onsdag 15 augusti 2012

En temynta kan se ut ...

... på många sätt. Nu börjar temyntan, Monarda lambada, att visa färg, och jag undrar, om den skall bli ännu mera lila och hur den kommer att utvecklas (blomställningarna är helt gröna från början). Jag köpte, efter mycken tvekan, en fröpåse när vi var i Chicago, mest för att ha i stället för en souvenir, för ...

 Monarda lambada av någon sort.
På en riktig 'Dotted Mint' skall de lila blommorna vara ljusa med prickar.
... jag var inte hundra procent övertygad över dess utseende. Lite för "brokig" i mitt tycke. Så här ser fröpåsen ut. Men i det här fallet är det ju bara ett plus att plantorna INTE överensstämmer med bilden på fröpåsen. (Men detta brukar ju i vanliga fall vara ytterst irriterande).

Växten kommer från Förenta Staternas östra delar, står att läsa på fröpåsen, och kolonisatörerna gjorde thé på bladen som en protest mot théskatten. (Det var då en mild protest)!

Vidare lär den vara mer motståndskraftig mot mjöldagg än andra temyntor.

Har googlat, och tror att mina plantor är Monarda citriodora, men säker är jag inte.

Då skulle man kunna göra "ett underbart gott citronthé" på bladen! Måste testa en kopp, men egentligen är jag nog, och lär troligen så förbli, en obotlig kaffetunna! (Nu är det ju ockå lite väl sent att hjälpa till i protesterna mot skatten).

Lila Monarda didyma, (den vanligaste) allra längst till vänster i bakgrunden. Längst till höger kan man se Monarda lambada som ännu inte fått färg.

Nu har jag testat théet,  jag plockade fem/sex blad från lite olika ställen och bryggde mitt thé i fem minuter. Riktigt gott, kan jag konstatera!

15 kommentarer:

 1. Ja, det er ikke alltid at plantene blir som det står på frøposen. Noen ganger er det dumt, andre ganger like bra :-)
  Jeg har ingen Monarda i hagen, men de skal jeg så til neste år. Synes de er så fine, og de finnes jo i mange forskjellige farger. Har hørt om temynte ja, men har ikke koblet det før nå. Jeg drikker bare te, men foretrekker den som jeg kjøper i butikken :-)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. jag vill också ha temynta, min försvann på vårt berg...

  SvaraRadera
 3. Beautiful Monarda!!!
  Congratulations for your blog. I its a source of inspiration and beauty.
  Best wishes!

  SvaraRadera
 4. P.S.
  Grönt och brokigt är så läckert!

  SvaraRadera
 5. Den var riktigt snygg!! Gillar lite tokiga och udda växter. Fröer kanske jag ska be maken köpa när han åker över nästa gång, får man ta med sig detta utan problem?

  Ang mur så är det helt klart ett alternativ. Då får jag ju upp vindskydd och den blir så smal som jag vill.... Hmm. Tåls att tänka på helt klart. Hittar du någon som gjort en rappad lite lägre mur och har bilder så säg till.

  Hälsningar
  nina

  SvaraRadera
 6. Kul! Självklart måste du testa och laga te på den. Kaffetunna eller ej...

  SvaraRadera
 7. Blomsten på dit første billede er smuk.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvaraRadera
 8. Men den var ju sååå fin! Jaha, så du drack te på bara temyntablad? Jag tänkte lägga några tillsammans med vanligt svart te... varför tänkte jag så?
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 9. Monardaen var fin. Artig at det ble god te av bladene.
  Takk for tilbudet om frø av Agastachen. Blir det modne frø, kan vi jo gjøre et bytte.

  SvaraRadera
 10. Lekker Temynte du har dyrket frem. Det dufter godt av bladene på Monardene, så jeg er ikke så overrasket over at teen smakte godt :-)

  SvaraRadera
 11. Visst är den ståtlig Temyntan. Min är mer rödlila men det är väl en vanlig sort. Fjärilarna älskar den. Har inte prövat att göra te men det måste jag nog göra.Ha de gott.

  SvaraRadera
 12. The av themynta....så självklart.
  Och en väldigt vacker blomma. Kul souvenir.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 13. Ja, det var ju en trevlig souvenir! Jag har haft en temynta en gång, men denn fick så mycket mjöldagg så den slängde jag...

  SvaraRadera
 14. Ja, den er smuk - det første foto er virkelig fantastisk.

  SvaraRadera
 15. Hur läcker som helst tycker jag. En växt i min smak. Och apropå smak; testa att göra te men servera det kylt med några isbitar i, ev med några droppar citron som extra smaktillsats. (Bara ett tips. :-))

  SvaraRadera