tisdag 10 maj 2011

Czar

På bara några dagar har plommonträdet förvandlats till en sky av vita blommor. Detta träd har varit med om en hel det under årens lopp,  men hänger fortfarande med. För det första blev det hargnagt (dvs. en hare satte tänderna i stammen, och det rejält) som mycket liten planta. Därefter splittrades trädet, dock i vuxen ålder, och en tredjedel av kronan gick åt fanders. Sorten heter Czar och är mycket gott!

Men, det här med gott eller inte, det är ju en smaksak ha ha. Kommer ihåg, att strax efter att det blivit planterat läste jag i en bok, att dess smak ansågs "tarvlig". Jag hade alltså köpt fel sort!! Men, det håller jag inte med om. Det var verkligen att chikanera trädet, ja faktiskt riktigt tarvligt sagt, tycker jag.

Plommonträd i morgonljus.

Wow, hoppas det blommar länge.

Sorgmantel på besök.

Denna något ovanliga beskärning är jag pappa till.

15 kommentarer:

 1. Vackert plommonträd i blom! Tarvlig!?...ja, smaken är som baken som de brukar säga :)
  Brukar också börja gräva ner plantor i slutet på maj. Orka vänta ;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Så vackert. Oj måste hem och studera mitt plommonträd. Har inte hunnit se om där är några blommor. Släpar plantor ut och in varje dag för avhärdning. Dina små vallmofrö får dock inte komma ut ännu. Men dom har grott fint och växer bra. Tack återigen. Om du hinner kan du väl titta in på min blogg. Jag har tappat namnet på en buske hos mig. Hjärnsläpp eller altzeimers vet inte vilket;)
  Kan du något om Tomater? grunnar på om man kan ha 3 st ampeltomater i samma ampel. Eller om det blir för trångt. Ampeln är ca 30 i diameter

  SvaraRadera
 3. Vilket vackert knotigt plommonträd! Och jag håller med dig, att säga att en fruktsmak är "tarvlig" är verkligen tarvligt! Så kan man väl inte säga om plommon!? I och för sig gillar ju jag krikon och den smaken anses väl ännu "tarvligare", så jag kan väl kanske inte uttala mig.
  Är alltså hemma igen efter ett kort men mycket intensivt besök i storstan med tandläkarbesök, begravning, två fester, massor med shopping och besök på både IKEA och Zetas - där jag dock lyckades med att bara köpa två växter. En röd lupin (hade en som dog för mig) samt den rosa hängsyrenen du bloggade om förra året, Syringa reflexa. Mycket fin och dessutom billig planta, problemet är nu att jag vet inte riktigt var jag ska ha den!

  SvaraRadera
 4. Vackert så man dånar med alla frukträd just nu. Det där med smaken på frukten är ju väldigt subjektivt...

  Ha det gott under plommonträdet, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Hoppas det blir mycket plommon att ta hand om. Förra året hade vi mycket plommon så jag gjorde en härlig marmelad med rom i. Men i år var det väl högst tjugo blommor på trädet.Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 6. Det är inte mycket som slår fruktträden när de blommar!

  SvaraRadera
 7. Vilka vackra bilder Ruben! Du är ju mästare på att fånga fjärilar på bild!/Anja

  SvaraRadera
 8. Underbart vacker blomning och frukterna är säkert goda, förresten länge sen jag hörde någon säga tarvlig, en del ord försvinner. Vacker fjäril också.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Vilket vackert träd. Och underbara blommor. Ja, det var en märklig beskrivning av smaken. Tur att du har en annan uppfattning :-)

  Vackra bilder du tagit!!!!

  Ha det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 10. Smak är ju väldigt objektivt.....
  Bilden på sorgmanteln är helt superb ;)
  Har nog aldrig sett en sorgmantel på riktigt...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 11. Lovely Ruben! How could a plum be vulgar? I like the shape. I hope the blooms last long for you. Kram Carol

  SvaraRadera
 12. Åh, vad kul! Den sorten köpte vi för två-tre år sedan (såklart, med det namnet, fniss). Smakade det första plommonet förra året och blomningen är inte särskilt riklig i år heller, men gott, det var det sannerligen. Tarvlig smak? Inte då!

  Tack så hemskt mycket för tipset förra året om 'Carnaval de Nice'. Jag är helt, helt betagen. Visar bilder idag med särskild tribut till dig:)

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 13. Det verkar stå ut med mycket, ditt fina träd. Att kallas tarvlig var ju det minsta problemet. Fantastiskt att lyckas fånga en sorgmantel så perfekt i blomningen. Vackert!

  SvaraRadera
 14. Det är så fint nu med alla blommande träd. Och nu har väl bina kommit fram i värmen senaste veckan!
  Karin

  SvaraRadera
 15. underbart med fruktblomning!

  SvaraRadera