fredag 6 maj 2011

Alliumbamsingar

I höstas grävde jag ner några lökar av Allium 'Mont Blanc' - det är de till höger på bilden (och de var inte billiga, kan jag tillägga). Men jag fick lite bonus he he, för i ena påsen hade det följt med en minilök, som var kanske en tiondel så stor som de andra. Även den är på G, om än inte riktigt lika kraftig. Otroligt kraftiga är de, som de präktigaste purjolökar, men det kanske inte framgår på bild lika tydligt som i verkligheten!! Nu vill jag inte påstå, att det är någon direkt fördel med så stora blad, det är bara ett konstaterande. Till vänster i bild har jag en grupp av en annan sort med lite normalare blad. Nu skall det bli spännande att följa utvecklingen, jag kan redan skymta knoppar.


Hittade denna bild på Van Berkels hemsida (och det var fritt fram att använda bilden).  Titta gärna in HÄR och titta på alla fantastiska allium! En fest för ögat - och många ovanliga sorter som i varje fall jag inte har sett förut. Lite svårnavigerad sida, men börja med att välja översta alliumen. Allra längst ner på sidan du kommer till hittar du "framåt-" och "bakåt-" knapparna.

Hittade även nedanstående bild hos Van Berkel. Jag brukar sätta mina allium i olika grupper av samma sort, men visst är det snyggt att blanda!

17 kommentarer:

 1. Spännande med dina Allium. Blade ser verkligen kraftiga ut. Perfekt med bonuslök! Ska bli kul att se hur de kommer att ser ut.
  Fina vita Allium. Har tre olika sorter själv och vill ha fler:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Allium er flotte planter om våren! Jeg likte bladverket på dine "Mont Blanc". De gjør seg virkelig sammen med de øvrige alliumene!
  Jeg har desverre problemer med at bladene alltid kommer så tidlig om våren, noe som gjør at de ofte får frostskader før blomstene dukker opp. Det er liksom ikke like pent å se blomstrende allium når bladverket har store, brune flekker ;-)
  Ha en fin dag!
  Stein

  SvaraRadera
 3. Har man många att blanda med är det nog jättesnyggt.....
  Men oj vilka stora blad, det ska bli kul att se hur de ser ut när de blommar.
  Ha en skön helg ;)

  SvaraRadera
 4. Läckert! Vilka jätteblad!

  Vita allium mot någon form av ormbunke (tror jag att det ser ut att vara) var väldigt snyggt! Det ska jag sätta upp på att göra listan... ;)

  SvaraRadera
 5. Glæder mig til at følge dine Allium. Det er en rigtig skøn løgvækst. Jeg lagde selv ca. 50 stykker i efteråret, og er nu spændt på at se dem, når de engang dukker op ad jorden.

  Ha' en dejlig dag :-)

  SvaraRadera
 6. Oj, vilka gigantiska blad den har! Allium är underbara och ju fler desto bättre =) Undrar just var jag satte de vita jag köpte?

  SvaraRadera
 7. Hej Ruben
  Ja dom var verkligen BAMSIGA :)
  coola,,,
  Hoppas allt e väl
  å missa inte

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 8. Visst är de väl fina Allium. Tyvärr ser det ut som det blir bara några som kommer i år. Haft blomkronor torkade och haft i uterummet hela vintern. Ha de gott i helgen. Anita

  SvaraRadera
 9. Hejsan Ruben!

  Nu när Liseberg trädgårdsdagar lockar och vädret har blivit sommar igen så har man ju knappast ro att sätta sig vid datorn, eller hur;)?!
  Bollök tillhör mina favoriter i perennrabatter och jag kan se att det är väldigt många på G - dock bara i knoppstadiet.

  Bilderna du visar är helt underbara, men undrar just om min rabatt ser så där underbar ut när de har väl slagit ut - men det tror jag inte därför att jag har inte blandat så där vackert färger. Efter den här bildvisningen vet jag vad jag skall göra efter blomningen....;)))!/Anja

  SvaraRadera
 10. Jag har helt klart för få allium!
  Karin

  SvaraRadera
 11. Ja det kan man ju kalla rejäla alliumblad. Det var faktiskt väldigt snyggt att blanda. Bra tips! Ha det bra.

  SvaraRadera
 12. Oj vad fina allium du visar! Jag undrar om jag möjligen också, i ett tillstång av förvirring, petat ner allium i mitt perennland i höstas. Jag har absolut inget minne av det, men nu har jag gått och spanat på något fint som kommer i rabatten, med stora blad och stor lovande knopp! Hoppas det blir så där tjusigt som på dina bilder!
  Ha en skön söndag!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 13. underbar allium. Jag faller mer och mer för just allium, i år blev det frösått en hel del såna.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 14. Åhh...det var ren och skär växtkraft i dom lökarna!
  Jag som gladde mig åt mina nya Allium lökar som växer och frodas, men tyvärr bleknar dom i detta sammanhang..fniss..
  Hoppas vi får se blommorna av bamsingarna!
  Ha en fin vecka! /Bea

  SvaraRadera
 15. Åh, vad spännande med dina allium! Det är rätt spännande här också för jag glömmer alltid vad jag satt ner på hösten (anteckna, vad är det?), men jag har ett svagt minne av att det är något alliumaktigt som är på gång i en rabatt nu :)

  Fina alliumbilder, hoppas kunna ta liknande i min trädgård i framtiden!

  Trevlig måndag!
  Jenny

  SvaraRadera
 16. Googlade och ramlade in på denna bloggen så jag lämnar ett avtryck! Vilken fin blogg och så vackra bilder!

  Planterade själv lila Allium Giganteum-lökar i höstas och väntar med spänning på att de ska slå ut. Har också blandat med Ormbunke, Vit Stjärnflocka, Trädgårdsnattviol och Verbena i samma rabatt. Allt nytt så det blir jättespännande att se. Förmodligen får vi utöka beståndet i höst om det blir bra där de står. Allium är ju så vackra!

  Ha en fin dag!
  // Maya

  SvaraRadera