fredag 17 augusti 2012

Ormen i paradiset ...

... eller rättare sagt Rapsbaggen i luktärten. Jag har aldrig varit med om så mycket rapsbaggar, som jag tror det är, som i år, aldrig! Hur kommer det sig, att de är så många just i år? Kan det bero på, att ingen odlar raps här i närheten (vet inte om det är så), och då dras de till annat i stället. Förr har jag sett en och annan på framför allt gula blommor. Så är det inte i år, jag har gula rudbeckior som de lämnar i fred, däremot trivs de på andra ljusa blommor. Märkte det först på en vit nejlika, ur vilken jag kunde skaka ur ett tiotal baggar som gömt sig i blomman.

Och vad får jag se idag? De ljusare luktärtorna verkar vara ett riktigt favoritställe. De trivs särskilt bra under luktärtens vingar och i kölen rumsterar de om. Här har de blivit lite oroade och börjat krypa ut ur kölen, och hade jag vikt upp vingen lite mer, skulle man se betydligt fler. Men totalt kan man räkna till tolv/femton rapsbaggar på en blomma. Vad gör man? Någon som vet?

Ingen trevlig syn, massor av rapsbaggar.

Luktärt, Lathyrus odoratus, vackra på håll.

För den vetgirige kan jag tala om (efter att ha tittat i floran) att luktärtens blomma består av segel (längs bak) vingar (åt sidorna) och kölen (ser ut som en båt längst ner).

Det finns ju värre saker ...
När jag googlade på "baggar" och "luktärt" kom jag till den mycket intressanta bloggen Odlarens dagbok. Tydligen en mycket duktig man som har den,  och som har nejlikor som ett stort intresse. Efter två års arbete .... ja, läs själva (men du får scrolla ner en bit).


Uppdatering 2012-08-18.
Det är inte bara luktärtorna som drabbats av denna bagge. Och inte endast ljusa luktärtor heller, de finns även i de mörka. Baggarna finns mer eller mindre i nästan alla växter, till och med i stormhatt. Ur en av mina minisolrosors blommor kunde jag skaka loss ett trettiotal baggar. Jag går runt och skakar ut baggarna i handen och mosar sönder dem. En ojämn kamp, men bättre att decimera antalet än att inte göra något alls.

15 kommentarer:

  1. De är nog fler än vanligt i år, baggarna. Jag hann sucka över att våra luktärtor som stod på matbordet hade släppt små svarta frön över hela duken innan jag insåg att:
    1, luktärtor släpper inte små svarta frön
    2, det var döda rapsbaggar.
    Jag vet inte vad man gör, annat än borstar bort dem och nästa gång skakar ur innan de tas in :)

    SvaraRadera
  2. Huffda! Jeg måtte google litt for å finne ut hvem disse forslukne innsektene var. Jeg synes generelt at innsekter i store mengder er litt ekkelt.. Kan du knipe av de blomstene som er anngrepet og fjerne dem m innsektene i? Håper du blir kvitt dem! God helg :)

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Västanvind:
    Det är väl onödigt, att ta på sig fikonlövet om man ändå skall duscha!!
    /Ruben

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Läste just inläggget hos Odlarens Trädgård. Vilka människor det finns! En del är hur fräcka som helst och dom upphör aldrig att förvåna en!!

    SvaraRadera
  7. jag har också massa baggar i år så de kanske har bestämt sig för att husera i norra stockholm? Kommer du på någon dunderkur så säg till.

    Har bestämt mig för att bygga en mur. tack för inspiration Ruben

    SvaraRadera
  8. Där fick jag namn på de eländiga baggarna:) Har alltid undrat vad det är för några! Tror aldrig jag haft så mycket baggar något år tidigare, de är överallt i alla blommor och jag har också mest ljusa blommor! Hoppas någon har tips på ett bra sätt att bli av med dem:)
    Ha en fin helg!
    Margot

    SvaraRadera
  9. Det är väl inte så konstigt att rapsbaggarna väljer luktärtorna, det hade jag också gjort, mmmm!
    /Katarina

    SvaraRadera
  10. Det är nog som Nina skriver för jag har inte sen någon bagge i mina luktärtor...måste ut och kolla lite noggrannare.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  11. Vad trist med baggarna. Jag vet inte vad man gör åt dem. Har inga luktärtor i år.
    Vilken vacker daglilja! Och Kungsliljan är fantastisk, mina ville inte alls i år de blev attackerade av något kryp, och blev helt håliga och fula.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Huff, dette er så ergelig! Det er mye mer i år, av slike ting som ødelegger plantene!

    Håper du vinner kampen over dem! klem

    SvaraRadera
  13. du vet namnet på rackaren i alla fall...

    SvaraRadera
  14. Kan ikke gi deg noen gode råd, men erteblomstene dine ser likevel skjønne ut!

    SvaraRadera
  15. Hej
    Din idé att gro ärtorna på hushållspapper är en bra idé, för då slipper jag undra om de inte grott ännu eller om de ruttnat.

    Jag testar kokosfibern nu genom att ha 2 krukor med kokosfiber i den ena krukan och såjord i den andra.
    3 av 5 ärtor kom upp i kokosfibern och 5 av 5 kom upp i såjorden. Det är misstänkt.
    Men nu har jag 3 plantor i varje kruka och alla ser likadana ut men det är ännu för tidigt att frikänna kokosfibern.
    (odlaren)

    (Kommentarer på min blogg fungerar inte för mig idag.)

    SvaraRadera