tisdag 24 maj 2011

Vild och vacker

Idag tänkte jag visa en riktig goding bland de botaniska tulpanerna, det är 'Batalinii Bright Gem' som man ser längst ner på bilden. De övriga är Tulipa clusiana 'Cynthia' i gulrött och Tulipa clusiana 'Lady Jane' som är snarlik men har en annan färgställning (tycker den ser ovanligt ljus ut i år).


'Batalinii Bright Gem' härstammar från Iran, Uzbekistan och Turkestan och har fått sitt namn efter den ryske botanisten Alexander Feodorowicz Batalin (1847-1896), curator från 1870 fram till sin död vid den Kejserliga Botaniska Trädgården i St. Petersburg.

Tulpanen kan se ganska tarvlig ut på lökförpackningarnas bilder, men i verkligheten är den ju helt fantastiskt vacker!! Så dra er inte för att köpa ett gäng lökar till hösten.  Den blir cirka 25 cm hög hos mig och är den som slår ut senast av de botaniska tulpanerna. 'Persian Pearl', till exempel, brukar blomma betydligt tidigare.

8 kommentarer:

 1. Så underbara. Det ska sannerligen bli många olika tulpanlökar inköpta till hösten. Nu när jag har 2 fina rabatter med 5 sorters Vallmo utmed gågen in i trädgården. Där kan det bli ljuvligt med massa Tulpaner till nästa vår.Vallmon står just nu lite tätt men så är dom ju inte så stora ännu heller. Ska flytta dom till hösten när de kräver mer plats nästa säsong. Vet du om dom jag fick av dig frösår sig själva enkelt där dom står eller om dom behöver försås inne varje år ?
  Kramar från Småland.

  SvaraRadera
 2. Så fin den är!
  Jag blir sugen, absolut.

  SvaraRadera
 3. Tulpaner köper jag varje år.. så det har blivit några sorter nu, tyvärr så försvann massa i vinter, sork? kyla? eler väta vad vet jag som tog dem men något var det för ett stort parti i mitt tulpanland är helt sopad på lök.. hmm.. Dina var vackra och fina har några som är lite lika, ha det gott. Moa

  SvaraRadera
 4. Jag gillar botaniska tulpaner jättemycket, tack för tips!

  SvaraRadera
 5. ååå (trodde först av rubriken att du hade bild på mej :D

  SvaraRadera
 6. Vackra bilder på lika vackra blommor!
  Ska absolut köpa fler botaniska tulpaner till hösten - fick mersmak när mina första tulpaner överhuvud taget(!)blev så underbart vackra, kom upp så snällt och framförallt fick vara i fred för alla vilda och vildsinta djur som bor häromkring! Jag tänker leta efter vita och gulvita små skönheter som kan lysa upp rabatterna. Inte så tokigt om man kan hitta några som blommar lite senare..
  Må så gott hälsar Eva

  SvaraRadera
 7. Riktigt fin, ska titta om den finns med hos Botanicus, ligger och läser i deras katalog när jag ska sova..
  Har missat en massa fint här, bloggtiden är knapp just nu./Sophia

  SvaraRadera
 8. Jättefin är 'Batalinii Bright Gem', nu blev jag allt lite förälskad.... var köpte du denna? och hur skall jag komma ihåg att jag vill ha just denna.... du får blogga när du köpter så jag kan komma ihåg, har emellanåt minne som en teflonpanna ;)

  Jag är fortfarande förvånad över att jag får ha mina tulpaner ifred *peppar-peppar*, har vid entre några liljetulpaner med frodiga knoppar och jag hoppas så, att de får lov blomma.
  Kom på mig själv nyss när jag gick in, att jag glömmer av att ta med kameran ut, var fullt upptagen med att skola om och planera lite plantering, så jag glömde fota att aklejorna blommar! Så fint det är nu, och jag vill bara vara ledig :)

  Ha det bäst :)

  SvaraRadera