onsdag 30 juni 2010

Knautia macedonica

Knautia macedonica, eller Grekvädd, som den heter på svenska är en av de blommor jag uppskattar allra mest just nu. Den kommer ganska tidigt på våren med ett fantastiskt fint bladverk, vilket dock hamnar litet i skymundan när blomningen inträffar. Jag är glad att jag har en ordentlig rugge. Den gör sig bäst så. Jag frösådde den för flera år sedan, och den kommer troget tillbaka år efter år. Jag har endast den mörkröda varianten, men någon enstaka i avvikade färg uppträder ibland. Kan rekommenderas.


Grekvädd i aftonsol.


Alla dessa stadier av blomman finns samtidigt på plantorna.

23 kommentarer:

 1. Som vanligt, fina bilder!

  SvaraRadera
 2. Härlig blomma! Jag har en liten grekväddsplanta på gång. När jag insåg att jag inte skulle kunna ha frösådder på våren, gav jag fröpåsar till min svägerska. Av henne fick jag sedan min lilla planta. Så nu sitter jag och väntar på härlig grekväddsblomning. Jag har fantastiska tagetes Linné och Jolly jester som är stora och kraftiga och blommar för fullt. Härliga blommor! Tack än en gång för fröerna. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 3. Tycker att de är sååå fina, men lyckas aldrig.....

  SvaraRadera
 4. Läcker! Jag snodde frö en gång... Tänkte nästan rensa bort den men nu kommer jag ihåg. Har nämligen vanlig vädd som ogräs.
  Karin

  SvaraRadera
 5. Så fin den var i sina stadier. Gilla de mustiga färgerna på blommor. Gillar de skugga?
  / Pella

  SvaraRadera
 6. mmm... ögongodis =) Men du trodde väl inte att JAG körde när jag fotograferade. Det skulle jag aldrig göra (håller fingrarna i kors bakom ryggen) Jag hade faktiskt privatchaufför ;P

  SvaraRadera
 7. Så härligt att få se de olika stadierna. En sån härlig färg. Så fint collage det blev. Anita

  SvaraRadera
 8. Waow, vilket fint collage. Som taget ur en vacker bok:-)
  Mycket fin perenn!
  Ha det gott, H.

  SvaraRadera
 9. Jag gillar verkligen grekväddens skira men ändå läckra utseende och vill gärna ha en planta i min egen trädgård. Kollar in den i butiken varje dag - och nu finns det bara en planta kvar så nu är det snart dags att slå till! Men var ska jag ha den?.... Äsch, det löser sig nog. Jag tar hem den imorgon!=)
  Härliga inspirerande bilder!
  /Helen

  SvaraRadera
 10. Tack för länken. Vilka fantastiska bilder det var för övrigt.

  Och nu är det nya fantastiska bilder i dagens inlägg också. Det är så roligt med din blogg, jag blir sugen på växter jag aldrig intresserat mig för förut. Din presentationen av vädden här ger den ett ansikte jag aldrig sett i någon bok. Så vackert med det ljusgröna, utblommade knollret ihop med de röda blommorna.
  /I.

  SvaraRadera
 11. Jättefina bilder på blommans alla stadier. Blev genast sugen att testa...men googlade och tror tyvärr inte det är något för min zon...:(
  Må så gott!

  SvaraRadera
 12. Jag älskar vädd av alla de slag, men den här var särdeles fin. Visst är det konstigt att jag ännu inte skaffat en endaste vädd? Varför blir det så?
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 13. Ruben... Vilket snyggt collage av bilder på blommans olika utseenden!!! Blir lite förvånad över färgen på den, den är ursnygg, men jag trodde att den 'röda' varianten skulle vara mer gulröd.... Känns som att den här drar mot ceriseröd - eller spelar ljuset färgen ett spratt? Drar den mot ceriserött ska jag tänka om placeringen av den..Har nämligen frösått denna vädd i år. Gick väl så där, men någon liten planta blev det. Hoppas att jag kan vårda dem att bli så fina som dina!

  I dag ska det grävas ner växter hos mig. Skyfallet igår gjorde att jag fick avbryta operationen, men jag slapp ju vattna i stället :-)

  Ha det sommargott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 14. Underbart med vädd! Såg den spridit sig efter vägen på landet och det blir till att samla in några till rabatterna i Töllås. Härliga bilder som vanligt! / Henrick

  SvaraRadera
 15. jaha! det var så dom hette. en rabatt på trädgårdsföreningen var alldeles full av dom och jag får ytterligare en sak att knö ner i jorden någonstans, någongång...

  SvaraRadera
 16. Visst är det en härlig blomma! Min har knopp ännu men snart, snart kommer den slå ut!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 17. Det ska till dina bilder för att den vackra vädden ska komma till sin rätt! Det är ju tyvärr så sällan "folk" verkligen tittar på växter. För det mesta verkar det enbart som om det är vi nördar som ser detaljer och färger. Tack!

  SvaraRadera
 18. VILKA NÄRBILDER.......VACKER :)
  Håkan

  SvaraRadera
 19. Jo, jag har den också. gillar den mycket. I år verkar den dock tyna lite. Kanske gillade den inte 3.40 i snötäcke. Härliga bilder. Må så gott i den ljuva sommaren.

  SvaraRadera
 20. Så vacker i alla sina stadier. Har vit vädd men ingen röd...

  SvaraRadera
 21. Jaha, en ny bekantskap! Kul med all den variantionen på samma gång.

  SvaraRadera