tisdag 28 augusti 2012

Rapport nr 5 - sådd av luktärtor (slutrapport)

Här kommer slutrapporten från min lilla luktärtstest. Frågan var, vad vinner man på att så luktärtor tidigt. Och det gäller sådd i bostadsutrymme, dvs ej sådd i växthus eller liknande. I det här fallet såddes första omgången luktärtor i mitten av mars, med allt vad det innebär av problem med stänglar som snärjer in sig i varandra. De blev därför toppade ett par gånger.
Den andra sådden gjordes i slutet av april, vilket bland annat innebar, att de relativt snabbt kunde få komma ut i vårvärmen och härdas.Jag har kommit fram till, att det man vinner är, att de tidigare sådda luktärtorna börjar blomma cirka en vecka tidigare. I övrigt ingen skillnad. Så för min del blir det sådd i slutet av april nästa år.

Tidigare inlägg i ämnet kan hittas här:
Rapport 4 - RÅDJUR, från 6 juli
Rapport 3 - FÖRSTA BLOMMAN,  3 juli
Rapport 2 - UTPLANTERING, från 24 maj
Rapport 1 - LUKTÄRTS-RACET STARTAR, från 10 maj16 kommentarer:

 1. Tack för den rapporten! Skönt att inte behöva stressa :) jag hoppas vi syns på söndag !

  Veronica

  SvaraRadera
 2. Dette var greit å vite. Da blir det såing i april. I mai sådde jeg noen minierteblomster i potte ute. De har akkurat begynt å blomstre. Fine bilder forresten!

  SvaraRadera
 3. Bra test
  men en sak som jag undrar över är hur mycket tidigare börjar förodlade luktärtor blomma än om man direktsår på växtplatsen
  jag har den erfarenheten att det knappast är nån skillnad då de förodlade stannar upp när man planterar ut dom
  ska bannemej testa nästa år
  ha det så gott
  maggan

  SvaraRadera
 4. Bra att veta!
  Har sått Luktärtor nån gång tidigare men det är först i år som jag uppskattat dom, vilken doft och vilka färgvariationer dom kan ha.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Det var bra att bli påmind om det. Fy vad snårigt och snärjigt det var här inne tidigt i våras... Det svåraste tycker jag är att KUNNA LÅTA BLI att börja så tidigt!! :D Jag får väl kolla detta inlägget då och se om det hjälper.... ;) / Carolin

  SvaraRadera
 6. Toppen att du genomfört detta test. Det gäller kanhända samma för andra ettåringar likaväl? Skönt att inte behöva ha allt på en gång på fönsterbrädan :)

  SvaraRadera
 7. Det var jo en grei oppsummering! Jeg kommer ikke til å så mine så tidlig jeg heller til neste år. En kan like gjerne så de rett i pottene når det er varmt nok til det ute.

  SvaraRadera
 8. Jeg sår erteblomster rett på vokseplassen, eller i pottene hvor de skal vokse.

  Flott blomster med herlig duft!

  SvaraRadera
 9. Tack för den rapporten, det blir aprilsådd för mig med nästa år.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Du är toppen Ruben, å vilket glädjande resultat. Tar till mig det som en lag genast. Så trevligt med förenkling i livet:)

  SvaraRadera
 11. Flott å vite at en ikke trenger stresse med luktertene iallefall. Je sådde i april, men sommeren her har vært kjølig og regntung, blomstringen har startet for ei uke siden. Det er sent, iallefall med tanke på at vi hadde litt frost forrige natta. Jeg krysser fingrene for lang og varm høst i år.
  Ha en strålende onsdag, Ruben.

  SvaraRadera
 12. Det är så bra med dina tester Ruben. Skönt att veta med luktärtorna. Brukar ändå inte hinna så dem innan slutet av april, så det är ju toppen :-))

  Haha..... Snygg liknelse där mellan Julia Caesar och fingerborgsblomman. Samma trumpna uppsyn på nåt sätt. Blommorna är onekligen väldigt uttrycksfulla och ser ut som munnar med två tänder :-))

  Ha det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 13. Nyttig å vite at vi ikke trenger å styre med å så de så tidlig. Da gjenstår bare kunsten med å få de til å spire uten at frøene råtner.

  SvaraRadera
 14. Tack för bra info. Då är det verkligen ingen idé att börja tidigt och förodla.
  Härligt att se dina fina blommor, det är en härlig sensommar blomma!

  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 15. Tack för din studie. En vecka är ju ingenting - direktsådd kommer att gälla om jag ska ha luktärtor någon gång.

  SvaraRadera