måndag 9 maj 2011

Avhärdning

Nu har jag på allvar börjat avhärdningen av mina små sådda plantor. Lite tidigt, kan man tycka, men det blir lite för varmt inomhus under lysrören, så för att förhindra att plantorna ränner iväg, får de komma ut på dagarna (förutsatt att temperaturen inte understiger 15 grader).  Det där med 15 grader, är mitt eget påhitt, jag vet inte om det är någon vedertagen temperaturgräns. Jag kanske ska tillägga, att jag tyvärr inte har något växthus eller dylikt. Och, för att underlätta transporten in och ut, ut och in, har jag i år gjort en storsatsning (med mina mått mätt) och gått och skaffa plastbackar på IKEA. I dessa ryms det ganska många plantor.


Jag brukar i regel inte invänta att de så kallade järnnätterna, som infaller i början på juni, är över. För det mesta börjar utplanteringen i slutet av maj, men då får jag bevaka kvällstemperaturerna och täcka med fiberduk i värsta fall. Men de senaste åren har det inte varit någon frost i slutet av maj.

Zinnian 'Spider' har redan börjat blomma.

11 kommentarer:

 1. Tyvärr så har jag inte kommit så långt med de lilla sådderna jag har. Skolade bara om dem idag. Sen har jag ju en låda med en salig blandning som jag inte vet vad det är som kommer. Har namnet på sorterna men jag är inte så duktig på att känna igen dem. Köpte ju en påse i Nize som jag bara slängde ut i en låda.Det skall bli spännande i alla fall.Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 2. Jag skulle behöva precis sådana där plastbackar. Här är det frösådder precis ÖVERALLT just nu. Har mina i växthuset, men de borde nog köras lite ut och in faktiskt.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Oj vad många plantor! Mina tomater och majs åker in och ut. Men jag har inte så många blommor!
  Karin

  SvaraRadera
 4. Såna plastbackar skulle behövas här med, helt hopplöst är det just nu, krukor, sålådor överallt. Red spider är himla söt, hade den föra sommaren och blev förtjust, blommade snällt från juni till första frosten. ha det fint/Sophia

  SvaraRadera
 5. Plastbackar har jag använt som minidrivhus inne till pelargonsticklingar....och mina blygsamma försök till odling från frö...väldigt praktiskt att kunna lyfta ut mycket på en gång.
  ha det bra ;)

  SvaraRadera
 6. Hoppas att det går bra med tillvänjningen - lagom sol, lagom blåst och lagom temp!

  Det var en vacker zinnia du har där. Väldigt ozinniaig s a s.

  Ha det gott, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Vilka fina knubbiga plantor, syns att du jobbat bra med turerna ut och in. Ja det verkar bli tidigt i år så det kanske är bäst att börja så smått. Det var en riktigt läcker zinnia, den får jag kolla efter.
  Ha en fin vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Vilka gulliga plantbebisar! Mina Tagetes 'Linné' ser fina ut också, jag ska börja titta på nästa steg coh ta dem ut. Dahliorna kom inte alls upp, och inte heller Tasmanska Waratahs, som jag fick från släktingar där. Men vad gör man, allt lyckas man ju inte med i livet :-)

  Och barnens rädisor, morötter och sallad är redan upp. Jag borde kanske lägga en bild på bloggen...?

  Många glada odlingshälsningar från Seattle!

  SvaraRadera
 9. Kara Ruben, Google translate is too fun! They have the word softening for hardening!!! Lovely spider! I love Zinnias. Carol

  SvaraRadera
 10. detta bärande ut och in. känns igen.
  mina zinnior har också stora knoppar och även dahlierna.
  vilken växtzon är du i?

  SvaraRadera