onsdag 20 januari 2010

I valet och kvalet

Nu är det dags för årets fröbeställningar. Ett riktigt bryderi är det verkligen - man funderar hit och dit för att inte köpa på sig för mycket, man har redan så mycket fröer i sina gömmor att man vet redan från början att det inte finns plats för fler "klenoder" i rabatterna. Men, det är bara att erkänna att ha-begäret är större än förståndet (inte oväntat förstås, det mesta här på jorden är större än förståndet).

I somras passerade jag dessa Digitalis i Bergianska Trädgården. Hmmm, det här måste jag prova till våren, tänkte jag. Jag hittade fröer hos flera leverantörer på nätet, men så var det ju det här att jag även hittade en del annat som jag gärna ville ha. Här gällde att prioritera!


Digitalis parviflora


Digitalis ferruginea


Digitalis lanata

... sedan kom jag att tänka på, att de här digitalisarna är ju tvååringar. Hmm, jag tycker faktiskt att det är lite krångligt med tvååringar och jag har redan de här vanliga digitalisarna, i lite gladare färger än dessa, som dyker upp både här och där (och för det mesta där man INTE vill ha dem). Och - vänta minst ett helt år på att de ska blomma dessutom! Nej, det har man inte tid med! Så det hela slutade med att det inte blev några digitalisar - i år, är väl bäst att tillägga.

32 kommentarer:

 1. Mmm.."dyker upp där man inte vill ha dem"..håller jag fullständigt med om! Hos mig verkar de trivas förträffligt i mina grusgångar! Små söta plantor som växt sig hyfsat stora till hösten kom upp i gångarna, och jag hade inte stånnan att dra upp dem och plantera dem där de Borde vara. Får se hur de klarar den bistra vintern, för jag måste ju rensa grusgånarna nu till våren. Fatta vad skräpigt det är när rådjuren ätit..jag brukar ligga på knä och handplocka löv, barr från lärkträd och annat skrymt..suck*

  SvaraRadera
 2. Visst dyker digitalisen upp där man inte vill ha dom. Här finns dom vanliga överallt. Grusgången vid det gamla huset är särskilt populär. Det blir som en grön matta där. De finns till och med i skogen.
  Våra sommargäster hade med sig plantor av någon av de sorter du har bild på, får se om de har självsått sig. Jag håller med om att det är tråkigt att behöva vänta ett helt år på att de ska blomma.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 3. Det är förståeligt att förståndet inte pallar för trycket nu i dessa frö-tider :)
  Det gjorde det knappast för mig heller och många påsar blev det, "huvaliga"... men man behöver ju nödvändigtvis inte tömma hela påsen om man inte vill!
  Jag har en liknande Digitalis / perenn i samma färger och jag tyckte först att den var ngt trist färgen men efter hand gillar jag den mer o mer. Vackert strimmig inuti åtminstone.
  Tvååringarna är knepiga, men jag lyfter upp dom helt resolut och flyttar dom till den plats där de får stå.
  Lycka till med frövalen!
  Trevlig kväll! / Bea

  SvaraRadera
 4. Dessa digitalis har jag sett på vandringarna på Azorerna och La Gomera. Härliga.
  Du ska beställa dessa frö tycker jag och sedan så du de på ett ställe där de få stå ostörd. Tror inte att de beter sig lika
  "sprid-glada" som de vanliga färggranna sorter.
  Trevlig kväll, Petra B.

  SvaraRadera
 5. Om du väntar till nästa år får du vänta två år på blomningen....
  Jag tycker den ser läcker ut. Helt annorlunda än de "vanliga".
  Jag tycker alltså att du ska köpa....

  SvaraRadera
 6. Du gjorde rätt som inte ödslar tid på den där dystra digitalisen;)))!...dessutom har du otäckt rätt i det där med förståndet..../Anja

  SvaraRadera
 7. Är väl ändå ett nöje att välja fröer säger jag som inga köper nu för tiden. Gillar de digitalis du visar. Ibland har man tur och digitalisen frösår sig på helt rätt ställe.

  SvaraRadera
 8. Inte dåligt att motstå de fina digitaliserna.Den sista hade jag kunnat tänka mig om jag överhuvudtaget tänkte köpa nya fröer . Jag har varken plats eller ork med mer plantor än de jag har tagit fröer ifrån.Det får bli färdiga plantor.Anita

  SvaraRadera
 9. Denna vånda..... att köpa eller inte ;)
  Just nu har jag inte min sålista i närheten men skall senare titta om det inte är just den Digitalis som jag sått och som blommade hos mig i somras och jag provade att ta några fröer - kanske är det lite liv i dem? Om det är rätt digitalis, kan du ju få några fröer att testa :) Jag återkommer :)
  Ha en bra dag :)

  SvaraRadera
 10. Förståndet ska man inte lyssna så noga på ;P I år struntade jag fullkomligt i det och beställde allt jag ville ha! Sådde de första fröna i måndags och tro det eller ej, när jag titta till sådderna i morse så har det minsann redan tittat upp lite grönt - jippie!

  SvaraRadera
 11. One of my favorite plants and you have captured the flowers so beautifully Ruben! Lovely!!

  SvaraRadera
 12. Hejsan,
  måste bara få hälsa att du tar så himla fina foton.
  Håller verkigen med dig om att ha-begäret är betydligt större än förståndet, speciellt när man står där med alla frösådder och tänker "Var i herrans namn skall jag få plats med allt det här?". Det konstiga är att man gör om samma misstag år efter år.haha.
  //Camilla

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset, tror att 'Krasnaja Moskvy' är lite för mörk i färgen. Får nog fråga på Löta handelsträdgård där jag köpte den om de kan namnet.
  //Camilla

  SvaraRadera
 14. Kan tänka mig att det gäller att hålla huvudet kallt i frökatalogerna. Själv blir jag alltid så förundrad av hur MPNGA frön det är i varje påse, räcker liksom till hela ängar.

  ps. Det låter på kommentarerna som digitalisarna försöker säga nåt, typ "hallå, vi gillar att växa i magra jordar och grus".

  SvaraRadera
 15. Ta mig rackarn om jag inte har den där typen.
  Inköpt på STA-Växtmarknad och perenn!
  Har inte vetat riktigt vad namnet är/var.

  SvaraRadera
 16. Håller med Anja, Ruben. De vanliga är bättre!
  Karin

  SvaraRadera
 17. Tror inte du är direkt ensam om ditt bryderi;-) Och det där med två-åringar håller jag med om. De enda som jag, numera, står ut med är Pyramidklockan. Och har man väl börjat så, så finns de ju där varje år. Undrar vad mer du beställde.

  SvaraRadera
 18. Jo, det är en jobbig tid detta, med alla frö- och sticklingsval som måste göras. Jag kan tänka mig att det måste ha varit svårt att sålla bort de tjusiga digitalisarna.

  SvaraRadera
 19. Ja, bär i egentlig mening har väl inte irisen, därför satte jag ordet inom citationstecken. Det är väl fröna helt enkelt, som är så där stora och röda och ser ut precis som bär. Antagligen är de förfärligt äckliga och oätliga, inte ens de hungriga fåglarna låter sig smaka. Dessutom är detta den enda irissort, mig veterligen, som producerar dessa. Så det var inte så konstigt att du inte sett dem förut!

  SvaraRadera
 20. Jag vet hur det är, det där med fröbegäret. Idag beställde jag en planteringspyramid från Willab Garden och om en stund ska jag koka mig en kopp te och sätta mig och surfa runt bland frösajterna. Än så länge har jag bara bestämt färger. Några rent vita till mitt månskensland. Några i rosa, röda och bruna toner till en sektion av "Långdansen" och rudbeckior till "Fjärilsträffen". Plus tomater, ev. Sungold och Tiny Tim. Det är en härlig tid när man kan frossa i frön. Hoppas du hittade några ersättningar för digitalisarna som du avstod ifrån.

  Ha en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 21. Digitalis lanata var ett nytt bekantsskap för mig, det ska jag kolla på närmare. Jag gillar faktiskt deras sätt att självså sig lite här och var, och överraska i trädgården. Det är ju lätta att rycka bort, eller flytta på, om de är på villovägar... Ha en härlig helg, Ruben.

  SvaraRadera
 22. Odla med förstånd-går det?
  Digitalisar trivs bäst i grusgångar, det kan jag också intyga. Liksom purpurklätt. Och penseer och violer . Det kanske är dit man borde förlägga sina frösådder...
  Digitalis lanata är ju supersnygg!

  SvaraRadera
 23. Japp, om allt stämmer så är det Digitalis Feruginea som blommade hos mig i somras :)
  Hade även en lägre i brun nyans som blommade i somras men hittar den inte i min sålista *teflonpanna* och den kan väl inte vara möjligt att det är D Parviflora som blommar första året?
  Men här du intresserad av D.F så hör av dig :)

  SvaraRadera
 24. Jag igen.... fredagstrött.... D parviflora chocolate gissar jag att den lägre är :)

  SvaraRadera
 25. Kan meddela att jag bestämt mig för vit pionvallmo (tack för tipset) och även en vit klematisakleja "Clementine White", rikblommande och med upprättstående blommor.

  SvaraRadera
 26. Kære Ruben,

  Har lige opdaget din fine blog via 'Tyras Trädgaard', som jeg synes, er rigtig spændende. Tak for pæne ord om mig dér. Midt i marts starter jeg selv en blog, som der allerede nu er stor forhåndsinteresse for. Det er jeg meget glad for og stolt over. Her vil jeg bestemt linke til dig. Kigger ind af og til.

  bedste hilsner fra Claus

  SvaraRadera
 27. Här blir det inga frön,
  nöjer mej med att titta på dina fina.

  SvaraRadera
 28. Mycket vacker digitalis.. och allt ser ju så mycket vackrare ut när det är lite masseffekt.. men har jag plats för mera nya plantor i massor.. nee.. men jag är liksom du, inte öppen för förnuftiga tankar.. ne jag vill bara ha ha ha.. de är ju så vackert och nåt liten hål måste jag väl ha som jag kan peta ner den i tänker jag alltid.
  Hoppas Lottas fröer tar sig så du får njuta.. Ha det gott/Moa

  SvaraRadera
 29. Den var ett bra val... hoppas den har spridit sig. Jag flyttar alla som sprider sig tidigt på våren och sätter ihop alla på samma ställe.
  Jag har inte vågat titta så noga i frökatalogerna. Har valt en och det är jätteverbenan.
  Tack för din hälsning till min stora dag.
  Snart bär det av till La Gomera och där finns det nog vackra blommor att fota.
  Ha en skön söndag kväll
  Annika

  SvaraRadera
 30. Hej, jag vill ge din trädgårdsblogg en Award då den är helt enkelt bäst...

  SvaraRadera
 31. Låter som en underbar beställning. Och apropå, var det så att du ville ha frön till Balkanmalvan? Om så kan du skicka adressen till lillebethn@hotamil.com så skickar jag fröer till dig.

  SvaraRadera
 32. Ska vara lillebethn@hotmail.com.

  SvaraRadera