fredag 10 juni 2011

Samma samma?

Jag hade tänkt skriva ett intelligent inlägg om olika sorters aklejrutor, Thalictrum aguilegiifolium, men jag måste erkänna att jag går bet på den uppgiften. Det finns, tror jag, tre rena arter samt en hel del nya korsningar. Jag har haft aklejrutor så länge, så jag minns inte om jag köpt den vid olika tillfällen, eller om alla stammar från samma planta.

Jag tror, att det är Thalictrum, aquilegiifolium 'Purpureum' som jag har. Men vissa plantor har något ljusare och längre ståndarsträngar i blomman (den i förgrunden), den har även ett något ljusare bladverk än de som står bakom på bilden.

Möjlig 'Purpureum'.

Här har vi en närbild på den andra, som jag tror kan vara 'Atropurpureum'. Den är även lite lägre och kompaktare och har en lite rödare färgton. Men, som sagt, jag vet inte. Längst bak finns i alla fall vita aklejrutor.


Möjlig 'Atropurpureum'.

12 kommentarer:

 1. Oansett namn så är de läckra. Jag har sått några som jag hoppas kommer blomma lika vackert. Dina vita, har dom mycket mindre blad? mina är ju som små fjun bredvid de lila.

  SvaraRadera
 2. Har också upptäckt att mina ser lite olika ut. Kan det månne vara växtplatsen, tillgång på vatten, bhur mycket sol den får osv.....?
  Men, det spelar ingen roll, dom är fina allihopa!!
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 3. Jättefina - de kanske är Thalictrum 'Ruben'? Jag gillar just de lila/rosa blommande, de kompletterar fint så många färger. Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 4. Jag gillar ju alla slags rutor ;) Minns att jag fick en frösådd planta av dig på en vit men de klarade inte av snigelangreppet så var enormt det året. Skönt att det är mindre antal sniglar i år - läste att de kanske börjar bli utrotade?! För bra för att vara sant gissar jag!
  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 5. Beklager men jeg kan ikke besvare dit spørgsmål. Uanset hvilke en det er hvad, SÅ er de meget smukke allesammen.

  Ha' en dejlig aften;-)

  SvaraRadera
 6. Jag vet bara att de fröar av sig otroligt mycket och kommer upp med nya plantor överallt. Har en lila sort och den vita/ljusgula.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 7. Vad de än heter är de väldigt vackra :)
  ha det bra ;)

  SvaraRadera
 8. (vaffö händer det aldrig mej att plantor fröar av sig otroligt mycket och kommer upp med nya plantor överallt...)

  SvaraRadera
 9. Aklejrutor är såå fina.. har liknande själv som är frösådda och växer sig höga o fina varje år.. tacksamma blommor o ja Hannele här frösår de sig också.. =).. retas lite! Finns en sort som heter violruta tror jag också.. den är så fin och kanske kommer det en sån en vacker dag men tills dess njuter jag av mina egna och dina fina bilder Ruben.. ha en fin lördag.. Moa

  SvaraRadera
 10. Jag har inte heller någon aning, och inte händer det mig heller att det blir nya små frösådda plantor av det jag vill. Men hur som helst, hur fina är de inte!

  Trevlig lördag,
  Jenny

  SvaraRadera
 11. Hej Ruben.......
  Ja de e nog samma :)
  Hoppas allt e bra i sommaren...
  å missa inte

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera