onsdag 28 april 2010

Elin

Jag upptäckte till min stora glädje, att mitt lilla skötebarna Thalictrum 'Elin' klarat sin första vinter. Hon är ju en av de allra finaste i thalictrum-familjen, och henne kan jag bara inte vara utan! Man vet ju aldrig riktigt hur det är med härdigheten när man köper nya växter. Jodå, det finns för det mesta någon anvisning i perennaböckerna, men det är ju inte alltid det lyckas i alla fall. Det beror ju också på, i vilken jord plantan fått sin hemvist mm.

Det är konstigt, men man blir lika glad åt några ynkliga bevis på liv i form av några små blad som tittar upp ur jorden som åt den fagraste vårblomma. Eller - egentligen är det ju inte konstigt alls! Och, man blir ju dessutom ganska nöjd över att man satte en liten skylt bredvid plantan, annars hade man inte känt sig lika säker på att det verkligen var Elin som tittade upp. Jag har ju flera andra Thalictrum, och bladen ser likadana ut på alla sorterna.


Thalictrum 'Elin' visar sig i vårsolen.


Ståtlig är den, den kan bli över två meter hög. Här är den fotad i Drömparken i Enköping. Min planta har ännu så länge bara en stängel.En vit aklejruta på väg att slå ut ....


.... och utslagen. Är hon inte som en dröm?

30 kommentarer:

 1. Visst blir man glad när man upptäcker att favoriterna klarat vintern. Hoppas Elin glädjer dig många år framöver. Kan du inte visa några bilder där man ser lite mer av din träd¨gård? Du har så många fina växter och jag skulle gärna vilja se helheten (nyfiken? kanske det) Ha en fin dag / gittan

  SvaraRadera
 2. Visst blir man lycklig när man ser att det spirar! Vad härligt att hon överlevt vintern! Hon är en vacker dam!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 3. Ja, jag förstår, Elin är vacker med en underbar blomning och hoppas den växer till sig fint.Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 4. Hon var fin Elin! Ja det är bra när växtskyltarna står kvar, jag har en hund, tre barn och oanade mängder sorkar som flyttar lite på skyltarna..men i bland funkar det. Hoppas att Elin blir lika hög och vacker som på bilden./Sophia

  SvaraRadera
 5. Åh, så fin! Den här tiden är nästan den roligaste. Så löftesrikt med allt som kommer upp. Min dröm om Elin verkar förbli en dröm. Hon klarade sig inte i min trädgård. Men jag ska försöka igen i ett bättre läge.

  SvaraRadera
 6. Skir och ståtlig på samma gång, det är det inte alla som klarar! Mycket vacker.

  SvaraRadera
 7. Rutor är underbart vackra när de svävar i rabatten.
  Jag är ju också tokig i de första livstecknen och kan svårligen "hia" mig från att fota växterna långt innan de är i full blom!
  Och så vakert namn som Elin - skulle kunna tänka mig att döpa en dotter till Elin - fast nu är det för sent ;))!/Anja

  SvaraRadera
 8. Härligt när skyddslingarna dyker upp! Den är vacker!
  Karin

  SvaraRadera
 9. Grattis! Man blir alltid lika lycklig när man ser att favoriterna klarat vintern. Elin är väldigt vacker. Kanske något att fundera på till ett hål i en av mina rabatter.

  SvaraRadera
 10. Man blir riktigt glad när man träffar på sina älsklingar igen efter vintern. Din Elin är riktigt vacker när hon blommar...ja redan nu med sina rosalila färger...

  SvaraRadera
 11. Vilken underbar blomma. Det är inte lätt
  ibland att veta vad som sticker upp . Köpte en Djävulsbuske i höstas och vet inte ännu om den överlevt. Jag trodde först att det var en annan Elin du längtade efter.Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 12. Din Elin är väldigt fin. Gillar färgerna på blommorna som går från svagt syrenlila till vitt och lime/gul...snygg kombination. Håller med alla ovan om att det är fantastiskt när favoriter överlever vintern. Har en Thalictrum av något slag som fanns i trädgården när vi köpte huset. Den är väldigt stor, men har inte i närheten av så fina blommor som din Elin....

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 13. Jag trånade efter den när du visade den i somras, och jag trånar nu... Det är absolut en växt jag måste skaffa mig! =)
  /Helen

  SvaraRadera
 14. Hon heter Elin, alltså! Då måste jag ha en sån. Jag samlar på växter med samma namn som mina barn och barnbarn.

  Och så vacker hon är!

  SvaraRadera
 15. Så vackra de är!! Mina har inte visat sig än...men den som väntar på något gott...Kram Torprosen

  SvaraRadera
 16. Så vacker blomma, Ruben! Vad heter den på svenska? Skulle gärna vilja ha en sådan. Har aldrig varit någon riktig växtsamlare, men här hos dig och bland alla trädgårdsbloggar får man så fina tips. Det skapar ett oväntat begär;)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 17. Mmmmmm.....är det enda man kan säga om Elin!
  Ha det så skönt i helgen!
  Susie

  SvaraRadera
 18. Jaaaa, Elin är vansinnigt läcker!
  Du tog upp pion-problemet. Efter vad jag kollade upp på nätet skulle Edulis superba vara 90 cm hög, min var typ sextio cm hög. Men nu har du faktiskt själv av den pionen, det var den sorten jag skickade till dig, så ifall du om nåt år får den att blomma så kan du kolla upp den närmare. Så vi får väl fortsätta spekulera. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 19. jo, man letar, kryper på alla fyra, sniffar och njuter av allt liv..

  SvaraRadera
 20. Så otroligt vacker blomma, aldrig sett förr vad jag minns ... och tänk att du har en! Var lycklig, fast det läser jag i texten din att du är!
  Ha en trevlig Valborg!
  :)

  SvaraRadera
 21. Din Elin gör betraktaren riktig lyrisk. Nu vet jag att jag vill ha en sådan, skulle passa perfekt i min trädgård.
  Ha en mysig Valborg och helg, Petra B.

  SvaraRadera
 22. Snygg som tusan. Det där med växtlappar är en god idé. Själv flyttade jag om nästan alla växter för några veckor sedan. Nu är det mesta uppochner. Fortfarande ligger uppgrävda perenner i rabattskuggan. Jag vet helt enkelt inte vad det blir. Men en av klumparna blir en vacker ruta. Hoppas jag.

  SvaraRadera
 23. Hallå Ruben, den där åkte upp på önskelistan direkt! Vilken fantastiskt snygg växt, jag förstår att du är glad att den överlevde. Var har du köpt den?

  Marit

  SvaraRadera
 24. Verkligt vacker. Mina thalictrum har det svårt. Kanske bor jag helt enkelt för kallt eller så gör jag nåt fel. Men kan ju alltid glädjas åt dina bilder. Ha det gott!

  SvaraRadera
 25. JO, verkligen en dröm!
  När blommar hon? Hösten? Sommaren? Funderar på henne mellan lite rosor hos en kund, men måste veta när blomningen infaller...

  SvaraRadera
 26. Bedårande säger jag bara. Jag har en Hewitts Double som jag är väldigt glad för, men får nog sätta upp Elin på önskelistan.
  ha det bra,
  Eva

  SvaraRadera
 27. I love Thalictrum but do not know this one! Wonderful plants from the moment they begin to surface as your photo shows. I have 'Lavender Mist' which looks much like this one.

  SvaraRadera