onsdag 6 maj 2009

Fjärilar och nya dillen

Fjärilar var mitt sommardille förra sommaren. Jag jagade fjärilar för att dokumentera och lära mig mer om de olika fjärilarna i våra hagar. Det som satte igång det hela var att vi fick besök av en Sorgmantel, en fjäril om jag aldrig tidigare sett. Sedan jagade jag den ena fjärilen efter den andra - med mer eller mindre lyckade försök.....

Nässelfjäril i blåsväder. Fjärilar är mycket hårigare på kroppen än man kan tro och det syns ju väldigt väl på denna bild! Fler fjärilar hittar du HÄR!


I år har jag bestämt mig för, att jag åtminstone ska lära mig de vanligaste träden. Här finns en stor kunskapsbrist. Jag har skrivit om bland annat bok och hassel tidigare och nu fortsätter jag med några andra träd och buskar.

Lönn, Acer platanoides. Blommorna är riktigt vackra om man ger sig tid att titta noga.


Aspen, Populus tremula har både hon- och hanhängen. Detta bör vara hanhängen.

Slån , Prunus spinosa är vacker från det att knopparna börjar skifta i vitt till dess buskarna är helt utslagna.

11 kommentarer:

 1. Det är spännande både med fjärilar och träd. Jag skulle vilja lära mig mer om båda. Härliga bilder!

  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 2. Visst finns det mycket intressant att lära. När du delar med dig av dina nyvunna kunskaper lär ju även vi oss ;) Otroligt läcker fjärilsbild! Är du säker på att det var blåsten och inte som han reste ragg för att du blev närgången =P

  SvaraRadera
 3. Så underbara dina fjärilsbilder är Ruben! Jag riktigt ryser av välbehag.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 4. Hmmm, trodde först att du sått någon ny sorts dill... Trädkunskapen är det illa ställt med även hos mig. Så illa att det är pinsamt, i mitt fall.

  SvaraRadera
 5. Underbart Ruben, de är så vackra och dina bilder är fantastiska. Kunde du inte klämma in vad de heter också så man lär sig litta granna :-) Jag odlar massor av blommor mycket bara för att locka till mej alla fjärilar och de kommer till och med kålfjärilen får en lite plats i min potager men larverna klämmer jag.

  Ha det gott min favorit bloggare/ Tyra

  SvaraRadera
 6. Jag har också börjat studera träd, det finns fler än jag trodde... Dessutom vill jag ha så många olika som möjligt på mitt berg, tur att man kan formklippa också..

  SvaraRadera
 7. Det är ju faktiskt så att lönnen blommar innan bladen kommer, så den ljusa fräscha grönskan man ser tidigt på våren är faktiskt blommorna och inte bladen! Visst är det härligt när man lär sig nya saker....

  SvaraRadera
 8. Mycket fina bilder.. jisses vad hårig den fjärilen var tänker man ju inte på när de fladdrar förbi.. =). Lönnens blommor har jag också studerat noga.. tog in en liten kvist och ställde i en vas tidigt i våras så jag har nog följt dess utveckling. Borde nog också lära mig mer om träd.. där finns mycket att ta in.. Ha en bra dag.. Monica

  SvaraRadera
 9. Oj, oj så ljuvligt vackert o bra tips inför tvkvällen. Man tackar:) Yo

  SvaraRadera
 10. Kul att få se dina närstuder av trädens blommor-det är ju inte så ofta man kryper så nära i verkligheten. Visst är det ovanligt mycket blomning på alla träd i år? I alla fall verkar det så här i Bohuslän. Jag har en liten dunge med aspar och har aldrig sett så många hängen som i år. Och våra stackars grannar som är allergiska mot björkpollen har haft det värre än nånsin denna vår.
  Tack för tips om TV-program!Det händer ju att det regnar...

  SvaraRadera
 11. Jag sitter här och suckar och minns min Mormors slånbärssaft. Underbar bild!

  SvaraRadera