fredag 20 maj 2011

Ny trädgårdssoffa?

Intresserad av en vacker soffa i trädgården? Vill du komma över denna, får du raska på, för den 24 dennes börjar auktionen på Stockholms Auktionsverk. Men du får vara beredd på att tömma spargrisen! Och det är inte vilken soffa som helst. Läs Auktionsverkets beskrivning nedan.

Bild lånad från Stockholms Auktionsverk

2021 - TRÄDGÅRDSSOFFA, Berlin, empire, efter förlaga av Karl Friedrich Schinkel, bemålat gjutjärn, ek, fundament av bemålat trä, genombruten dekor av sfinxer, amoriner, växtornamentik och palmetter, längd med fotplatta 210 cm; renoverad, senare fotplatta
HISTORIK: Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) är preussaren som kom att forma den tyska klassicismen. Som arkitekt, mönsterritare, möbeldesigner, stadsplanerare och målare verkade han i Berlin under 1800-talets första årtionden och satte sin prägel - den preussiska klassicismen - på staden Berlins arkitektoniska och estetiska utformning. Som ledande arkitekt i kunglig preussisk tjänst ritade han några av Berlins mest kända byggnader; museibyggnaden Altes Museum (1825-28, som sedan 1999 finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista), Neue Wache (1816-18, som vakthus för de preussiska kungligheterna) och Schauspielhaus (1818, ursprungligen uppförd som teater men idag Berlins Konserthus). Schinkel som under unga år skolades som målare, ska ha valt att lägga penslarna åt sidan efter att ha sett Caspar David Friedrichs romantiska oljemålning " Vandraren över dimhavet" 1819, han insåg då att han aldrig skulle kunna åstadkomma den typ av måleri Friedrich excellerade i. Arbeten i gjutjärn kom istället - utöver stadsplanerande och arkitektur - att bli Schinkels signum. Han bejakade gjutjärnet som ett nytt konstnärligt material, flexibelt och med en air av modernitet, men också genom dess betydelse för landets industri och vad det gav i form av nationella övertoner; järnindustrin växte sig stark och användandet uppmuntrades. Just denna modell av trädgårdssoffa ritade Schinkel för de kejserliga slottsparkerna i Berlin och Potsdam. Sofforna gjöts av Königliche Eisengeisserei ca 1824/26.

Utrop: SEK 40 000-50 000 (EUR 4 500-5 600)

Vill du se den i en passande miljö - titta HÄR! I förtroende, kan jag säga, att denna soffa nog inte riktigt passar in i min lilla täppa. Surt sa räven om rönnbären.

Soffan nedan säljs via Bukowskis Market och utropspriset är 3000 kalla. Riktigt snygg! Dessutom medföljer ett litet bord. Titta in HÄR och lägg ett bud!


Bild lånad från Bukowskis Market

23 kommentarer:

 1. Ståtlig soffa! Och så kul att ha sett den IRL!
  Säkert vääääldigt oskön att sitta i, därför avstår jag denna gång;-))

  Ha en fin helg Ruben! kramkram H.

  SvaraRadera
 2. Så bra att den inte var bekväm Hillievissan! för jag skulle verkligen vilja ha en sådan, och skulle den inte passa Ruben skulle jag 'byggt om' i trädgården så den passade.. vill ju HAAAA.. =).. ha en härlig helg förresten.. Moa

  SvaraRadera
 3. hihihi... jag hade såklart målat om den i rött så den passat bättre in i min trädgård =P Får kanske lägga ett bud???

  SvaraRadera
 4. Så synd att jag inte lydde mamma när hon sa att det är bättre med en rik (rikas*)man än en kär (rakas*)dito;))))!
  Som tur är så går det att leva utan de där sofforna om man anstränger sig....;))!
  Jag har faktiskt köpt där några saker och vet att soffan och bordet kommer att gå upp i höjderna - det är ännu tio dagar kvar och ligger redan på 3000 när utropspriset var 300.
  *finska

  /Anja

  SvaraRadera
 5. DET var en speciell soffa!!! Vilka mönster... och så gillade jag färgen. Men, jag har ju min gamla soffa från sekelskiftet (förra hihi...) att ta hand om. Å tur är väl det så man slapp fundera över att vilja ha denna läckerhet. Vilken beskrivning som medföljde..... :-))))

  Ha en toppenhelg!
  /Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 6. Vad häftigt med din bild på soffar i reality, fast jag gillar bättre den i din bild, den verkar vara rundad... Nåja, jag måste nog avstå, transporten hit till USA blir för dyr - eller nåt :-)
  ha en härlig helg. Här väntar vi på årets första (!!!) dag med över 21 grader, burrr vad det har varit kallt!

  SvaraRadera
 7. Snygga soffor men här passar dom inte. En ljugarbänk hade varit bättre.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Den øverste bænk er godt nok speciel, men den nederste kan jeg godt lide.

  Ha' fin aften.

  SvaraRadera
 9. Jag föredrar nog den nedre soffan. Den övre var lite extrem för mig så den lämnar jag till någon annan att köpa.

  SvaraRadera
 10. Tur att man redan har fler soffor än man behöver, men visst var de häftiga!

  SvaraRadera
 11. Verkligen läcker den där översta! Kul historik. Hoppas nu att soffan kommer till någon som verkligen har ett genuint intresse av den och sin trädgård - och inte bara ser den som en investering...

  Ha en skön helg,
  Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 12. Jag tror jag nöjer mig med den sista soffan. Där finns ju även ett bord till. Ha de gott i helgen. Anita

  SvaraRadera
 13. Hej Ruben
  Den soffan vill jag ha :)
  Supersnygg....men kanske lite dyr.....
  Hoppas du njuter av våren
  å missa inte

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 14. Att trädgårdsmöbler kan vara dyrare än innemöbler vet jag ju, men detta var lite väl dyrt...
  Men vilken häftig soffa, fast den kräver sin trädgård ;))
  Ha en bra helg :)

  SvaraRadera
 15. Vilken otrolig tur att ingen av sofforna passar i min trädgård. Dom är alldeles för krusidulliga för min smak, men å andra sidan har jag hittat en modern enkel jag skulle kunna tänka mig - och den kostade "bara" 35.000:-!!!

  SvaraRadera
 16. Visst är det härligt att det finns en soffa för varje trädgård och plånbok....:-)))
  Ha en fin helg!
  Margot

  SvaraRadera
 17. Super flotte soffa :)

  Lars
  restauranter i København
  http://y-1.dk/

  SvaraRadera
 18. Soffan med bordet tycker jag jättemycket om:)
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
 19. Jag la mig på alla fyra för att känna doften av muskhyacinten. Å DET var en doft i en klass för sig. Förstår att den odlats just för doftens skull. Underbar!! Vet inte hur många man behöver ha för att känna doften 'i luften'.... :-))

  Ha en skön söndag!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 20. Oj, den var lite väl dyr och man kan undra hur sittvänlig den är!?
  Den nedre har jag (nästan) och efter den bilden tror jag att det får bli penseln i sommar :)
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 21. Urläcker. Skulle jag ha 50.000 över (som inte behövdes till växtköp, nytt b adrum, elinstallationer, nytt kylskåp och... ja, you name it) så skulle jag inte tveka en sekund. Och vadå inte passar in Ruben, en sån där passar väl in överallt! :-)
  /i.

  SvaraRadera