tisdag 31 maj 2011

Hässelby slott - 18 månader senare

För ett och ett halvt år sedan skrev jag om gamla ärevördiga Hässelby slott. Stockholms Stad hade då beslutat sälja slottet till Tomas Ledin och Svensk Inredning Viking AB, samma företag som köpt Ulvsunda slott, och nu var i färd med att prospektera byggandet av radhus i slottsparken. Hur det har gått med den saken vet jag inte. Men, nu gäller det Hässelby slott. Parken var verkligen försummad! Jag kan se av min besöksräknare, att jag haft många besökare som googlat på Hässelby slott, och jag har haft lite dåligt samvete, parken kanske ser helt annorlunda ut nu, den kanske har fått en välbehövlig ansiktslyftning - jag borde nog göra ett nytt besök och skriva om hur parken ser ut idag!!! Det har säkert hänt massor.

Hässelby slott från framsidan.

Barockträdgården. Se så idylliskt det ser ut, om än väldigt obarockt. Men vänta ...

... maskrosor och annat ogräs i massor! 

Det upprivna röret från bevattningssystemet ligger fortfarande och skräpar, (men det har ändrat läget något).

... oklippta häckar och igen - maskrosor ...

 ... döda träd ...

... bortplockade gjutjärnsurnor ...

Enligt deras hemsida, månar man om de kulturella värdena, och har därför beslutat att återta den gamla stavningen, så nu heter det Hesselby slott, med e,  igen!  Men, när det gäller parken har det tyvärr inte hänt något, utan förfallet bara ökar.

Stockholms Stad överlämnade parken i ett BEDRÖVLIGT skick och förfallet har bara fortsatt! Samtidigt hycklar politikerna med att allmänheten skall ha tillträde! Fy fan!!

13 kommentarer:

 1. I Göteborg har de "löst" den dyra skötseln genom att ta bort allt... häckar och annat som kräver klippning :(

  SvaraRadera
 2. Trist att trädgården inte sköts, det är ju det första man ser när man kommer på slottsbesök!
  Varför inte låta trädgårdsintresserade som bor i närområdet få en plätt var i något avlägset hörn att odla det dom vill och sen samtidigt sköta om resten av parken!?

  SvaraRadera
 3. Men fy så sorgligt! Håller med Susie - parken är ju det första man ser och har i minnet när man kikar vidare. Känslan av förfall kommer att spilla över på resten av anläggningen... tror att alla tycker så.. inte vara vi trädgårdsnördar... Kan man starta ett upprop eller något tror du..?

  SvaraRadera
 4. Oj så bedrövligt, nästan så man förväntar sig att möte spöken i gångarna ...

  SvaraRadera
 5. Hmm...alltså företaget som köpt; de har tidigare köpt likartade egendomar och gjort radhus i slottsparkerna...känns ju INTE bra alltså..
  Och Ledin, blir resultatet som han sjunger, alltså han kan ju inte Sjunga, han bara pratar sig genom låtarna, då blir väl resultatet en geggemojja av en smetig intighet!.

  SvaraRadera
 6. Och så pratar man om vikten av kultur och att vårda...PYTT säger jag bara. Att Sthlms Stad kan nedlåta sig till en sådan vanskötsel av en sådan vacker anläggning är skandal. På ett par säsonger är 100-tals års arbete spolierat - jag blir så upprörd!!! Tack för briefingen Ruben!

  Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Det är ju helt barockt hela storyn!
  Vet du att jag orkar nästan inte läsa detta inlägg...:-(
  Det är grymt, oempatiskt, okultiverat, ohistoriskt...bara för att nämna förnamnet.../Anja

  SvaraRadera
 8. Så går det när Stockholms stad ägt det..men nu är det nya trädgårdsmästare och en bra skötsel urav den gamla barockträdgården på gång ska ni veta! Så var optimister!!!! och den som skrev om att allmänheten ska ha en bit och sköta, så för din info så har de sina lotter utanför att ta hand om! Tack på förhand

  SvaraRadera
 9. Tack för inlägget. Jag blir arg precis som andra blivit och du. Det är skandal att man i Sverige värdesätter kulturvärden inom trädgårdsområdet så lågt, ett trädgårdsuppror skulle behövas!! Det gör mig extra arg i en tid när trädgård är "inne", men medvetandet om kulturvärden inom trädgårdsområdet har knappast ökat trots alla plantskolor och tjusiga uteplatser. Det är sådant som denna parkträdgården som är VIKTIGT inte en massa småtjafs. Man borde vara mindre rädd för att ta till helhetsgrepp, på ett positivt sätt förstås.
  Jo näsduksträdet är finast med de svarta fröhusen(?), tyvärr har det varit ett väldigt häftigt hagelväder i denna delen av Skåne och blommorna var verkligen skadade, bilden jag tog var i en del av
  trädet som var relativt oskadd, så tyvärr är det nog ett dåligt år att plåta. allt gott/Sophia

  SvaraRadera
 10. Tragiskt. Jag blir tårögd när jag ser hur man försummar historiska miljöer på det här sättet.

  SvaraRadera
 11. Bor i närheten och vandrar ofta runt i slottsparken. Tycker att det är tråkigt att du inte lagt upp bilder på förändringarna i parken och bara försöker hitta det som är dåligt och ogjort.
  Jag tycker att det har hänt mycket i parken. Det tar tid att bygga upp en så stor park som förfallit.
  / Josefin

  SvaraRadera
 12. Tycker du ska besöka slottet i sommar igen och se hur mycket trädgårdsmästarna kämpat med det! Annars kan du följa deras instagram konto blomsterfrojdpaslotten som jag anser är det finaste kontot / Viktoria

  SvaraRadera