onsdag 15 augusti 2012

Tusen Trädgårdar

Under Tusen Trädgårdar passade vi på,  tillsammans med Veronica och Stefan med bloggen Sanda Cottage, att besöka en riktig konstnärsträdgård i Vallentuna. Nu kan man kanske ha olika uppfattningar om vad en "konstnärsträdgård" är för något, men jag förväntade mig originella, kreativa lösningar. Jag fick rätt, så klart!  Trädgården var skapad av Magdalena Cerha, konstnär och landskapsarkitekt. Att det var frågan om en konstnär råder det ingen tvivel om, efter en kvart kom hon med två kassar under armen. "Jag tänkte, att folk kanske blev kaffesugna under eftermiddagen, så jag har handlat lite" var det första hon sade, och tillade, "Vilken tid öppnar jag?" Lagom förvirrad, men så skall ju en konstnär vara, eller hur? ;-)

Tänk, att vakna upp en morgon här (Ni ser väl sängen)?

Utsikten från sovrummet. (bilden har Magdalena skickat till mig).

Trädgården hade många exotiska inslag, t ex bananplantor. 
Magdalenas Ricin var inte av denna världen, enorma!! Men så flyttas de inte ut från
växthuset förrän de är minst en halvmeter höga!

Här har vi ett vackert prov på konstnärskapet.

Köksträdgården med grönsaker och blomster tillsammans i en vacker komposition.
Allt planterat i fyra kvarter med fyra stora accenter av buxbom.

Ni ser hur fint träd och stora växter som Silphium, som här på bilden,
skapar atmosfär och höjd.

Den här trädgården tog lite tid att smälta, det var så många intryck, men ju mer jag tänker på den, dess mer kommer jag underfund om hur vacker den var, och spännande! Kanske lite för arbetskrävande i min smak, men sådant behöver man tack och lov inte tänka på sådana här gånger! Magdalena var hur charmerande som helst. Hon berättade gärna och var en fantastiskt bra ciceron.

Och till sist en liten hälsning från trädgårdsgrisen.
Nöff!


21 kommentarer:

  1. Jeg benyttet også anledningen til å besøke en kunstnerhage :) Elly propelly :) De tilfører en ekstra dimensjon til hagen som løfter den litt over de fleste hager?!

    SvaraRadera
  2. Ja där skulle man vilja vakna,så fint
    ha det så gott
    maggan

    SvaraRadera
  3. Vilken trädgård!! Nu har jag scrollat upp och ner flera gånger för att ta in allt. Tack för att du visar.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. Visst är det kul att alla trädgårdar är olika och den här ser riktigt spännande ut. Om rosorna i ditt tidigare inlägg, engångsblommande rosor är som regel mycket mera rikblommiga än de återblommande. Då får man välja, lång gles blomning eller kort och överdådig. Jag vill ha båda.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  5. Oj vilken häftig trädgård! :) Så många trädgårdar ni hann med under helgen och så roligt att få se bilder. I morgon ska jag också få åka på trädgårdsvisning. Och innan dess ska jag till Trädgårn i Söderfors och leta efter 'Munstead Wood'. :)
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  6. Flotte bilder av en vakker hage!

    SvaraRadera
  7. Så härlig trädgården verkar vara. Många spännande detaljer. Det där stora kruset i blå mosaik...mmm. Det skulle jag inte säga nej till.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
  8. Sikke smukke billeder...og mosaik krukken måtte godt bo hos mig. :)

    Tak for din hilsen. Min blogs sidebjælke baggrundsfarve forsvandt, så bloggen var lukket i ½ dag igår.

    SvaraRadera
  9. Det var en spennende hage! Det er mye flott å se rundt om i hagene til folk. Takk for at du viser frem de flotte bildene :-)

    SvaraRadera
  10. Det ser da helt fantastisk ud - specielt foto 4 giver megen inspiration.

    Kh. Marlene

    SvaraRadera
  11. jag igen
    ja de vita alliumen blommar nu,köpte en förpackning med lila och vita,tanken var att de skulle blomma samtidigt men så blev det ju inte alls
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  12. Vad kul med "exotica" som bananplantor bland den nordiska naturen! Det krävs ork för att flytta dem in och ut, men betalar nog tillbaka i form av mycket nöje! Ha det bra, Liisa.

    SvaraRadera
  13. Åh, vad trevligt att se fler bilder från den fantastiska trädgården! Vår trädgårdsförening var där på visning förra året, men då hade jag inte heller möjlighet att följa med! Såg att du/ni varit hos 'Tant Otteskruv' också! Dit hade jag också velat åka, men är glad över dina fina bilder! Tack! Ha det gott! :) Mia

    SvaraRadera
  14. Det var dog en dejlig have I har besøgt og dejlige billeder du har taget Ruben - ville gerne have været i Göteborg til 1000 trädgårder men det havde vi desværre ikke mulighed for. Måske næste år :)

    SvaraRadera
  15. Det trista med att vara med själv på "Tusen trädgårdar" var att man inte kunde hälsa på hos andra. Men tack, nu fick jag se i alla fall.Och ni kommer kanhända förbi gästboken någon annan gång :)

    SvaraRadera
  16. Beautiful garden, fantastic place. I am greeting

    SvaraRadera
  17. Det ser lummigt och spännande ut tycker jag. Och köksträdgården tror jag att jag gillar lite extra. (Undrar om man får supertrevliga värdar automatiskt när man far runt på Tusen Trädgårdar? Jag tycker nästan att det verkar så. :-))
    /i.

    SvaraRadera
  18. Härliga bilder! Att ha en säng med den utsikten skulle vara fantastiskt!!

    SvaraRadera
  19. Låter som en spännande trädgård. Med den sängen och utsikten skulle jag nog slappa och dra hela fm innan jag kom upp;)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera