tack för tipset om orlayan, en ny bekantskap för mig, men så tjusig med de roliga bladen och vit dessutom! Perfekt! :-)

  Jag tycker värmen är hemsk, jag. Växlande molnighet och 18-22 grader, det är mera lagom.

  Planteringstipset jag fick på Julita när jag handlade pion var skugga, lerjord, algomin och benmjöl.
  Eftersom mina andra pioner står skuggigt så fortsätter jag nog med det. (Inga äventyrligheter här inte! :-))
  Ha en fin kväll!
  /I.

  SvaraRadera
 15. Mäh.. jag googlade på orlaya förstås! (Perfektionist vet jag vad det är. :-D) (Fast maken använder synonymen pet-fia. :-))

  Och just morotsbladen gillade jag skarpt!

  /I.

  SvaraRadera
 16. Äsch, sökfunktionen vill inte fungera för mig. Minns du om du har nån Etikett på inlägget, så kan jag leta så?

  SvaraRadera
 17. nä hetta är inget vidare. Men fördelen är ju att det blir oerhört behagligt i skuggan då! Samtliga av mina Pioner står i halvskugga, där trivs de utmärkt!

  SvaraRadera