tisdag 1 juni 2010

Luktärtorna utplanterade

Idag var det dags för att plantera ut luktärtorna. Förhoppningsvis ska det inte bli några kalla nätter nu när vi är inne i juni. Tänkte berätta hur jag gör när jag odlar luktärtor.


Vänstra bilden: Jag sår mina ärtor i mjölkkartonger som jag dessförinnan har klippt upp, så de bildar två halvor, som jag sedan kan skjuta in i varandra. Det blir en sorts snikvariant av en root trainer. Det är svårt att förklara, men det klarnar nog så småningom.
Högra bilden: Jag har lyft på den ena halvan för att visa hur fina rötterna ser ut.


Vänstra bilden: Jag gör ett litet dike längs första sidan av min nätpelare, placerar kartongerna i gropen, fyller på med lite jord för att störa rötterna så lite som möjligt.
Högra bilden: ... därefter lyfter jag upp ena halvan av mjölkpaketet ....


.... lägger ut alla rankorna ....


..... och lyfter bort den andra halvan av mjölkkartongen.


Vänstra bilden: Sedan fortsätter jag likadant med övriga sidor.
Högra bilden: När alla luktärter är satta arrangerar jag rankorna på nätet ganska så horisontellt. Rankorna förgrenar sig bättre då, och så håller jag nere höjden på luktärtorna litet (de blir ju ganska så höga ändå!).


Sedan är det bara att snygga till jorden litet, vattna och sist men inte minst - skydda de små liven med fiberduk i någon vecka eftersom dessa luktärtor inte är avhärdade. Det är för trassligt och joxigt att hålla på med det, tycker jag. Jag har för övrigt vikt fiberduken dubbel. Nu är det bara att hoppas, att det inte blir kalla nätter och att de växer och frodas.

26 kommentarer:

 1. Det var en smart lösning med luktärter! De har ju verkligen lite känsligt rotsystem och på det sättet behöver du knappt vidröra rötterna.
  Tack för tipset!
  Men...frostnätter, jodå, det kommer säkert, hos mig i alla fall, trots att det ser lovande ut än så länge, det är ju de så välbekanta järnnätterna 9-12 juni!
  Trevlig dag! /Bea

  SvaraRadera
 2. Så du kör snåljorpsvarianten av rottrainer - det trodde jag inte om dig ;P Luktärter har jag bara sått en enda gång och de blev då allt annat än bra! Men det var ju på den tiden då barnen var små och trädgården mesta var till besvärt (jodå, det fanns en sån tid i denna trädgårdsnörds liv) Man skulle kanske prova igen? Farmor hade de mest underbara luktärter längs med hela staketet i kolonin när jag var bran och när man var där fick man plocka sig en stor buket att ta med hem... barndomsminnen... Tror du det fungerar lika bra med Skånemejeriers mjölkpaket "skrattar" Ha en bra dag / gittan i ett regnigt skåne

  SvaraRadera
 3. När jag var barn ska det ju stå såklart!

  SvaraRadera
 4. Jaha, är det så man gör! Tack och lov att du finns! Nu förstår jag varför mina luktärtor aldrig blivt så särskilt fina. Ska komma ihåg detta till nästa år. Nu är det försent och mina har visserligen inte fått frost men väl storm (inte mycket bättre, det).
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 5. Undrar vilken som kom först...root trainern eller din snikvariant...väldigt smart i vilket fall som...Hoppas dina luktärter blir fina. Antar att du kommer att visa dem.

  SvaraRadera
 6. Det var smart och kul läsning om rot-tainer. Nåt man ska komma ihog nästa gång.
  Vilken fin bild i förra inlägget, dina Allium i bakgrunden ser så välmående ut. Må gott, Petra B.

  SvaraRadera
 7. Va´jätte fiffigt....Ångrar nu att jag inte försådde mina luktärter. De tar ju sån tid på sig att gro:) Lena/isis

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset! Har mina i vindruvsaskar en annan återvinningskruka..ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 9. Se detta var plantering i den högre skolan! Det kan bara inte misslyckas.

  När jag försökte efter alla konstens regler för några år sedan, så ställde sorken till kalas i luktärtsrabatten. Det har den för övrigt gjort i min lilla bukettanemonplantering i år, så det blir dessvärre ingen vetenskaplig utvärdering från min sida...
  Ny sorkskrämma ska införskaffas.

  SvaraRadera
 10. Vilka smarta lösningar du hittar på Ruben..... Det där är ju sinnerikt och man slipper köpa de dyra varianterna. Det har jag varit för snål för så mina luktärtor far nog lite illa vid utplanteringen. Mjölkkartonger kan användas till mycket uppenbarligen. Läste för något år sedan om en man som odlade morötter på sin balkong - i just mjölkkartonger. Det gick hur bra som helst.... Och nu ditt knep :-)

  Ställningen ser också ut som en Ruben-skapelse ?! Snygg!

  Själv håller jag på för fullt med att plantera ut alla min försådda sommarplantor. Räknar med som du att det inte blir någon frost :-) Beredskap finns dock med diverse fiberdukar......

  Ha' det bra!
  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Otroligt pedagogiskt! Och smart!
  Jag bara älskar dessa underbart lärorika inlägg! Det är faktiskt inte så enkelt med luktärter som många tror.
  Det där med att lägga rankorna horisontalt är det kanske inte alla som vet. Vilka fina luktärter du kommer att få! Är det du eller din fru som fyller vaserna sedan?/Anja

  SvaraRadera
 12. Fin lösning på sådd av luktärtor. Du brukar ha så fina sorter. Mina vanliga sorter sätter jag i halva toarullar och sen i en plastlåda med jord. I år har jag däremot satt en låg sort direkt i kruka som inte behöver planteras om .Skall bli spännande att se om det blir som man tänkt sig.

  SvaraRadera
 13. Det var det fiffigaste jag sett! Detta måste jag komma ihåg!
  :)

  SvaraRadera
 14. ....att det var ditt inlägg förra året som visade en luktärt som hette Matacuna eller nått liknande som gjorde att jag sådde en massa. Alla 70 fröerna tog sig också, men.......utflyttningen från den skyddande "holken" till att stå i sina småkrukor utomhus gick mindre bra (dagens understatement). Två (2) överlevde, men dom blev jättefina! En Matacuna och en blå som visade sig vara mörkt lila.
  I år har jag inte sått några, men ska få några plantor av en väninna nästa vecka. Har inte en aning om vad det är för sort eller färg, men hon fick frön av mina så man kan ju hoppas!.

  SvaraRadera
 15. Nu förstår jag vad en root trainer är, så fiffigt av dig, återbruk är min paroll. Vilken skonsam plantering dina luktärter fick, de bör väl klara sig med fiberduk. Mycket pyssel!

  SvaraRadera
 16. Tackar så mycket, nu lärde man sig nått igen! Mjölkig root trainer får det bli nästa år. Mina kämpar i tidningspapperskrukor och väntar på att få komma ut i det fria.
  Då blir det horisontalläge för min rankor, det tipset hade jag verkligen ingen aning om...:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 17. Här har vi en luktärtsexpert...
  Vilket brillant tips Ruben!
  Tack för det.
  Mina kom inte ut när de skulle så jag hoppas på lördag.
  Dagarna räcker inte till just nu.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 18. Smarta tips kan man aldrig få nog av =) Tack för det!

  SvaraRadera
 19. tack för ett fint reportage! odlade mina luktärtor i gamla konservburkar, vilket inte var så smart drag. jag fick banka och slå och vara våldsam innan jordklumpen släppte taget.
  fin blogg. kommer snart tillbaka!

  SvaraRadera
 20. Fiffigt! Jag går på en artikel sedan flera år tillbaka i AoT där en expert på luktärtor påstod att de klarar ganska myckat kyla. Mina åker därför ut tidigt sedan dess. Men sedan står de och stampar ett tag. Jag tror dina kommer att ha det bra under duken!
  Karin

  SvaraRadera
 21. Härligt, jag fuskade och köpte en kartong med färdiga plantor, dock inte från Arla..

  SvaraRadera
 22. Hej.
  Vilken härlig blogg.
  det var smart lösning på roorainers. Verkligen bra återvinning. Mina luktärtor åker ut i dagarna, men några har jag satt i växthuset som frodas.
  har kikat runt lite hos dig och du bjuder på mycket inspiration.
  Önskar en bra kväll.
  Pella

  SvaraRadera
 23. MEN vad smart med mjölkpaketen!! Vilket supertips! Tack!!
  Vilka fina och ovanliga "orangliga" plantor du fått fram.

  Jag upptäckte precis bara för ett par timmar sedan att luktärtsfröerna jag lagt i vatten på köksbänken var borta. Det var vattnet i glaset också. Nu väntar jag med spänning på om någon av katterna tänker börja uppvisa förgiftningssymtom!
  (On nej, det var ingen katastrof. Jag hittade en påse gamla frön i går och tänkte att jag ju kunde prova att så ut dem på friland. Går det så går det... )
  /I.

  SvaraRadera
 24. Smart sätt att förså på,
  det tar jag till mig!

  SvaraRadera
 25. Smart odling ide...skall försöka komma ihåg den till nästa vår :=))
  ha en bra helg
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 26. How clever Ruben! It has been so long since I could grow these delicious peas ... the rabbits enjoy them too much! A fence is high priority. I will enjoy watching yours grow. ;>)

  SvaraRadera