fredag 24 juli 2009

Tjusig rabatt

Vid ett besök på Bergianska trädgården lade jag märke till en riktigt vacker rabatt. Ja, egentligen var det två, en på var sin sida framför det gamla växthuset, numera café.

På skylten vid rabatten står att läsa: "I år är det 200 år sedan Charles Darwin föddes. Darwin hade flera funderingar om hur en blomma kunde få många kronblad i stället för den ursprungliga enkla uppsättningen dvs. bli dubbel eller fylld. Därför har vi valt att visa flera fyllda sorter i denna rabatt".

Rabatten är lite ovanlig genom att den gick från lågt till högt - från kortsidorna. Men detta är perfekt i detta fall, eftersom man troligen oftast ser den snett framifrån när man vandrar förbi serveringen. Den harmonierar dessutom väldigt fint mot byggnaden.

Lejongap, Antirrhinum majus 'Peaches and Cream'. Strax bakom finns Tagetes 'Vanilla'. I mitten av rabatten skymtas vit vallmo, den mycket svagt gröna Papaver somniferum 'Applegreen', tyvärr lite hängiga just nu efter regnet.

Stockros, Alcea rosea Chater's double-gruppen 'Charter Salmon'

Rosenskära, Cosmos bipinnatus 'Collarette White' hade den största blomman jag någonsin sett på en Rosenskära. Fröer finns att köpa hos Plants of Distinction.

Lejongap, Antirrhium majus 'Azalea Flowering White' tillsammans med det skirt gröna från Rosenskäran var otroligt vackert! Detta kommer jag att ha i minnet nästa år när jag planerar mina rabatter.

Närbild på det dubbla lejongapet. Lustigt nog såg jag den i en annan trädgård samma dag - och jag som trodde den var väldigt ovanlig. Men så är det ofta, när man väl fått upp ögonen för någon växt ser man den överallt, nästan.

Jätteverbena, Verbena bonariensis. Som vanligt ett fint komplement i en rabatt.

Lejongap, Antirrhinum majus 'Appleblossom' och tyvärr utblommad Vallmo, men flera Vallmo var på gång och fröställningarna är ju inte fy skam heller.

19 kommentarer:

 1. Så vackra och välplanerade rabatter, men ändå föredrar jag de enkla, som i ditt förra inlägg: Viscaria oculata. Har denna ögonfägnad något svenskt namn?

  SvaraRadera
 2. Jättefin rabatt. Trist med regnet, det mesta ser hängigt ut nu tycker jag...regnet vräker ner!
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Ja, den var elegant, och passar, precis som du säger, alldeles utmärkt mot fasaden.

  SvaraRadera
 4. Spännande lugna färger.

  SvaraRadera
 5. Vacker rabatt för platsen, men jag tycker nog att det kan bli mycket med alla dubbla och fyllda varianter. Lite för mycket gräddbakelse för min smak.

  Jätteverbenan däremot är en favorit. Jag har fullt av frösåddingar i mina grusgångar, så jag brukar rädda ett gäng och oftast hinner de blomma lite senare på säsongen.

  Vackra bilder!

  SvaraRadera
 6. Gu´vilken härlig rabatt och de fluffiga, dubbla lejongapen, väckte även mitt ha-begär! Visste inte att lejongap kom dubbla. Det är tur att det finns bloggar så man lätt kan hitta nya favoriter;)

  Sen är frökapslarna till den utblommade vallmon snyggt skulpturala, mina hemma är bara risiga, typiskt...
  /U

  SvaraRadera
 7. Jag tycker bra om dubbla blommor! Underbara exempel i den rabatten. Riktigt vackra lejongap. Och rosenskäran var ju magnifik!

  SvaraRadera
 8. Så vackert i väldigt samstämda och ljuvliga pastellfärger.
  Otroligt vacker bild på Stockrosen. Hoppas att mina hinner med blomning innan hösten som jag sådde i fjol.
  Dubbla Lejongap - så sött!
  Trevligt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 9. Ja det var en vacker rabatt!!
  Vågen för både rabatten och fotografen. Trevlig helg
  Annika

  SvaraRadera
 10. Vilken jättefin rabatt! Lejongapen var helt underbara, appleblossom speciellt och likaså stockrosen. Mmm, vad läckert! Om det där var den största rosenskäran du sett kanske du skulle vara intresserad av den minsta också, såna finns i min trädgård *s*. Jag plågade dem genom att inte skola om eller plantera ut, så nu straffar de mig genom att vara miniskäror. De har nyss börjat blomma men jag får fota dem någon dag. Den blå/lila pirouettepetunian är verkligen fin, jag har lika fast den rosa som jag blivit så kär i! /Jenny

  SvaraRadera
 11. Otroligt fräscha stockrosor och dubbla lejongap. Och som alltid dina toppenbilder!

  SvaraRadera
 12. Va kul att se, jag gillar att du tar mig med till olika platser som jag annars inte hinner med. Detta var dessutom en mycket fin rabatt. Jag borde göra mer plats för sommarblommor tror jag, men var?
  Eva

  SvaraRadera
 13. Tänk vad fylligt det blir med dubbla har nog ite sett dubbla Rosenkärer förr.

  Liljor som blir ranliga, kankse för mycket näring i marken?
  /MB

  SvaraRadera
 14. Vilken pampig,vacker och somrig rabatt!/Anja

  SvaraRadera
 15. Vacker rabatt i en underbar färgskala, men jag tycker nog att det blir lite väl svulstigt med alla dessa fyllda blommor. De enkla är oftast vackrare. Men en och en är de helt underbara!
  Jag behöver hjälp med namn på en fjäril på min blogg, vill du kika på den? En mattsvart med strassglitter på vingarna - så vacker!
  /Helen

  SvaraRadera
 16. Mmmm - den rabatten gillar jag :) Lejongap är verkligen fina och de var en ljuv stockros du visar. Jag har ju en smal remsa som jag inte är nöjd med i år, skall verkligen klura på kombinationerna. Fick av vännen Kia frö på flikiga, dubbla stockrosor som har såtts och är nu inne på sitt första år (två-årig variant). Tack för titten :) Ha det 8`)

  SvaraRadera
 17. Lovely colors and they do blend so well into the building. Love your photography Ruben! Beautiful light! It is interesting how the bed is planted.

  SvaraRadera
 18. Så mycket vackert på en och samma gång!

  SvaraRadera