torsdag 10 juni 2010

Sett på TV

Vill tipsa om ett väldigt intressant program som gick på dansk TV för några dagar sedan. Man kan se programmet om man klickar på följande länk ...
http://www.dr.dk/dr1/ryge
.... sedan är det bara att klicka på pilen i filmrutan, så spelas programmet upp. Tyvärr i ganska litet format, men man kan välja fullskärm och sätta sig en bit ifrån datorn, så blir det OK. Lite till höger och långt upp kan man välja andra program av Søren Ryge, som sänts tidigare. (Detta sändes den 7/6).
Progammet är alltså gjort av Søren Ryge, som alltid gör bra program, och heter "Engelske haver og hække". Han reser runt i England och visar den ena tuktade häcken mer spektakulär än den andra, företrädesvis i idegran och buxbom. Vissa häckar är flera hundra år gamla och har alltså inte enbart nått en aktningsvärd ålder utan förstås även höjd. För er som gillar formklippning är programmet en guldgruva. Om du inte har tid att se hela, så dra iallafall tidsreglaget till 00:19:30 och titta på en idegranshäck som är verkligt imponerande!!

Dessutom får vi set ett hav av engelsk klockhyacint (bluebells på engelska). Och det var ju en extra bonus, eftersom jag i vår upptäckt hur fantastisk trevlig den är. Det ska definitivt bli lökinköp av denna till hösten. Nu har jag spansk klockhyacint, men den är väldigt lik den engelska.


Spansk klockhyacint, Hyacinthoides hispanica, som kämpar om utrymmet i rabatten.

14 kommentarer:

 1. Det programmet måste jag genast gå in och kolla!
  Spanksa klockhyacint hittade gubben vildväxande när han var ute med hunden på en prommis. Tog ett bra tag att hitta vad det var, men då inköptes genaast en påse med blandade lökar. Nu har vi alltså både vita, blå och rosa. Men engelsk låter ju spännande också!

  SvaraRadera
 2. Tack för länken till danska trädgårds programmet.
  Ska titta när det regnar, och det gör det ju rätt ofta nuförtiden ;O)
  Trevlig kväll, Petra B.

  SvaraRadera
 3. Jag har något liknande din fast med mörkare färg (eller mer blå) på blommorna...kanske en engelsk...eller..jag får väl titta på programmet;)

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Jag funderar själv på att sätta en idegranshäck, för det är den optimala barrväxten till häck tycker jag.
  Min trädgård fullkomligt svämmar över av blå klockhyacinter - men om de är spanska eller engelska (eller mittemellan) vet jag inte....
  /Helen

  SvaraRadera
 5. Månne det var den jag såg där ute i mygghelvetet för en stund sen. Jag försökte vattna mina rabatter, såg något liknande, men klarade inte av att dyka ner under rosenbusken den fanns under, myggen blir ju som galna när det kommer en människa ut och en med vattenslang i handen är riktigt "gefundenes fressen". Nej, jag tror inte heller att jag skall investera i en myggapparat, bättre att vänta ut dem. Vanligtvis blir det helt drägligt efter ett par veckor.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset! Jag gillar Søren Ryge, han gör bra program, när jag bodde i Danmark hade han trädgårdsprogram från sin egen och andras trädgårdar. För något år sedan hittade jag ett helt otroligt program ( på DrDK) han hade gjort från Skottland om en dansk keramiker som bodde där och hade ett väldigt speciellt förhållande till naturen, makalöst vackert filmat av Sørens följeslagare Egon Rix. ha det gott/Sophia

  SvaraRadera
 7. Tackar för tv-tipset, alla program som har med trädgård att göra, är roliga att titta på och passar bra nu när det regnar.

  Klockhyacint är riktigt fin, har sett den i några trädgårdar och börjar tycka mer och mer om den, är fin som snittblomma också.

  Ha det så gott :)

  SvaraRadera
 8. tack för tipset! det är så bra när man kan titta på tvprogram när man själv vill och kan!

  SvaraRadera
 9. Gillar klockhyacinen men hur vet man vilket land den kommer från?
  Pratar du med dem?
  Jag hinner inte titta på Tv så jag får titt till vintern istället.
  Kom just in från växthuset där jag har ordnat bra med ljus, pannlampan räcker liksom inte till.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset - är ju lite förtjust i formklippt...... Blubells såg jag en hel äng med i England sist.... mycket fina......... Dem gör du rätt i att skaffa!

  Ha en bra dag i morgon!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Har precis tittat på det danska TV-programmet (det regnar) och blev vederbörligen imponerad. Helt otroliga häckar!
  Fast jag har ju sett en del "live" under mina otaliga besök där. Faktiskt så tror jag att det är dom engelska trädgårdarna vi varit i som inspirerat mig att bli ett trägårdsfreak från början. Däremot har jag aldrig varit i Danmark och tittat på trädgårdar, så det är nog nästa semestermål (när vi inte längre har hund).

  SvaraRadera
 12. Oh, I have these little treasures too! They are so reliable and even come up in my horrid bishops weed! Yours look to have a lovely setting to grow in Ruben. Kram Carol

  SvaraRadera
 13. Nån klockhyacint har jag också, men har inte pratat med den..

  SvaraRadera